Чи може друковане видання на час виборів збільшити кількість сторінок у номері?

На питання відповідає Олександр Бурмагін, медіаюрист Інституту розвитку регіональної преси.

Виборче законодавство забороняє засобам масової інформації відмовляти кандидатам у народні депутати або партіям у розміщенні передвиборчої агітації. Це робиться для того, аби забезпечити рівний доступ до ЗМІ усім суб’єктам виборчого процесу.

Проте, ця норма викликає кілька питань. Приміром, уявімо ситуацію: певний кандидат хоче викупити усю рекламну площу у газеті на місяць вперед, а це автоматично означає, що видання вже не зможе в цей час розмістити рекламу іншого кандидата. Де вихід з ситуації? Не продавати одному суб’єкту виборчого процесу усю рекламну площу, а надати лише певний її відсоток? Але ж де гарантія того, що цього місяця рекламу у газеті захочуть розмістити інші кандидати? І як передбачити кількість охочих?

Можливий вихід – збільшувати, за потреби, кількість сторінок друкованого видання для розміщення на додаткових шпальтах реклами кандидатів. На питання, чи не є це порушенням виборчого законодавства, відповідає Олександр Бурмагін.

Чи може друкований засіб інформації збільшувати у період передвиборчої агітації кількість зазначених у Свідоцтві про реєстрацію сторінок? Чи можна це робити за рахунок кандидата у народні депутати?

Зазвичай кількість сторінок під час реєстрації ЗМІ зазначають в умовних сторінках, що в перерахунку на «звичайні» А3, А4 – складає понад 50 сторінок. І, такий, попередньо визначений і прописаний обсяг важко перевищити. Треба з’ясувати, насамперед, це питання.

Якщо, все ж таки, обсяг збільшиться і вийде за кількість прописаного у Свідоцтві необхідно враховувати наступні норми Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні».

Відповідно до ч.1 ст.1 Закону під друкованими засобами масової інформації (пресою) в Україні розуміються періодичні і такі, що продовжуються, видання, які виходять під постійною назвою, з періодичністю один і більше номерів (випусків) протягом року на підставі свідоцтва про державну реєстрацію.

Згідно п.7 ч.1 ст.12 Закону у заяві про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації повинні бути вказані – передбачувані періодичність випуску, обсяг і формат видання.

Таким чином, Закон передбачає, що під час реєстрації декларується майбутній можливий обсяг. Саме цей задекларований обсяг потрапляє в Свідоцтво. Проте, далі в Законі ніде не зазначено, що у зв’язку із змінами саме обсягу повинні відбуватися обов’язкові дії з боку засновника/видавця, так як, наприклад у випадку зміни адреси, мови, назви видання або сфери його розповсюдження (повинна відбутися перереєстрація).

Також, ні в законі про пресу, ні в іншому законодавства не передбачено, що таке перевищення вважається порушенням. Так, в ст.41 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» зазначено, що порушеннями законодавства України про друковані засоби масової інформації є:

1. порушення, передбачені статтею 47 Закону України “Про інформацію”;

2. незаконне вилучення або знищення тиражу чи  його частини;

3. порушення прав журналіста, встановлених цим Законом;

4. порушення положень статті 3 цього Закону;

5. зловживання правами журналіста;

6. одержання свідоцтва про державну реєстрацію шляхом обману;

7. виготовлення,  випуск або розповсюдження друкованого засобу масової інформації без його реєстрації або після припинення його діяльності, ухилення від перереєстрації чи від повідомлення реєструючому органу про зміну виду видання, юридичної адреси засновника (співзасновників), місцезнаходження редакції;

8. порушення порядку вміщення даних,  надсилання  контрольних примірників;

9. порушення права вимоги щодо публікації спростування та порядку його публікації, передбачених статтею 37 цього Закону;

10. порушення законодавства з питань інтелектуальної власності.

Щодо обсягів тут ні слова. Так само, адміністративну відповідальність згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено за вчинення окремих дій з каталогу ст.41 закону про пресу.

Отже, таке збільшення не визнається чинним законодавством порушенням і за нього не передбачено відповідальність.

За матеріалами ІРРП

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *