На Рівненщині журналіста силою вигнали із зустрічі з кандидатом в нардепи (ВІДЕО)

12 вересня 2012 року у селі Кисоричі Рокитнівського району Рівненської області журналіста газети «Точка ОПОРИ» Юрія Мочаєва силою виштовхали з приміщення, де виступав кандидат в народні депутати від Партії регіонів, екс-губернатор Рівненщини, виконуючий обов’язки ректора Національного університету водного господарства Микола Сорока, – повідомляє ОПОРА.

Одразу після початку виступу кандидата до Мочаєва підійшов помічник Сороки і почав вимагати припинити зйомку на камеру та покинути приміщення. Отримавши відмову, він закрив об’єктив рукою та силою виштовхав спостерігача з приміщення. В коридорі невідомий пригрозив члену ОПОРИ, що якщо він не припинить знімати, то залишиться без фотоапарату та здоров’я.

На відео зафіксовано, як журналіста виводять з зали.

Мочаєв написав заяву у міліцію про перешкоджання професійній діяльності журналіста. Наразі міліція з’ясовує деталі інциденту.

Водночас 18 вересня голова Рівненського прес-клубу Антоніна Торбіч та головний редактор ІА «Рівненське агентство журналістських розслідувань» Володимир Торбіч надіслали заяви в прокуратуру та голові Рівненської ОДА з приводу перешкоджання Мочаєву у відеозйомці кандидата в народні депутати Миколи Сороки, повідомляє «Четверта влада».

У зверненні до прокуратури журналісти просять безпосереднього втручання і контролю за цією справою «з метою невідворотності покарання та запобігання подальшим подібним випадкам».

«З усього видно, що людина, яка виштовхала журналіста, вчинила злочин, передбачений статтею 171 Кримінального кодексу України (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів). З метою невідворотності покарання та запобігання подальшим подібним випадкам просимо вашого безпосереднього втручання і контролю за цією справою. Сподіваємось, що прокуратура не зважатиме, що підозрюваний є помічником кандидата в депутати від партії влади», – йдеться у зверненні.

У голови Рівненської ОДА журналісти просять втрутитись у цю ситуацію та посприяти публічному вибаченню кандидата від партії влади і гарантуванню невтручання кандидата від влади в роботу прокуратури.

«Це в ненайкращому ракурсі виставляє як саму партію влади, так і Рівненську область на виборчій карті України. Оскільки до цього правопорушення причетна людина, яка є помічником кандидата від партії влади, просимо вас втрутитись у цю ситуацію та посприяти: 1) публічному вибаченню кандидата від партії влади; 2) гарантуванню невтручання кандидата від влади в роботу прокуратури».

Також журналісти звернулися з відкритим листом до Миколи Сороки, у якому просять звільнити свого помічник за перешкоджання журналістській діяльності.

Наводимо повний текст листа.

«12 вересня 2012 року у селі Кисоричі Рокитнівського району Рівненської області відбулася ваша зустріч із виборцями.

Після початку вашої промови до журналіста газети «Точка ОПОРИ», незалежного спостерігача Юрія Мочаєва, який виконував свої професійні обов’язки, підійшов ваш помічник. Він закрив об’єктив рукою та силою виштовхав кореспондента з приміщення. В коридорі чоловік пригрозив, що якщо журналіст не припинить знімати, то залишиться без фотоапарату та здоров’я.

З усього видно, що людина, яка виштовхала журналіста вчинила злочин, передбачений статтею 171 Кримінального кодексу України (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

Якщо ви заявляєте, що ви не причетні до цього правопорушення і не давали вказівок виганяти із залу журналістів, спостерігачів чи будь-кого, хто відповідно до законодавства України має право знімати відео і робити фотографії на будь-яких публічних заходах, то просимо вас звільнити свого помічника і принести публічне вибачення журналісту газети «Точка ОПОРИ».

Голова Рівненського прес-клубу Антоніна Торбіч

Головний редактор ІА «Рівненське агентство журналістських розслідувань» Володимир Торбіч».

Фото – podrobnosti.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *