Томенко запропонував створити експертну раду для розгляду проблемних питань у медіа під час виборів

Для вирішення конфліктів, що виникають у медіапросторі під час виборчої кампанії, перший заступник голови Верховної Ради Микола Томенко запропонував сформувати експертну комісію, до якої запросити відомих людей з медіасередовища.

«Експертна комісія зможе оперативно реагувати на проблемні питання з розміщенням політичної реклами на телеканалах. Це дасть змогу убезпечити діяльність ЗМІ, не доводячи справи до суду. В першу чергу для того, щоб Нацрада не забрала ліцензії за розміщення протизаконних роликів», – сказав він під круглого столу «Діяльність засобів масової інформації під час виборчої кампанії», який відбувся 1 серпня.

Спочатку пан Томенко запропонував створити громадську експертну раду, яка на попередніх виборах діяла при Нацраді з питань телебачення і радіомовлення, при ЦВК, але член виборчої комісії Ігор Жиденко сказав, що це не дуже доречно. Пан Жиденко закликав не вважати ЦВК панацеєю і переоцінювати її можливості. «Це не входить в обов’язки Центрвиборчкому. Ми розглядаємо скарги ЗМІ, а потім направляємо до правоохоронних органів. Під час місцевих виборів (2010 року) ми направляли в правоохоронні органи інформацію про порушення, і не було жодного результату, одні відписки. В Україні немає правосуддя», – сказав член ЦВК.

«Ви повинні самі боротися за свої права, а не сподіватися, що це зробить хтось замість вас, – звернувся Ігор Жиденко до журналістів. – Мені сподобався вислів “тиск великих грошей”. Це що? Не можна від них відбитися? Пробачте. Якщо продаєте свої принципи, то так це й називайте. Тому що тоді про кожного корупціонера можна сказати, що він під тиском великих грошей».

Пан Жиденко пошкодував, що програми кандидатів і партій не друкуватимуться в окремому випуску «Голосу України», бо так було б зручніше і газеті, і виборцям.

За його словами, ЦВК нещодавно проводила спільну нараду з Нацрадою і центральними ЗМІ, на якій розглядали проблеми, що можуть виникнути під час виборів. Наприклад, чи можливо буде надати за державні кошти всім кандидатам 20 хвилин ефірного часу, що передбачено законом про вибори? «Все залежатиме від кількості депутатів, але ж час не гумовий», – сказав член ЦВК.

Томенко не став наполягати на ідеї створення громадської ради при ЦВК, і запропонував її створити при парламентському Комітеті з питань свободи слова та інформації. Також заступник голови Верховної Ради закликав журналістів активніше висвітлювати й контролювати хід передвиборної кампанії.

Директор Інституту медіа права Тарас Шевченко нагадав про позитивний досвід роботи експертної ради при Нацраді на минулих виборах. «Хоча ми не мали жодних юридичних повноважень ухвалювати рішення, але за нашими оцінками у 90% випадків телеканали добровільно виконували рішення ради. Коли ми вказували, що певні ролики порушують закон, то вони не з’являлися в ефірі. До нас тоді зверталися і партії, і Нацрада, і телеканали. Ми з трьох сторін відчували попит на експертні висновки. Навіть не підкріплені якимись повноваженнями чи примусом, які мають Нацрада чи ЦВК», – сказав він.

Тарас Шевченко додав, що за грубе порушення закону про вибори ЗМІ можуть втратити ліцензію: «Подібні рішення ухвалює суд, а приводом до перевірки можуть послужити звернення громадян у ЦВК або Нацраду з питань телебачення і радіомовлення».

Перший секретар Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко під час засідання зупинився на проблемі джинси. На його думку, її засилля – це вина і медіа, і політичних сил. «Не можемо назвати жодної політичної сили яка б боролася із джинсою». За його словами, НСЖУ з вересня запустить гарячу телефонну лінію для журналістів, на яку вони зможуть телефонувати у разі конфліктних ситуацій під час висвітлення виборчих перегонів.

«Телекритика»

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *