У вересні політичні новини Першого національного мають виключно одну точку зору – моніторинг АУП

З початком виборчої кампанії зафіксоване різке зниження стандартів подачі інформації у новинних телепрограмах на восьми провідних телеканалах. У серпні лише кожне сьоме повідомлення містило дві точки зору. Про це свідчать дані моніторингу теленовин, який оприлюднила сьогодні Академія Української Преси.

Незважаючи на наближення парламентських виборів, у новинах підвищеної уваги до політичних тем не спостерігається. За словами Наталії Костенко, завідувачки відділом соціології культури і масової комунікації Інституту соціології НАН України, частка політичних новин у загальному потоці складає 28%. 

«Це вищий показник, ніж у попередні місяці, однак він не дотягує до тих показників уваги  до політичних подій, який ми спостерігали в період минулих виборів. Канали чітко слідують своїм стратегіям і, судячи з усього, не збираються їх змінювати», – відзначила пані Костенко.

Стандарти новин залишаються критично низькими, у серпні лише кожне сьоме повідомлення (13%) містило дві точки зору – найнижчий показник за чотири хвилі спостережень. Найбільше їх на ТВі – 23%, найменше на Першому національному (3%) та СТБ (9%).

У перший тиждень вересня ситуація трохи краща – 16% повідомлень з декількома точками зору. Найменше у вересні їх на Першому національному – 2%. При чому  усі повідомлення про політичні    події  на Першому національному були з однією точкою зору.

«На державному  каналі не надано жодної секунди синхрону опозиції, це єдиний канал, на якому не було жодної збалансованої новини з двома точками зору. Це вже називається не новинами, а пропагандою», – відзначив  Валерій Іванов,  президент АУП.

АУП також провела моніторинг політичної реклами у серпні – на 8 каналах було 1024 рекламних повідомлень, в перерахунку на один канал в середньому це в 1,3 рази більше за кількістю, ніж у серпні 2007 року.  Лідерами за часткою рекламних повідомлень є Партія Регіонів – 31% (25% у серпні 2007 року), блок «Батьківщина» – 16%, КПУ – 10%, «Україна-Вперед» – 9%, УДАР – 7%, «Наша Україна»  – 6%.

При цьому в політичній рекламі частка повідомлень з антирекламою у серпні – 54%, що в 1,6 рази більше, ніж в серпні 2007 року (34%),  у показниках часу –  66% (64% у серпні 2007 року). Частка повідомлень з антирекламою найбільша на ТВі – 64%, а найменша на ТРК Україна – 34%.

Дослідження здійснювалося Академією Української Преси (АУП) за участі вчених Інституту соціології НАН України методом контент-аналізу новин прайм-тайму восьми провідних українських телеканалів – «Інтера», «1+1», Нового каналу, «України», СТБ, ICTV, Першого національного та TVi.

«Медіаграмотність»

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *