Газета «Жашківщина» відмовилася публікувати вже оплачені агітаційні матеріали Об’єднаної опозиції

Районна комунальна газета «Жашківщина»  відмовилася публікувати вже оплачені агітаційні матеріали кандидата-мажоритарника від Об’єднаної опозиції по Жашківському округу Анатолія Бондаренка. Гроші видання кандидату не повернуло.

«Ми не будемо судитися з газетою, бо її працівники не винні у ситуації, що склалася. Вони підневільні люди і просто виконують вказівки голів рай- або обласних адміністрацій», – повідомила «Виборам та ЗМІ» Тетяна Лимаренко, прес-секретар черкаського осередку ВО «Батьківщина».

Ми намагаємося зв’язатися з редакцією «Жашківщини», аби взяти коментар, але поки на телефонні дзвінки там не відповідають.

За словами Лимаренко, це вже не перший випадок, коли комунальні ЗМІ відмовляються публікувати агітацію опозиції. Нещодавно один з кандидатів отримав відмову від газети «Чигиринські вісті». Причиною стало те, що головний редактор видання знаходиться у відпустці, а найближчі номери газети уже зверстані.

Відповідно до частини 9 ст. 71 Закону України «Про вибори народних депутатів України» засіб масової інформації може відмовити у наданні ефірного часу чи друкованої площі партії або кандидату у депутати лиш у двох випадках: якщо агітаційні матеріали містять заклики до насильницького повалення державного ладу або інформацію, недостовірність якої доведено у суді. Проте, як відзначила у коментарі медіа-юрист Інституту розвитку регіональної преси Людмила Опришко, законною підставою для відмови є відсутність вільного місця для реклами у номері у випадку, якщо вся рекламна площа вже розпродана.

Бютівець Андрій Шевченко повідомив, що при штабі «Батьківщини» юристи вже зараз відпрацьовують можливі варіанти протидії подібним випадкам.

«Єдиним ефективним методом був і залишається позов до суду. Звичайно, ми не збираємось тиснути у такий спосіб на редакції, бо мова про штрафи чи економічні санкції не йде. Просто добившись відповідного рішення суду ми розв’яжемо руки і самим виданням. Адже жодний редактор не буде діяти усупереч рішенню суду, навіть, якщо цього хотітиме хтось із владних кабінетів», — пояснив він у коментарі виданню «Про головне».

Print Friendly, PDF & Email