Форум Майбутнього-2012: Реальні механізми для моніторингу влади вже створені

В Україні вже є історії успішного впливу на владу з боку громадянських ініціатив та неурядових організацій, зокрема й з використанням медійних інструментів. Ці історії були представлені кільком сотням молодих людей – учасників молодіжного Форуму майбутнього-2012, організованого громадянським рухом «Чесно» та «Молодіжною вартою». Перший із семи заходів форуму пройшов у Львові 10 жовтня.

Однією з ключових подій форуму стала презентація доповненої платформи «Чеснометр». Відтепер у її базі можна знайти профайли більшості кандидатів-мажоритарників, що балотуються на вибори-2012. За словами регіонального координатора руху «Чесно» у Львові Андрія Зінченка, до створення такої бази даних про депутатів долучилися журналісти та медіаексперти зі всієї України.

«Інтернет-проект Чеснометр” – це результат моніторингу та аналізу всіх кандидатів від різних політичних сил за різними критеріями. Ця база даних – спосіб тиску на політиків. Наша база даних – не нудна річ. Вона добре візуалізована і з неї можна зрозуміти, хто є хто»,  зазначив Андрій Зінченко.

«Реальні механізми для моніторингу влади вже створені, – вважає журналіст і ведучий телеканалу «ТВі» Вахтанг Кіпіані. – Але ними, на жаль, поки що мало користуються». Йдеться про сайт «Владометр» ресурс, який дозволяє користувачам нагромаджувати обіцянки політиків, аби потім  контролювати їх виконання. Адже, на думку Кіпіані, «наша країна живе у безпам’ятстві, де усі невиконані обіцянки сходять політикам з рук».

Вахтанг Кіпіані, журналіст

«Це добра база даних, яку можна використовувати як інструмент контролю за обіцянками політиків, – сказав Кіпіані, який входить до складу команди проекту в статусі шеф-редактора. – Нині їх там зібрано понад три тисячі – від обіцянок сільських голів до обіцянок Президента України». Журналіст закликав учасників форуму активніше користуватись наявними інструментами, щоб контролювати владу. За його словами, важлива насамперед регіональна суспільна ініціатива. «З Києва не видно, чи побудували обіцяну дорогу у вашому районі, пояснив він. Про це можете знати тільки ви».

Про досвід громадянського опору цензурі та політичному тискові в середовищі журналістів – ініціативу «Стоп цензурі!» розповів її учасник, викладач Українського католицького університету Отар Довженко. За його словами, рух є прикладом ефективності горизонтальної безлідерної ініціативи, учасники якої згуртовані довкола спільних ідей та прагнень.

Отар Довженко, медіаексперт, викладач Українського католицького університету

«Членство у “Стоп цензурі!” – це членство у Google-групі. Рішення про приймання нових членів ухвалюється колегіально. Там немає лідерів, немає ієрархії. Ініціативу може виявити кожен учасник, і якщо інші її підтримують, вона втілюється в життя», розповів Отар Довженко. За його оцінкою, два з половиною роки існування ініціативи були доволі плідними: «Влада ігнорувала вимоги інших журналістських організацій, але не змогла проігнорувати “Стоп цензурі!”, тож в один момент фактично визнала ініціативу як свого громадського опонента».

Заходи молодіжного Форуму Майбутнього-2012 також пройдуть у Тернополі, Одесі, Ялті, Дніпропетровську, Харкові та Києві.

Валентин Дігтяренко, Школа журналістики УКУ

Фото – www.facebook.com/ukrfm 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *