Тетяна Чорновол: «Мені рекомендували не приїжджати на Шустер live»

Кандидат у депутати й екс-журналістка Тетяна Чорновол у своєму блозі на «Українській правді» заявила, що під час ефіру «Шустер live» через проблеми зі звуком та виключений мікрофон її виступ не був доступний глядачам. Більш того, вона переконана, що їй цілеспрямовано перешкоджали виступити.

«Вибори та ЗМІ» розпитали Тетяну Чорновол, чому вона дійшла таких висновків і в чому полягало перешкоджання.

Нагадуємо, що прес-служба «Савік Шустер студія» заявляє: технічні проблеми зі звуком тривали протягом усієї програми «Шустер live» 21 вересня, а не лише під час виступу Тетяни Чорновол.

Тетяно, ви чули щось про конфлікт між інвесторами і менеджментом програми «Шустер live» щодо вашого запрошення на програму?

Абсолютно нічого не чула про це. Але точно знаю, що ініціатива запросити мене йшла не від студії Шустера, а від центрального штабу «Батьківщини». Саме вони подали заявку на те, аби за їхньою квотою в межах десяти хвилин, виділених опозиції на програмі, виступила я та Сергій Соболєв.

«Савік Шустер студія» не намагалася скасувати або перенести ваше запрошення на ефір?

Але була дуже дивна ситуація з запрошенням. За два дні до ефіру мені починають дзвонити зі студії й рекомендують не приїжджати на «Шустер live». Кажуть, що можу не отримати слова в ефірі, тож, мовляв, який сенс витрачати час на дорогу зі Львова до Києва. Мене не ставили перед фактом, що не дадуть виступити, просто пояснили, що центральною темою програми буде борг компанії ЄЕСУ, а це важлива для опозиції тема, якої двома словами не викладеш. Тож найбільш імовірно, що Сергій Соболєв, інший кандидат від «Батьківщини», витратить усі десять хвилин часу, відведених у програмі для опозиції, саме на цю тему. Аргументи здалися переконливими і я вирішила не їхати. Але в п’ятницю вже після обіду ми зідзвонилися з Соболєвим і він пообіцяв, що лишить мені принаймні дві-три хвилини часу. Сказав, що хоче, аби я таки виступила щодо законопроекту про криміналізацію наклепу. Тож я зірвалася й поїхала.

Тобто ви домовилися з Соболєвим, що він лишить певний ліміт часу для вашого виступу?

Так, але вже після програми він пояснював, що його постійно провокували на репліки, ставили додаткові питання, аби він вичерпав увесь відведений опозиції час. У результаті для мого виступу було зекономлено лише хвилину і тридцять секунд.

Ви стверджуєте, що під час ефіру вам перешкоджали виступити. В чому це виявлялося?

Цікаві речі почали відбуватися ще перед ефіром. До мене підійшов якийсь чоловік із камерою і попросив прокоментувати те, що Ганна Герман відмовляється заходити в студію, якщо тут буду я. Я про це чула вперше… Про перешкоди. Почалося все з того, що мені не підключили мікрофона, як решті гостей. Мені просто дали в руки інший мікрофон, який, як виявилося згодом, протягом першої частини програми взагалі був постійно вимкненим. Коли пішла друга частина програми, яка стосувалася наклепу, я постійно хотіла взяти слово – в мене не опускалася рука, я постійно дискутувала з Шустером. Пояснювала йому, що якщо я вже на цій програмі, то не можна мене просто уникати й не помічати, а іншим постійно надавати слово. Мартиненко чотири чи п’ять разів виступав щодо наклепу.

З Шустером ви дискутувати під час перерв?

Та ні, під час ефіру. У мене й тоді постійно вимикався мікрофон, про що я, знов-таки, не знала. Тож більшість із того, що я казала Шустеру, як виявилося, лишилося поза кадром і глядачі цього не чули.

Як Савік реагував на ваші репліки і прохання?

Я б назвала це так – відморожувався. Коли я, приміром, у перерві намагалася до нього підійти, він повернувся до мене спиною і пішов геть. Тобто він бачить, що я прямую до нього, але просто розвертається і йде. Встигла сказати йому лиш кілька слів у спину.

Врешті вам таки надали слово. Технічні проблеми були й під час виступу?

Так, я почала говорити, а потім з’ясувалося, що мій мікрофон не працює. Власне, тоді я і зрозуміла, що протягом програми він був вимкненим. Я йду до іншого мікрофона, повторюю все сказане, але знову виявляється, що мікрофон не працює. Йду до центрального мікрофона. Ніби все добре, але, як мені розповіли потім ті, хто дивився програму, навіть того, що я казала на центральний мікрофон, не було чути. Увімкнулися тільки останні секунд двадцять моєї промови. Тобто хвилину часу я витратила на розмови в повітря. Мені цього часу не компенсували. Крім того, під час мого виступу мене не показували. Оператори знімали зал, загальні кадри і десь на фоні цього звучав мій голос. На різних телевізорах була різна картинка. Одні знайомі мені казали, що дивилися програму від А до Я, але не побачили мого виступу взагалі. Інші казали, що мій виступ був, але чути було тільки половину. Не знаю, як це технічно пояснити. З повтору програми мене вирізали взагалі.

У «Савік Шустер студії» кажуть, що проблеми зі звуком і сигналом були протягом усього ефіру і в усіх учасників.

Я не помітила, аби хтось інший скаржився на це. Ні в кого не вимикався мікрофон. Глядачі почули всіх, хто виступав. Зі мною ж постійно були проблеми. І зрештою, чим можна пояснити те, що мій виступ вирізали з повтору програми?

Ось так виглядав виступ Тетяни Чорновол. Для порівняння – на початку відео виступ біля центрального мікрофону Євгена Царькова.

У розшифровці ефіру програми на сайті програми «Шустер live» є лише одна репліка Тетяни Чорновол. Наводимо її:

«Інформація підняла громадянське суспільство у Грузії. Якраз Януковичу потрібен цей закон для того, щоб інформація не доходила до громадян. А в Україні, ви розумієте, немає чесних судів. Суди керуються з Адміністрації президента, якщо це стосується якихось політичних моментів. І відповідно, що ми отримуємо? Коли, наприклад, «Чорноморнафтогаз» буде купувати вишки, то про це буде писати, там, журналісти… про велику корупцію, за якою стоїть Бойко, Льовочкін, Янукович… Але саджати за корупцію будуть не тих осіб, про яких розкриваються ці корупційні дії, а будуть журналістів… Розумієте? І в першу чергу журналістам намагатися заткнути, ви розумієте, рота… Так? Але в даній ситуації якраз треба говорити, а не мовчати. Це єдине, що ми зможемо зробити. Розумієте? Треба відстоювати своє право слова, відстоювати свою гідність. І ви знаєте, на перерві я підійшла до комуніста і дала йому ляпаса. Бо якраз я захистила честь тих українців, яких він принижує у прямому ефірі. Ви уявляєте собі?.. Він мав нахабність принижувати честь українців у прямому ефірі. І треба реагувати!»

Лєра Лауда

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі
  • Тетяно я журналіст і в принципі симпатизую вам, але якщо все так робите як говорите неправду, тоді я розчарований. Ефір той випадково дивився, не довго ну може хв 15, але Вас бачив і на середньому і на крупному плані.

    • Чесно кажучи, бачити та чути, це не одне й те саме. Для журналіста найбільш важливим є саме донести свою точку зору до глядача. Цікаво, а як це можна зробити з вимкненим мікрофоном? Якщо вам як журналісту достатньо середнього та крупного плану, то я маю великий сумнів щодо змістовності ваших власних творінь.

      • “Крім того, під час мого виступу мене не показували. Оператори знімали зал, загальні кадри і десь на фоні цього звучав мій голос” я про це говорив. А оцінка вами змістовності моїх творінь мене не цікавить

        • Іване, те, як Тетяну не показували – на відео під текстом. Коли виступали інші учасники програми біля центрального мікрофону – основний акцент був на них. Коли говорила Тетяна – камера блукала неясно де. Зрозуміло, що з точки зору сприйняття інформації ліпше сприймається той текст, який чітко ідентифікується зі спікером. А так глядачам, на великий рахунок, навіть толком не показали, що саме за жінка то говорила)).

  • Ну й брехуха! Ще б сказала, що в Шустермана в кишені пляшка з зеленою фарбою була. Гидота

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *