ЗМІ заборонено оприлюднювати результати передвиборчих соцопитувань до 28 жовтня

Протягом 10 днів до дати виборів заборонено оприлюднювати будь-які результати соціологічних опитувань щодо підтримки українцями партій або окремих кандидатів.

Про це йдеться у ч. 3 ст. 67 ЗУ «Про вибори народних депутатів»:

«Забороняється оприлюднення чи поширення в інший спосіб результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, в тому числі щодо партій – суб’єктів виборчого процесу та кандидатів у депутати, в останні десять днів перед днем голосування».

Гендиректор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Панніото відзначає, що в європейських країнах заборона на публікації передвиборних рейтингів вводиться за 1-2 дні до виборів, – пише «Українська правда».

Соціологічні служби будуть проводити опитування аж до дня виборів, але ті будуть закритими. Результати цих опитувань, а також рейтинги партій, які отримають національні екзит-поли, можна буде оприлюднити в день виборів, 28 жовтня, після закриття виборчих дільниць, тобто після 20.00.

Поки відомо про проведення п’яти національних екзит-полів. Їх організують Демініциатіви спільно з КМІС та Центром Разумкова, «Рейтинг», «Research&Branding Group». Крім того,  «TNS Ukraine» і Центр соціальних і маркетингових досліджень SOCIS проведуть екзит-пол на замовлення телеканалів ICTV та «Інтер».

Нагадуємо, що партія Наталії Королевської «Україна – Вперед!» подала до суду на  КМІС та фонд «Демократичні ініціативи» з вимогою спростувати інформацію про те, що її політична сила набирає лише 2,1% голосів виборців. Слухання у справі призначено на 25 жовтня. Соціологічна асоціація України назвала дії Королевської спробою обмеження наукової думки України.

Фото – giorgibenashvili.wordpress.com

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *