На волинському телебаченні джинси менше, ніж у пресі – моніторинг

Волинський прес-клуб провів медіа-моніторинг регіональних ЗМІ на предмет розміщення політичної джинси. Загалом було проаналізовано 185 публікацій на виборчу тематику в друкованих виданнях, 110 випусків новин на телебаченні і 138 на радіо, 194 повідомлення в інтернет-виданнях.

Результати проведеної роботи показали, що найбільше політичної джинси міститься у друкованих виданнях, найменше – в ефірі місцевих радіо і телебачення.

«На волинському телебаченні традиційно мало джинси. Подібний моніторинг ми проводили і на минулих виборах – ситуація була аналогічною. В пресі, навпаки, найбільше, порівняно з іншими медіа, матеріалів з ознаками замовності.   Контент місцевих інтернет-видань досліджуємо вперше, бо 2007 року вони не були настільки популярними, не мали великої аудиторії. Тепер ситуація змінилася і ці ресурси мають достатньо потужний вплив на виборців, тож ми теж включили їх в моніторинг. За кількістю джинси інтернет-видання посіли друге місце»,  – розповіла «Виборам та ЗМІ» Богдана Стельмах, координатор Волинського прес-клубу.

Преса

Зі 185 публікацій 80 матеріалів мають ознаки замовності. Найбільш «джинсовими» є газети «Віче-інформ», «Волинська газета», «Луцький замок» і «Сім’я і дім». І хоча загальна кількість публікацій на виборчу тематику в кожному із цих видань незначна (від 17 до 7), однак усі вони мають ознаки заможності (тобто – 100% від загальної кількості). Водночас у газетах «Відомості.ua» і «Вісник і Кº» близько половини матеріалів позначені як реклама – знаком оклику в кружечку і рубрикою «Політична реклама» відповідно. Найменше відсоткове співвідношення рекламних політичних публікацій, маркованих зірочкою і «джинси» у газеті «Волинь-нова» (10 із 74). Газета «Аверс ПРЕС» загалом не містить публікацій на політичну тематику.

Варто зазначити, що й маркування кружечками та зірочками не можна вважати задовільним, оскільки розміри цих позначок досить часто надто малі, аби їх можна було розпізнати з першого погляду, особливо, коли заголовок виписано великими літерами. Як приклад належного позначення рекламних матеріалів – виведення їх в окрему рубрику «Політична реклама» виданням «Вісник і Кº».

Телебачення і радіо

Радіо і телебачення – це ті засоби масової комунікації на Волині, у яких найменше інформаційних повідомлень з ознакою замовності. З усієї кількості випусків новин (248) на телеканалі «Нова Волинь» і ТРК «Аверс», радіо «Луцьк», «Волинське радіо», радіо «СіД FM» лише 21 повідомлення мало виразні ознаки політичної «джинси». При чому, таких матеріалів абсолютно не зафіксовано на радіо «Луцьк».

Інтернет-видання

Приємною несподіванкою цьогорічної «участі» інтернет-видань у виборчому процесі стала поява маркованих зірочкою матеріалів, чого не спостерігалось у попередні роки. Серед усіх видань, матеріали яких підлягали моніторингу – «Волинські новини», «Волинська правда», «ВолиньPost», «Під прицілом», «Перець Волинський», – таке маркування першими започаткували «Волинські новини», а підхоплена ініціатива була «Волинською правдою» та виданням «ВолиньPost».

У відсотковому співвідношенні використання політичної «джинси» переважає в інтернет-видання «Під прицілом» (48,5% від загальної кількості новин на виборчу тематику), найменше таких публікацій – у «Перця Волинського» (11%). В інших видань рівень використання матеріалів з ознаками «джинси» коливається від 20% до 30%.

Джерело – Волинський прес-клуб

Фото – knews.kg

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *