«Репортери без кордонів» стурбовані станом свободи слова в Україні напередодні виборів

За останні півроку ситуація погіршилася, і треба зупинити цю небезпечну тенденцію – вважають «Репортери».

За чотири дні до парламентських виборів «Репортери без кордонів» б’ють на сполох у зв’язку зі станом свободи інформації в Україні. Вони вважають, що ситуація зі свободою слова в Україні за останні півроку стала ще гіршою. Про це йдеться в їхньому прес-релізі під назвою: «Україна: Момент істини для свободи інформації, стурбованість напередодні виборів».

24 жовтня в Женеві Рада ООН з прав людини розглядатиме ситуацію в Україні в рамках другого циклу процедури, відомої як Універсальний періодичний огляд (УПО). «Репортери без кордонів», які мають консультативний статус при Організації Об’єднаних Націй, подали свою доповідь для цього огляду ще у квітні 2012 року. 24 жовтня «Репортери без кордонів» оприлюднили попереднє підбиття підсумків ситуації в Україні за останні три місяці і звернення до ООН.

«Ми закликаємо членів Ради ООН з прав людини нагадати Україні про дотримання своїх міжнародних зобов’язань і власних обіцянок», – заявили «Репортери без кордонів».

«Повага до свободи інформації погіршилася до такої міри, що країна зараз знаходиться на поворотній точці. Завданням нових членів парламенту, яких оберуть у цю неділю, буде не лише утриматися від прийняття репресивних законів у майбутньому, але й зупинити цю небезпечну тенденцію, і направити її у зворотному напрямку», – пишуть «Репортери».

«Хоча Україна в останню хвилину й утрималася від запровадження кримінальної відповідальності за наклеп, свобода інформації знаходиться у великій небезпеці. Безкарність осіб, відповідальних за часті випадки насильства проти журналістів, створює атмосферу залякування, яка заохочує цензуру», – йдеться у прес-релізі «Репортерів».

«Важливо, щоб члени Ради ООН з прав людини нагадали Україні про Рекомендацію № 27, яку вона зобов’язалася виконувати у 2008 році, і яка лишається на папері. Рада заявила, що настав час, щоб уряд прийняв всі необхідні заходи, щоб гарантувати, що всі акти насильства щодо журналістів будуть досліджені, і що відповідальні за них понесуть покарання», – нагадують «Репортери».

«Шість журналістів стали жертвами насильства за останні три місяці і один з них помер. Не менше 25 інших журналістів були позбавлені можливості працювати більш-менш насильницьким чином, і щонайменше дев’ять інших отримували погрози», – зазначають «Репортери».

«Незважаючи на недавній прогрес у розслідуванні зникнення журналіста Василя Климентьєва, безкарність в Україні залишається за правило, починаючи ще зі справи про вбивство Георгія Гонгадзе в 2000 році, яка вже стала символом. Крім того, відбулось помітне відновлення тиску на незалежні засоби масової інформації та в редакціях. Такий жалюгідний стан справ негідний країни, яка прийме на себе головування в Організації з безпеки і співробітництва в Європі з січня 2013 року», – йдеться у прес-релізі «Репортерів без кордонів».

Фото – daypic.ru

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *