Моніторинг Держкомтелерадіо: Опозиція має більше часу на телебаченні, ніж влада

Висвітлення діяльності опозиційних сил у новинах переважає представлення провладних як за хронометражем, так і за кількістю сюжетів. Такі дані моніторингу Державного комітету телебачення і радіомовлення України.

Держкомтелерадіо запровадив щотижневий моніторинг ефірів провідних загальнонаціональних каналів (Інтер, «1+1», ICTV, Новий канал, СТБ, ТРК «Україна», Перший національний, 5-й канал) щодо присутності представників політичних сил – суб’єктів виборчого процесу, повідомляє прес-служба Комітету.

За результатами моніторингу за 24-30 вересня 2012 року, опозиція представлена у 1,54 рази більше (21 год 51 хв 41 сек проти 14 год 18 хв 55 сек), ніж провладні сили. Тут ідеться про загальний хронометраж присутності провладних та опозиційних сил. За умови додавання часу висвітлення діяльності органів державної влади до часу присутності провладних партій в ефірах обсяги присутності опозиційних сил будуть в 1,15 рази більшими (21 год 51 хв 41 сек проти 18 год 58 хв 58 сек).

Деталізовані цифри моніторингу виглядають за моніторингом Держкомтелерадіо так:

Політична реклама: Опозиційні сили за обсягами прямої політичної реклами представлені у 1,5 рази більше за провладні (17 год 18хв 39 сек проти 11 год 42 хв 23 сек).

Теленовини: Висвітлення діяльності опозиційних сил у новинах переважає провладні політичні сили: за хронометражем – в 1,2 рази (1 год 08 хв 32 сек проти 0 год 58 хв 32 сек), за кількістю сюжетів – в 1,8 раза (67 проти 37).

Ток-шоу: Час, виділений на виступи представникам опозиційних сил в ефірах найпопулярніших ток-шоу майже у 3 рази більший за час, який був за провладними спікерами (3 год 24 хв 30сек проти 1 год 38 хв).
Загальна кількість сюжетів щодо висвітлення діяльності органів державної влади -124, загальний хронометраж часу приділений цьому – 4 год, 40 хв, 03 сек.

До опозиційних автори моніторингу відносять такі політичні сили як ОО «Батьківщина», УДАР, «Україна вперед!», ВО «Свобода», «Наша Україна», Радикальна партія. До провладних – Партію регіонів та КПУ.

Результати моніторингу Держкомтелерадіо прямо протилежні до результатів моніторингу, здійснюваного громадськими організаціями Академія Української преси та Асоціації «Спільний простір» і комітету «Рівність можливостей». Ці організації не сумують хронометраж політичних сил, чи-то опозиційних, чи-то провладних. А також відносять ефірний час, приділений Миколі Азарову (перший номер списку Парії регіонів) та Віктору Януковичу, коли той представляє не інститут президенства як такий, до часу партії влади.

Голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович на запитання «Телекритики», чому в моніторингу повідомлення про президента та прем’єр-міністра не вважаються передвиборним піаром партії влади, відповів так:

«Президент і Кабінет Міністрів не є суб’єктами виборчого процесу, тому статистика повідомлень про їхню діяльність наводиться у моніторингу окремо від політичних сил. Під час виборів вони виконують свої прямі обов’язки так само, як в інші періоди, не займаючись агітацією. Враховуючи, що Президент та Прем’єр-міністр дуже часто створюють інформаційні події з важливою для суспільства інформацією, редакторами ЗМІ приймаються рішення щодо їх висвітлення у більших або менших обсягах, залежно від важливості подій, окремо від політичних перегонів».

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *