8 жовтня: Скільки реально політики витрачають на вибори? (прес-конференція)

8 жовтня 2012 року, в понеділок, об 11.00 в інформагентстві «Українські Новини» (вул. Еспланадна 20) відбудеться прес-конференція, на якій представники громадських організацій  презентують перші результати моніторингу фінансових витрат  кандидатів у народні депутати.

Організатори представлять фінансовий аналіз кандидатів у 3-х виборчих округах, які разом складають «портрет України» (222 – Київ, 73 – Закарпатська обл., та 42 – Донецька обл.). Експерти повідомлять про основні засоби агітації кандидатів на кожному з округів та різницю між офіційними звітами кандидатів і реально витраченими коштами, розкажуть про  думки та уявлення громадян щодо питань політичного фінансування в Україні, а також презентують результати дослідження політичної реклами, як фактору формування громадської думки.

Також вперше буде представлена методологія фінансового моніторингу виборчих кампаній, яка використовується в дослідженнях виборчих процесів у США та Європі.

Під час прес-конференції розглядатимуться такі питання:

  • Хто балотується по 3-м виборчим округам,  і на яких підставах були обрані основні кандидати для моніторингу?
  • На які види діяльності та ініціативи, кандидати та партії витрачають основну частину грошей під час виборчих кампаній в Україні?
  • На які агітаційні інструменти найбільше коштів витрачають кандидати на кожному з округів?
  • Чи знає громадськість, як фінансуються виборчі кампанії?
  • Чому громадяни не вимагають фінансово звітувати політиків, а політики не вважають за потрібне надавати цю інформацію суспільству?
  • Які інформаційні канали використовують кандидати для політичної реклами?
  • Хто і скільки витрачає на політичну рекламу?
  • Які особливості замовних медіа-матеріалів, в чому різниця між офіційно оплаченою рекламою та «джинсою»?

На питання відповідатимуть такі експерти:

  • Тетяна Бібік, старший координатор програми реформування виборчого законодавства України  Міжнародної фундації виборчих систем (IFES)
  • Ольга Айвазовська, координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
  • Олександр Чекмишев,  Голова Комітету «Рівність можливостей»
  • Костянтин Квурт, Голова Правління МГО «Інтерньюз-Україна»

Інформаційно-просвітницька кампанія «Звідки?» спрямована на інформування громадськості про політичне фінансування в Україні. Це ініціатива громадянських та міжнародних організацій, до складу яких входять Громадянська мережа «Опора», Комітет «Рівність можливостей», МГО «Інтерньюз-Україна», Комітет виборців України, Лабораторія законодавчих ініціатив під керівництвом Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), яка покликана показати реальну картину фінансування виборів-2012 та надати дієві рекомендації щодо покращення фінансової прозорості в політиці. Фейсбук сторінка кампанії: http://www.facebook.com/Zvidky

Для акредитації, будь ласка, звертайтесь до Вікторії Козир  – тел.: 044-458 44 40, мобільний: 063 433 90 44, vkozyr@internews.ua.

Фото – rabotai.in

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *