За два тижні до виборів зафіксовано 14 випадків перешкоджання журналістам – ІМІ

За два тижні до виборів журналістам почали масово перешкоджати виконувати професійні обов’язки. З 15 по 25 жовтня експерти Інституту масової інформації (ІМІ) зафіксували 14 таких випадків Для порівняння, у першій половині жовтня схожих фактів зафіксовано три, повідомляє ІМІ.

Також за цей час було п’ять випадків нападів на журналістів та два судових позови на ЗМІ. Всього — 21 факт порушень прав журналістів, причому враховані лише ті, що безпосередньо пов’язані з виборчою кампанією та/або здійснювалися кандидатами у депутати.

Експерти ІМІ наводять конкретні приклади перешкоджання роботи журналістам, які були зафіксовані за останні два тижні до виборів.

15 жовтня у Бердичеві Житомирської області невідомі побили журналіста Костянтина Коваленка, який займався розслідуванням підкупу виборців на 63 окрузі кандидатом у народні депутати Миколою Петренком.

17 жовтня знімальна група «5-го каналу» не змогла потрапити на концерт, організований народним депутатом, кандидатом в нардепи від Партії регіонів Віталієм Журавським у Коростишеві на Житомирщині.

18 жовтня у Луцьку невідомі відібрали у волонтерів газети «Хроніки Любарта» близько 800 примірників тижневика, де містилися критичні публікації щодо кандидата у народні депутати Ігоря Палиці. У вересні цій газеті погрожувала позаплановою перевіркою обласна Державна податкова інспекція, незважаючи на мораторій на перевірки засобів масової інформації під час виборів.

20 жовтня у Броварах Київської обл. напередодні візиту прем`єр-міністра Миколи Азарова на журналістів та громадських активістів, які намагалися потрапити до виборчої дільниці, напали невідомі. Зокрема, журналістам інтернет-видання «Маєш право знати» Аліні Дяченко та газети «Громадський захист Київщини» Андрію Качору невідомий розбив телефони, на які ті фіксували події.

Через два дні сюжет про події в Броварах приїхав знімати журналіст телеканалу «Інтер» Роман Бочкала, якого в приміщенні Броварської райдержадміністраціїї зіштовхнув зі сходів заступник голови цієї установи Микола Миронець.

22 жовтня знімальну групу програми «Погляд» Кіровоградського ОДТРК — журналіста Кирила Ющинена та відеооператора Івана Фоміченка — силоміць утримували в штабі кандидата в народні депутати від ВО «Батьківщина» Олександра Табалова, намагаючись забрати їхні відеокамеру та касети. Перед тим журналісти зафіксували дії Табалова з ознаками підкупу виборців.

Також 22 жовтня невідомі розбили автомобіль журналіста закарпатської обласної газети «РІО» Олега Подебрія. Журналіст проводив розслідування про підкуп виборців кандидатом в народні депутати від Партії регіонів Василем Ковачем в селищі Середнє Ужгородського району на Закарпатті.

25 жовтня у Києві охорона кандидата в народні депутати від Партії регіонів Ігоря Лисова намагалася відібрати камеру в журналіста Skrypin Production, який знімав відкриття станції метро «Іподром». Під час відкриття сталася сутичка між активістами «Демократичного альянсу» та охоронцями нардепа. Журналісту, який фіксував це на камеру, викручували руки, штовхали та не давали знімати.

Експерти ІМІ повідомляють, що всього за три місяці передвиборної кампанії, не враховуючи дня виборів 28 жовтня було зафіксовано 140 випадків порушень прав журналістів, з них 83 напряму пов’язані з виборами. Найбагатшим на порушення був вересень.

 

За даними ІМІ, за 2012 рік зафіксовано найбільшу кількість порушень прав журналістів в Україні за останні 10 років. Навіть у 2004 році. таких випадків було 190, у 2011-му – 102, а за 10 місяців 2012-го – вже 254 факти.

 

Юрист Харківської правозахисної групи Оксана Нестеренко вважає, що такі цифри свідчать про наявність серйозного регресу у сфері забезпечення прав журналістів в Україні та демонструють небезпечні тенденції до згортання демократії. За її словами, зменшення порушень прав журналістів в Україні прямо пропорційно рівню поваги до свободи ЗМІ з боку політичної сили, яка знаходиться при владі.

«Ці результати свідчать, що українські журналісти продовжують відігравати значну роль в соціальному житті, викривати корупційні діяння та зловживання з боку влади, висвітлювати не зручні питання для можновладців. Більш того, публіка прислухається до їх точки зору, адже лише сильному опоненту намагаються “закрити рот”. Підтвердженням цього є те, що найбільш порушень прав журналістів відбувається саме під час виборчих кампаній», — вважає правозахисник.

Аліса Хамчич, для «Телекритики»

Інфографіка – ІМІ, фото –  entrayveras.org

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *