«Інтер», ICTV, Новий канал, СТБ, «Україна» погодилися на незалежний моніторинг новин перед виборами (ФОТО)

Телеканали «Інтер», ICTV, Новий канал, СТБ, «Україна» та представники громадських організацій підписали меморандум «Відкриті новини заради чесних виборів».

Тим самим телеканали погодилися на те, аби громадські організації проводили незалежний моніторинг їхніх новин на предмет забезпечення рівного доступу суб’єктів виборчого процесу до ЗМІ та дотримання стандартів журналістики при висвітлення виборчої кампанії. До зауважень медіаекспертів телевізійники пообіцяли прислухатися і враховувати їх у своїй роботі.

Мета моніторингу – забезпечити повноцінне виконання закону про вибори народних депутатів та дотримання міжнародних стандартів, зокрема Рекомендацій Ради Європи й ОБСЄ, у висвітленні виборчого процесу.

«Нам здається, що ситуація з висвітленням виборчого процесу в українських ЗМІ рухається хибним шляхом. Тенденції виглядають невтішно. Ми розуміємо, що вмить не змінимо ситуацію, проте маємо шанс зупинити негативні тенденції», – зазначив на прес-конференції 19 вересня Ендрю Вілсон, старший науковий співробітник із питань України в Європейській раді з міжнародних відносин і член наглядової ради проекту.

«ЗМІ не можуть вказувати читачам, що думати. Але вони мають підказувати, над чим варто замислитися», –  додав пан Вілсон.

Моніторинг здійснюватиме група незалежних медіаекспертів, які є представниками громадських організацій, що підписали меморандум: Академія української преси, Асоціація «Спільний простір»/Комітет «Рівність можливостей», Інститут масової інформації, Міжнародний фонд «Відродження» та ГО «Телекритика».

Експерти оцінюватимуть дотримання телеканалами принципів неупередженого висвітлення суспільно важливих тем, зокрема діяльності та програмних позицій суб’єктів виборчого процесу; наявність в ефірі значущої суспільно-політичної тематики, в тому числі й усіх важливих повідомлень про хід виборчої кампанії; дотримання балансу різних поглядів; відокремлення фактів від коментарів; надання коментарів незалежних експертів.

Один із принципів меморандуму – висвітлення діяльності суб’єктів виборчого процесу (політичних партій і кандидатів) з урахуванням рівня їх підтримки громадянами України, засвідченого результатами незалежних соціологічних досліджень.

До наглядової ради проекту, ініційованого міжнародним фондом «Відродження», увійшли відомі фахівці у сфері політики, економіки та демократичного розвитку. Це, зокрема – старший дослідник Інституту міжнародної економіки імені Петерсона Андерс Аслунд, старший науковий співробітник із питань України в Європейській раді з міжнародних відносин Ендрю Вілсон, науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

Ендрю Вілсон , Андрес Аслунд 

Наглядова рада та моніторингові організації регулярно оприлюднюватимуть свої висновки. Після виборів вони нададуть підсумкову оцінку – чи дотрималися телеканали своїх зобов’язань.

Напередодні підписання меморандуму сторони обговорили та узгодили критерії, за якими має проводитися моніторинг.

«Ми нарешті почнемо прямий діалог між телеканалами та громадськими організаціями. Разом будемо намагатися знаходити компромісні рішення. Передбачається плідна дискусія з представниками телеканалів, чого раніше не відбувалося», –  зазначила Наталія Лигачова, голова правління ГО «Телекритика».

Ярослав Порохняк, Олександр Богуцький, Наталія Лигачова, Вікторія Сюмар

Основне завдання і кінцева мета моніторингу – це не критика заради критики, а підвищення якості новин, додала директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар. Саме це має стати наслідком аналізу й обговорення результатів моніторингів.

Генеральний директор телеканалу ICTV Олександр Богуцький зауважив, що точки зору редакторів телепрограм та медіаекспертів щодо того, які новини є суспільно значущими, не завжди збігаються. І можливо, саме цей проект дозволить знайти спільну або принаймні близьку точку зору на питання.

Підписання меморандуму не означає, що телеканал буде змінювати свою редакційну політику, проте він буде враховувати рекомендації експертів, уточнив голова правління телеканалу «Інтер» Ярослав Порохняк.

Ярослав Порохняк , Олександр Богуцький 

«Проект є унікальним, оскільки це вперше виникла домовленість між провідними українськими телевізійними каналами і громадським сектором про здійснення моніторингу дотримання базових стандартів при висвітленні виборів у новинах», –  наголосила Вікторія Сюмар.

Вікторія Сюмар, виконавчий директор Інституту масової інформації

Моніторинг стартує з 24 вересня. До того часу планується провести тренінг або робочу нараду разом з редакторами новинних телепрограм, аби ще раз спільно обговорити стандарти, які мають бути дотриманні у новинах, та критерії їх оцінки. Участь у заході можуть взяти навіть представники тих телеканалів, які не підписували меморандум.

Меморандум відкритий до підписання. Будь-який канал може приєднатися до ініціативи.

Ярослав Порохняк, Олександр Богуцький, Наталія Лигачова, Вікторія Сюмар, Ендрю Вілсон

Олександр Чекмишев, керівник Комітету «Рівність можливостей»

Валерій Іванов, президент Академії української преси

Нижче наводимо повний текст меморандуму.

Фото – Павло Довгань

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *