ЦВК запустила портал для відеоспостереження за виборами

ЦВК запустила vybory2012.gov.ua – портал, через який ви зможете 28 жовтня з 8:00 до 20:00 переглядати відеотрансляції з виборчих дільниць, – пише Watcher.

Уже зараз можна зареєструватися на порталі чи залогінитися через акаунти в різних соціальних мережах, побачити список виборчих дільниць на російськомовній мапі та додати за своїм бажанням якісь із дільниць до закладок.

Трансляція розпочнеться 28 жовтня о 8:00, але вже зараз можна побачити ролик про відеоспостереження. На кожній звичайній дільниці встановлено дві веб-камери: одна має показувати столи, за якими члени дільничної виборчої комісії видають бюлетені виборцям, друга має показувати скриньку для голосування, тобто як люди вкидують бюлетені. Сторінкою із будь-якою дільницею можна поділитися в соціальних мережах, а також побачити найближчі до неї інші дільниці.

Процесу підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на камерах побачити не можна буде. У цей час камери будуть працювати тільки на запис, а запис у подальшому зможуть отримати лише суб’єкти виборчого процесу, правоохоронні органи та суди.

Система відеоспостереження має забезпечити трансляцію роздільною здатністю не менше 320 х 240 пікселів. За такого розширення розгледіти якесь порушення буде якщо не неможливо – то, принаймні, украй складно,  – пише «Watcher». Теоретично під час голосування за допомогою відеоспостереження можна буде помітити такі порушення:

  • член ДВК видає бюлетені для голосування тій самій особі ще раз (щоб це помітити треба бути дуже уважними);
  • член ДВК видає бюлетені особі, яка не пред’явила відповідного документа (паспорта);
  • один виборець вкидає до скриньки пачку бюлетенів за раз;
  • у процесі голосування виникає якись візуально спостережуваний конфлікт, наприклад, бійка.

Громадянська мережа ОПОРА ще на початку червня заявила, що ця система відеоспостереження не здатна перешкодити правопорушенням. У програмно-апаратний комплекс (ПАК), встановлений на кожній звичайній виборчій дільниці, входять: ноутбук НР Pro Book 4540 s 15.6, дві камери Logitech C310, USB-подовжувач, мережевий подовжувач Defender, металева шафа з замком, тросик безпеки. Вартість одного ПАК – 7128 грн. В цілому відеоспостереження виборів обійдеться в 993 млн.грн.

Нагадуємо, що 17 жовтня ЦВК запустила навчальний інформаційний ресурс «Виборком» (www.vyborkom.org) для членів виборчих комісій, що працюватимуть на виборах до Верховної Ради України 28 жовтня 2012 року.

Фото – watcher.com, sribnazemlja.org.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *