У вересні рівень політичної джинси у пресі досяг апогею – ІМІ (ОНОВЛЕНО)

У вересні в друкованих загальнонаціональних виданнях більшість матеріалів з ознаками замовності було присвячено владі. Найчастіше піарились міністр соціальної політики Сергій Тігіпко та прем’єр міністр України Микола Азаров, – повідомляє ІМІ.

Про це йдеться у звіті з моніторингу джинси та неналежного маркування за вересень 2012 року, який проводить Інститут масової інформації. За оцінками медіаекспертів, у вересні рівень політичної джинси в шести друкованих загальнонаціональних виданнях досяг свого апогею. Так, ознаки замовності знайшли у 184 зі 1721 досліджених матеріалів політичного характеру.

Лідером з розміщення матеріалів з ознаками замовності другий місяць поспіль стає газета «Комсомольская правда в Украине». Рівень джинси у виданні й надалі складає 20% від загальної кількості матеріалів.

Погіршилась ситуація в газеті «Факты» –  кількість джинси, порівняно з серпнем, зросла. Якщо у серпні медіаексперти нарахували там 59 матеріалів з ознаками замовності, то у вересні вже 72. Кількість комерційних статей з ознаками замовності вже три місяці тримається на сталому, досить низькому, рівні – 12-15 матеріалів на місяць.

У «Коментарях» у вересні було виявлено три матеріали з ознаками замовності, всі мали політичний характер. Два матеріали стосувалися губернатора Дніпропетровщини Олександра Вілкула, а один – видобутку газу на Чорноморському шлейфі. Варто зазначити, що матеріали про Чорноморський шлейф були надруковані практично у всіх виданнях, що моніторяться.

У вересні експерти ІМІ визначили один матеріал в журналі «Корреспондент», який мав майже всі ознаки замовності: матеріал відстоював інтереси однієї особи, а саме губернатора Дніпропетровщини Олександра Вілкула; в ньому безпідставно акцентувалася увага лише на позитивних характеристиках суб’єкта  до того ж у вересні матеріали про Вілкула також були надруковані і в «Коментарях».

Не виявлено «джинси» у вересні в журналі «Український тиждень».

Матеріали з ознаками замовності були виявлені у чотирьох інтернет-виданнях, що моніторяться ІМІ, і всі вони були політичного характеру.

Щодо присутності на сторінках видань політиків, то Сергій Тігіпко активно роздавав обіцянки, що стосувалися соціальних ініціатив:

  • Сергей Тигипко: «Социальные инициативы нужно продолжить и в следующем году»(«Комсомольская правда в Украине» від 13.09.2012)
  • К 2020 году в Украине будет создано 6 миллионов рабочих мест («Комсомольская правда в Украине» від 12.09.2012)
  • Выплаты инвалидам-регресникам вновь звеличили («Комсомольская правда в Украине» від 29.09.2012)

Матеріал під назвою «Сергей Тигипко: Нужно включить зеленый свет для бизнеса» був надрукований одночасно у двох газетах: в «Сегодня» від 21.09.12 маркований рубрикою «Офіційно», яка, згідно вихідних даних, прирівняна до реклами, а в «Комсомолці» взагалі не маркований.

Микола ж Азаров стимулював створення робочих місць, і пропонував вигідну альтернативу валютному депозиту:

  • Правительство стимулирует инвесторов создавать рабочие места («Комсомольская правда в Украине» від 11.09.12)
  • Николай Азаров: «У меня нет головокружения от успеха» («Комсомольская правда в Украине» від 13.09.12)

Юрій Бойко, міністр енергетики і вугільної промисловості, розповідав про успіхи у вітчизняні енергетиці:

  • Нефтегазовый комплекс делает уверенные шаги в направлении энергетической независимости Украины («Факти»), №160, 06.09.2012, ст. 6.
  • Энергетики увели чат мощность гидроэоектростанций блогодоря инвестициям из Европы(«Факти» №163, 11.09.2012, ст. 6.)
  • Юрий Бойко: «Украина является надежным партнером Евросоюза в вопросе поставки энергоносителей», («Факти» №173, 25.09.2012, ст. 6.)

У вересні побільшало матеріалів з ознаками замовності і від губернаторів. Відзначили свої досягнення у такий сумнівний спосіб губернатор Київщини Анатолій Присяжнюк та губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул.

  • Педагогам Киевщины будут повышать зарплату («Комсомольская правда в Украине» від 29.09.12)
  • Медицина Киевщины выходит на новый уровень («Комсомольская правда в Украине» від 06.09.12
  • Замороженые предприятия в Киевской области поставят на ноги («Комсомольская правда в Украине» від  08.09.12)
  • Вілкул відчинив «регіональні ворота» («Коментарі» від 14.09.12)
  • Петриківський розпис – до списку ЮНЕСКО («Коментарі» від 21.09.12)

Медіаексперти аналізували випуски 6 загальнонаціональних друкованих видань («Комсомольская правда в Украине», «Факты», «Сегодня», «Корреспондент», «Коментарі» та «Український тиждень») та 4 інтернет-видань («УНІАН», «Лівий берег», «Обозреватель», «Лига»).

Фото – primetop.ru

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *