Опозиція має на 37% більше ефірного часу на загальнонаціональних каналах, ніж Партія регіонів – Держкомтелерадіо

Обсяги ефірного часу на 8 загальнонаціональних телеканалах за період   15 вересня – 21 жовтня 2012 року, виділені на висвітлення точки зору представників опозиції, на 37% більше використаних обсягів ефірного часу представниками влади та Партією регіонів, – про це йдеться у черговому моніторингу телеконтенту від Держкомтелерадіо.

Наводимо детальні результати моніторингу. Нагадуємо, що було проаналізовано обсяги прямої політичної реклами, кількість сюжетів та тривалість ефірів суб’єктів виборчого процесу у вечірніх новинах, обсяги присутності (хронометраж) представників суб’єктів виборчого процесу в ефірах найпопулярніших ток-шоу, кількість сюжетів та тривалість (хронометраж) ефірів висвітлення діяльності органів державної влади у новинах.

Політична реклама: опозиційні сили представлені в 1,4 раза більше за Партію регіонів (25год, 41хв, 46сек до 18год, 05хв, 37сек). Комуністична партія представлена в обсязі 5год, 51хв, 31сек.

Теленовини:висвітлення діяльності опозиційних політичних сил переважає Партію регіонів: за хронометражем – у 7,59 раза (3год, 57хв, 44сек проти 47хв, 31сек), за кількістю сюжетів – у 4,7 рази (151 проти 32). Комуністична партія представлена в обсязі 23хв, 49сек.

Політичні ток-шоу:виділений на виступи представникам опозиційних сил в ефірах найпопулярніших ток-шоу та програм у 2,23 раза більший за час, який був за спікерами Партії регіонів (4год, 49хв, 15сек проти 2год, 01хв, 20сек). Комуністична партія представлена в обсязі 34хв, 55 сек.

Загальна кількість сюжетів щодо висвітлення діяльності органів державної влади 163, загальний хронометраж часу приділений цьому 4год, 08хв, 04сек.

Таким чином, враховуючи загальні хронометражі присутності Партії регіонів та опозиційних політичних сил – суб’єктів виборчого процесу в ефірах провідних телеканалів, то опозиція представлена у 1,7 раза більше (34год, 28хв, 45сек проти 20год, 54хв, 28сек). Загальний хронометраж присутності в ефірах телеканалів Комуністичної партії складає 6год, 54хв, 15 сек.

Показники розраховано як співвідношення загальних хронометражів прямої політичної реклами, інформаційних матеріалів у новинах, часу виступів у ток-шоу між опозиційними (ОО «Батьківщина», УДАР, «Україна вперед!», ВО «Свобода», «Наша Україна», Радикальна партія тощо) та Партією регіонів. Окремо також рахується хронометраж представлення в ефірах Комуністичної партії.

Нагадуємо, що у попередніх моніторингах КПУ відносили до провладних сил. Очевидно, після дискусії між медіаекспертами з приводу результатів і методики моніторингу Держкомтелерадіо,  які розгорнулася на сторінках «Телекритики», Комуністичну партію перестали прирівнювати до союзників Партії регіонів.

Результати моніторингів телеконтенту,  які проводить «Академії української преси»асоціації «Спільний простір» і комітету «Рівність можливостей» кардинально відрізняються від результатів дослідження Держкомтелерадіо.

Олександр Чекмишев, керівник Комітету «Рівність можливостей», пояснює таку різницю відмінністю підходів до визначення опозиційних та провладних партій, а також у різному підході до питання, чи вважати виступи високопосадовців (президента, прем’єр-міністра, членів уряду тощо) агітацією за Партію регіонів, чи виконанням своїх прямих обов’язків. Сам Чекмишев схиляється до першого варіанту, тоді як Держкомтелерадіо – до другого.

Моніторинг Держкомтелерадіо за 24-30 вересня.

Моніторинг Держкомтелерадіо за 1-7 жовтня.

Моніторинг Держкомтелерадіо за 8 – 14 жовтня.

Фото – galer.su

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *