На Першому національному показали контрагітацію ще й проти партії УДАР (ДОКУМЕНТИ)

9 жовтня в ефірі Першого національного з’явився відеоролик, який містив антирекламу партії УДАР. Він подавався у форматі журналістського розслідування.

Нагадуємо, що минулого тижня на цьому ж телеканалі вийшов аналогічний ролик, спрямований проти партії «Батьківщина» та Юлії Тимошенко. Як з’ясувала тоді «Телекритика», він вийшов в рамках передвиборної агітації кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 220 Федорченко Ганни Григорівни, яку було висунуто Молодіжною партією України.

У відповідь на показ відеоролика, партія УДАР звернулася з листом до Національної телекомпанії України з проханням надати партії ефірний час для спростування недостовірної та наклепницької інформації, що прозвучала у відеоролику. Також УДАР вимагає від ЦВК і Держтелерадіо розглянути на своїх засіданнях питання про порушення законодавства суб’єктом виборчого процесу, Ганни Феродченко, і втягуванням в брудну політичну гру державних телеканалів.

УДАР наголошує, що раніше на телевізійних каналах не було жодного ролика чи іншої агітаційної та рекламної продукції, в якій би йшлося про рекламу самої Молодіжної партії чи її висуванця пані Федорченко.

«Очевидно, що це – технічний кандидат влади, який спеціалізується лише на одному — замовленні брудних агіток проти опозиції, зокрема, партії УДАР і Віталія Кличка. Ця пані витрачає значні як для звичайного мажоритарника кошти на розміщення брехливої і наклепницької інформації на правах начебто політичної реклами. Очевидною метою розміщення цього бруду з боку відверто технічного кандидату від влади на загальнодержавному телеканалі є приниження авторитету Віталія Кличка та його політичної сили в очах виборців, створення про них негативної думки», –  йдеться в офіційному повідомленні на сайті УДАРу.

В партії наголошують, що відповідно до частини дев’ятої статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію – суб’єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати. Окрім того, цілий ряд норм цивільного законодавства України спрямований на захист честі, гідності та ділової репутації особи.

УДАР також наголошує, що це не перший подібний випадок замовних розміщень антипіару проти партії та її лідера на державних телеканалах. Так, в ефірі державного телеканалу «Крим» також виходили фільми, спрямовані на оббріхування опозиції та Віталія Кличка. Подібна інформація про спроби розмістити бруд проти опозиції начебто від імені технічних партій та із кандидатів надходить і з інших регіонів України.

Нагадуємо, що минулого тижня партія «Батьківщина» також звернулася до Національної телекомпанії України з вимогою надати їм можливість спростувати інформацію, яка пролунала у відеоролику Ганни Федорченко. Однак, НТКУ відмовилися це зробити, мотивувавши свою позицію тим, що деякі політичні партії використовують телевізійний ефір для фактичної антиреклами своїх опонентів, однак не має підстав до вилучення цих роликів, оскільки  згідно з нормами українського законодавства ЗМІ не можуть впливати на зміст матеріалів передвиборної агітації і не несуть за неї відповідальності.

До слова, у серпні за позовом пані Федорченко був знятий з виборів кандидати в депутати Володимир Сацюк, який балотувався в одному окрузі губернатора Житомирщини регіонала Сергія Рижука, – пише «Українська правда».

Крім того, за позовом Федорченко суд також визнав протиправними дії двох членів Центрвиборчкому від опозиції – Андрія Магери та Валерія Шелудька при підготовці до розгляду на засіданні ЦВК питання про реєстрацію кандидатом у депутати в 62 окрузі Сацюка.

Між тим, Центральний виборчий штаб Об’єднаної опозиції «Батьківщина» заявляє, що їм стало відомо про те, що «технічними кандидатами від провладних політичних сил на Першому національному телеканалі на наступний тиждень заброньовано практично увесь рекламний ефір для розміщення пасквілів проти “Батьківщини” та її лідерів».

Наводимо текст листа, який партія УДАР надіслала керівництву НТКУ:

Генеральному директору Національної телекомпанії України

Бенкендорфу Є.А.

04119, м.Київ, вул.Мельникова, 42

Політичної партії «УДАР

(Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка»

в особі представника Партії в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу

КАРПУНУЦОВА В.В.

вул. Харківське шосе, 58-А, кв. 124,

м. Київ, 02091

 

Шановний Єгоре Андрійовичу!

9 жовтня 2012 року в ефірі телеканалу «ПЕРШИЙ» (Національна телекомпанія України) вийшов фільм, який містив ознаки чорного піару і контрпропаганди проти політичної партії “УДАР” та її лідера Віталія Кличка. Фільм побудовано на неправдивій, недостовірній і наклепницькій інформації відверто провокативного характеру, мета цього продукту одна – очорнитиопозиційну партію в очах виборців.

Як нам стало відомо, цей відеопродукт демонструвався в ефірі державного телеканалу начебто в рамках передвиборної агітації кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 220 Федорченко Ганни Григорівни, яку було висунуто Молодіжною партією України.

В партії “УДАР” звертають Вашу увагу на те, що цей фільм є відвертою антирекламою опозиційноїполітичної сили, а не рекламою кандидата в депутати чи партії, від імені якої цей відеопродукт вийшов в ефір і розцінюють як такий, що посягає на право громадян України, на вільне, не спотворене волевиявлення. Адже очевидною метою розміщення зазначених матеріалів на загальнодержавному телеканалі є приниження авторитету Кличка Віталія Володимировича та Політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка» в очах виборців, створення негативної думки про Кличка В.В. та Партію, та спонукання їх не голосувати за Політичну партію «УДАР Віталія Кличка» та кандидатів у народні депутати України від Політичної партії «УДАР Віталія Кличка» в одномандатних виборчих округах в день виборів.

Звичайно, частина перша статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передбачає, що передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців як голосувати за так і не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб’єкта виборчого процесу. Разом з тим, друге речення цієї ж частини передбачає, що передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Також частиною п’ятою статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється поширення у будь-якій формі матеріалів, що містять заклики до ліквідації незалежності України, зміни конституційного ладунасильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підриву її безпеки, незаконного захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства та розпалювання міжетнічної, расової, національної, релігійної ворожнечі,посягання на права і свободи людини, здоров’я населення.

Відповідно до частини дев’ятої статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію – суб’єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати.

Окрім того, цілий ряд норм цивільного законодавства України спрямований на захист честі, гідності та ділової репутації особи.

Звертаємо увагу, що суб’єктом розміщення зазначених матеріалів є невідомий широкій громадськості кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 220 від маловідомої Молодіжної партії України – ФедорченкоГанна Григорівна. При цьому, це вже не перше використанні цієї особи в якості технічного суб’єкта в ході виборчого процесу з виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року.

Політична партія «УДАР Віталія Кличка» звертає увагу, що з отриманням цього листа Національна телекомпанія України попереджена про заплановані порушення законодавства України. Просимо Вас надати політичній партії “УДАР” ефірний час для спростування недостовірної та наклепницької інформації, що прозвучала в ефірі Вашої телекомпанії.

Також інформуємо Вас, що політична партія “УДАР” звернулася з відповідними листами до ЦВК і Держтелерадіо з вимогою розглянути на своїх засіданнях питання про порушення законодавства суб’єктом виборчого процесу і втягуванням в цю політичну брудну гру державного телеканалу.

З огляду на зазначене закликаємо Вас також вжити всіх можливих заходів щодо недопущення у майбутньому порушення прав та законних інтересів Політичної партії «УДАР Віталія Кличка» та кандидатів у народні депутати України від Партії та не сприяти сумнівним суб’єктам виборчого процесу у вчиненні діянь, що містять ознаки злочинів.

 Фото – novaya.com.ua

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі
  • они все врремя кого то будут ругать всех.Ярлыки вешать легко .Нужно тогда подавать в суд на всех оппозиционеров,кто дискредитирует власть.

  • Достали своими нападками уже на 1й канал.такого еще никто не видел-всем дают разные возможности,а при этом вечно недовольная оппозиция хрюкает.В суд надо подавать на них.И милиция по ним плачетт за клевету.

  • на чем онованы наезды на первый-непонятно.оппозиция постоянно обвиняет власть в чем угодно,тем самым рашатывая лодку.на них самих давно пора обратить внимание тем,кому положену.вност смуту в нароод и расшатывают лодку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *