Куди звертатися в разі порушення прав журналіста на виборах

Журналісту можуть заборонити перебувати на виборчій дільниці лиш у випадку, якщо він порушує громадський спокій, напряму перешкоджає роботі виборчої комісії або зриває процес голосування. Інших законних підстав – не існує.

Відповідно до ст. 13 ЗУ «Про вибори народних депутатів України», підготовка і проведення виборів здійснюються публічно, а  журналістам гарантовано безперешкодний доступ до всіх публічних заходів, пов’язаних з виборами. Тож безпідставне перешкоджання роботі працівника мас-медіа є незаконним. Ніхто не має права забороняти йому вести відео- або аудіо запис,  змушувати покинути дільницю або не допускати туди.

Якщо виникла ситуація, в якій намагаються порушити права журналіста,  слід спробувати залагодити її мирно – пояснити членам виборчої комісії або іншим особам, які перешкоджають журналісту виконувати свої професійні обов’язки, чому їхні дії є протиправними і які наслідки це може для них мати  (детальніше про це у статті «Конфліктні ситуації за участі медіа в день виборів: алгоритми вирішення»).  Якщо конфлікт стався на публічному заході або на виборчій дільниці в день виборів – варто пошукати серед присутніх «союзників», які допоможуть вам відстояти права. Це можуть бути інші журналісти або спостерігачі – особливо іноземні. Треба привернути їхню увагу, пояснити ситуацію, аргументувати свою позицію, посилаючись на статті законів, і «натравити» їх на членів виборчої комісії чи інших осіб. Зазвичай, останні намагаються уникнути галасу навколо ситуації, тож під таким тиском ідуть на поступки.

Журналісту можуть заборонити перебувати на дільниці, лиш якщо за це проголосує 2/3 повного складу виборчої комісії (саме повного складу, а не лише з кількості присутніх членів комісії). Якщо таке голосування відбулося, потрібно вимагати письмову постанову про відповідне рішення комісії з підписами голови або секретаря комісії та мокрою печаткою. Поки цю постанову не отримаєте на руки – покидати дільницю в жодному разі не можна. Без такої постанови буде складно довести факт порушення ваших прав.

Потрібно зафіксувати початок і розвиток конфлікту – на відеокамеру, диктофон або в будь-який інший спосіб. Слід у довільній формі скласти акт фіксації порушення – викласти причину конфлікту, його перебіг, аргументи членів виборчої комісії. Цей акт мають завірити щонайменше троє свідків – вказати своє ім’я та прізвище, контакти, поставити підпис.

З собою не завадить мати шаблони скарг, заяв, позовів. Особливо це важливо, якщо ви подаватимете справу на розгляд суду. Це значно пришвидшить і спростить процес.

Отже, куди може звернутися журналіст, якщо порушення його прав під час виборів таки відбулося.

1. Адміністративний суд. Напередодні виборів всі справи, які стосуються виборчого процесу, мають розглядатися щонайбільше протягом двох днів. В день виборів – протягом двох годин. Звернення до суду є ефективним засобом захисту прав напередодні виборів і менш ефективним – в день їх проведення. Насамперед, через те, що журналісти далеко не завжди знають, як правильно підготувати всі необхідні документи, які слід подати до суду – заяву, додатки, докази. Їх всі потрібно належним чином заповнити, а у непрофесіоналів це займає достатньо багато часу. Крім того, члени виборчої комісії не завжди реагують на постанову адміністративного суду. Мотивують це тим, що вони не є представниками органів державної виконавчої влади, тому й не зобов’язані виконувати судове рішення.

2. Вищі виборчі комісії – окружна та центральна. Потрібно мати з собою номери телефонів гарячих ліній вищих комісії. Про факт порушення прав можна повідомити навіть усно. Невдовзі на дільницю має приїхати чергова група окружної комісії і вирішити ситуацію на місці. В день виборів такий варіант вирішення конфліктної ситуації – найбільш оперативний.

3. Правоохоронні органи. Представники міліції завжди є на виборчій дільниці, до них можна і треба звертатися. Вони можуть зафіксувати факт порушення ваших прав, скласти відповідний протокол і в разі, якщо дії комісії не підкріплені відповідними статтями закону, міліція може дозволити вам продовжувати роботу на дільниці. Тож, в день виборів в разі спорів ліпше звертатися до них, адже є шанс оперативно вирішити ситуацію. Якщо ж сама міліція порушує ваші права, то треба, знов-таки, фіксувати це порушення і звертатися на гарчу лінію правоохоронних органів з вимогою розібратися в проблемі.

4. Органи прокуратури. Є сенс звертатися до них в день виборів лиш якщо до журналіста застосувати фізичну силу або пошкодили його майно чи майно редакції.

Лєра Лауда

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *