Роботу інтерв’юерів екзит-полу «Інтера» та ICTV контролюватимуть у реальному часі

«Інтер» та ICTV розказали про особливість методики проведення  екзит-полу, який на замовлення каналів проводить ТNS Ukraine та  Центр соціальних і маркетингових досліджень SOCIS. Про це йшлось під час прес-конференції 24 жовтня.

За інформацією компаній-дослідників, на кожній виборчій дільниці працюватиме двоє інтерв’юерів, вони матимуть мобільні телефони, підключені до різних операторів мобільного зв’язку – МТС та Київстар. Кожну годину інтерв’юери передаватимуть у call-центри, які розміщені у Києві, інформацію про те,  за кого саме  проголосував виборець, коли він прийняв рішення проголосувати, та  демографічні дані опитаних.  Ця інформація включатиметься у  загальну базу даних, яка аналізуватиметься щогодини.

Напередодні екзит-полу буде проведене пілотажне дослідження, під час якого апробуватиметься методика опитування респондентів та проводитиметься тренінг інтерв’юерів щодо передачі інформації.

Соціологи компаній TNS та SOCIS та представники каналів запевняють, що обсяг вибірки – 20 тис. респондентів –  дозволить не лише з високою точністю (випадкова помилка вибірки не більше 0,7%) оцінити результат для всієї України, але й отримати досить точну (випадкова помилка вибірки нижче 4%) картину голосування виборців для кожної області.

А опитування на 614 виборчих дільницях, на їх думку,  дозволить більш повно уявити загальну картину настроїв виборців України.

Організатори запевняють, що основна перевага цього екзит-полу у тому, що якість роботи інтерв’юерів контролюватиметься у процесі самого дослідження.

Окрім цього, за словами директора центру SOCIS Миколи Чурилова, під час проведення екзит-полу група програмістів контролюватиме  роботу кожного інтерв’юера.

«Ми  будемо проводити контроль роботи наших інтерв’юерів. З одного боку, будуть контролери, які будуть спостерігати за тим, як відбувається процес опитування, а також у нас в кампанії буде зосереджена велика група програмістів, які будуть контролювати відповіді майже кожного інтерв’юера», – зазначив Чурилов.

В ході самого опитування дослідники отримують можливість порівнювати розподіл відповідей (або їх середнє значення) на одне із запитань кожного інтерв’юера з середніми значеннями по даному регіону, області або окремо взятому населеному пункту. На думку дослідників, якщо середні значення будуть суттєво різнитися між собою, це може свідчити про те, що інтерв’юер допускає у своїй роботі явні фальсифікації, або респонденти навмисно спотворюють свої відповіді.

Виконавці екзит-полу переконані, що явка виборців на виборчих дільницях у середньому по країні прогнозується на рівні 60 %.

Результати екзит-полу будуть оприлюдненні після завершення голосування у неділю 28 жовтня о 20.00 на телеканалах  «Інтер» (у «Подробицях тижня»)  та ICTV (в ефірі програми «Факти»).

Нагадаємо, екзит-пол TNS та SOCIS проводитиметься на основі анкетного опитування. Респонденти відповідатимуть на кілька запитань: 1) за яку партію голосували; 2) за представника яких партій чи самовисуванця голосували за мажоритарними списками; 3) коли ви прийняли остаточне рішення так голосувати; 4) вік; 5) стать; 6) освіта.

Аліса Хамчич, для «Телекритики»

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *