Політики вже витратили на політичну рекламу понад 500 мільйонів гривень

За даними медіаагентства ZenithOptimedia політики вже витратили на рекламу близько 500 млн. грн. А протягом жовтня ця сума може подвоїтися, адже вартість реклами напередодні виборів суттєво зростає, – повідомляє «Коммерсант-Украина».

Наразі на національному рівні рекламується 8 політичних партій. Деякі з них почали свої рекламні кампанії задовго до офіційного старту самої виборчої кампанії. Так, перші ролики лідера партії «Україна – Вперед!» Наталії Королевської та Партії регіонів з’явилися  у телевізійному ефірі ще весною, а зовнішня реклама КПУ ще раніше – у січні.

Станом на 23 вересня партії сумарно закупили 37 тис. рекламних телевізійних рейтингів (одиниця продажу реклами на телебаченні), більше 100 тис. зовнішніх площин і близько 120 млн. кв. мм рекламної площі у пресі.

Тільки на телебаченні Партія регіонів закупила понад 16,5 тис. пунктів рейтингу. Для порівняння, її найближчий конкурент за кількістю реклами партія «Україна – Вперед!» придбала трохи менше 7 тис. пунктів. На минулих виборах розрив у обсягах реклами між ключовими учасниками був не таким значним.

Витрати Об’єднаної опозиції і партії УДАР – набагато скромніші. Якщо рекламна кампанія регіоналів обійшлася в трохи менше, ніж 70 млн. грн., то Об’єднаній опозиції – трохи більше 20 млн. гривень.

За прогнозами експертів, як пише  «Коммерсант-Украина», цьогорічна парламентська виборча компанія  стане найдорожчою в історії України. Досі найдорожчими вважалися парламентські вибори 2007 року. Тоді, згідно з офіційними даними ЦВК, загальний обсяг виборчих фондів 20 партій і блоків становив 581 млн. 400 тис. грн, а, за оцінками експертів, їх загальні витрати на рекламу перевищили 800 млн грн.

Партії готові витрачати великі суму на рекламу, адже ставки дуже високі.

«Довіра до правлячої партії підірвана, і вона намагається повернути його за допомогою реклами. Опозиція побоюється посилення авторитаризму, тому її єдина можливість – потрапити в парламент», – відзначає політтехнолог, президент Центру вивчення маніпулятивних технологій Денис Богуш (розробляв президентську кампанію Віктора Ющенка в 2004 році, зараз веде мажоритарних кандидатів).

Така кількість реклами зазвичай характерно для президентських виборів – бюджет виборів 2009 року експерти оцінювали в 1 млрд. грн.

«Але президентські і парламентські вибори не порівнюють – президент може бути тільки один, тому конкуренція на таких виборах завжди вище, а рекламні бюджети більше», – говорить керівник департаменту маркетингу та аудиторій телеканалу ICTV Орест Белоскурский.

Як ми вже писали, за прогнозами експертів, 40-60% рекламних бюджетів політичні сили витратять на телевізійну рекламу.

Фото – marker.ru

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *