З наближенням виборів різко збільшилася кількість порушень прав журналістів

З наближенням виборів можна констатувати різке зростання кількості порушень прав журналістів та судових позовів до ЗМІ та окремих журналістів. Про це свідчать дані щомісячного барометру свободи слова, що проводить Інститут масової інформації, за серпень 2012 року.  

У серпні в Україні найбільше зафіксовано випадків перешкоджання виконувати професійні обов’язки та цензура – 16, а також випадків про судові позови до ЗМІ та журналістів – 10.

 

Медіаексперти ІМІ відзначають кілька тенденцій, які намітилися з початком виборчої кампанії. По-перше, з’явилися перші випадки закриття ЗМІ до завершення виборчого процесу. Тобто йдеться про застосування  судами ч. 10 ст. 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» (одного з нововведень до закону), в якій сказано, що в разі повторного або одноразового грубого порушення ЗМІ виборчого законодавства суд може призупинити ліцензію або випуск видання до завершення виборчої кампанії. Так, суд зупинив вихід ірпінської газети «Особистий погляд» до завершення виборчого процесу, задовольнивши таким чином повністю позов кандидата в народні депутати по одномандатному округу №95 та депутата міськради міста Ірпінь Дмитра Войцеха проти газети.

Рішенням суду інформація, яка була оприлюднена у статті «Почалося!» від 03.08.2012, визнана наклепницькою та недостовірною, а дії редакції – грубим порушенням закону України «Про вибори народних депутатів». У статті «Особистого погляду» йшлося про листівки з антиагітацією Дмитра Войцеха, які невідомі поширили в Ірпені. На них кандидат у депутати зображений в нацистській формі. Під фото – текст про те, що Войцех «зрадив Партію регіонів». В газеті цю листівку опублікували як ілюстрацію до статті, яка містила міркування про те, хто може бути замовником листівок і навіщо вдаватися до таких брудних політтехнології.

Ще одна газета Харківської області «Зміївський кур’єр» під загрозою закриття. Зміївський районний суд Харківщини виніс рішення про порушення газетою «Зміївський кур’єр» закону про вибори. Згідно з рішенням суду, порушена частина 7 статті 74 закону, де йдеться про правила агітації і використання друкованих ЗМІ під час виборчої кампанії.

Наслідком цього рішення має стати призупинення дії реєстраційного свідоцтва газети на час виборчої кампанії.

Другою тенденцією стало збільшення кількості випадків тиску на журналістів та перешкоджання їх професійній діяльності.  Одним з гучних та абсурдних став випадок залякування луганської журналістки та блогера Марини Флорової, яка у своєму блозі опублікувала фото депутата Дніпропетровської міської ради від Партії регіонів Світлани Єпіфанцевої у нижній білизні, яку та сама виклала у вільному доступі у соцмережі.

Єпіфанцева погрожувала подати в суд на Фролову і стягнути з неї моральну шкоду в розмірі $1100 через опубліковане журналісткою фото депутата. Єпіфанцева погрожувала, що у Фролової будуть проблеми, оскільки вона, опублікувавши фото, ганьбить Партію регіонів.

Також серед випадків залякування шокуючим став випадок, коли депутат Лохвицької районної ради (Полтавська область) Володимир Борисенко загрожував фізичною розправою кореспонденту обласної газети «Фокус» Сергію Ківі. Ківа розслідував ситуацію з відсутністю центрального водопостачання в селі Мехедівка Лохвицького району. Місцеві жителі розповіли Ківі, що Борисенко самовільно визначає, кому відключати воду громадського водопроводу в селі.

За словами Ківи, Борисенку не сподобалося, що його слова фіксуються. «Борисенко мені заявив, що візьме зараз мене та інших, кине в цю яму і закопає», – сказав Ківа.

Серед випадків цензури став показовим щодо стану свободи слова інцидент від 8 серпня, коли кандидат в народні депутати Катерина Самойлик (Компартія) заборонила херсонській журналістці Тетяні Жученко бути присутньою на заході та проводити фото і відеозйомкузустрічі з місцевими жителями села Мирне Каланчацького району Херсонської області.

Самойлик сказала, що вона себе знімати не дозволяє, тому що ще діючий депутат і для проведення її фіксації потрібно брати спеціальний дозвіл.  Проте, відповідно, до ст. 307 Цивільного кодексу України для фото- та відеозйомки  учасників публічних заходів (яким зустріч кандидата в депутати з жителями села однозначно є), дозвіл учасників цих заходів не потрібна.

Джерело, Фото – ІМІ

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *