На гарячу лінію допомоги журналістам у день виборів надійшло лише 11 звернень

Протягом доби до Координаційного центру допомоги журналістам у день виборів надійшло 11 звернень, два з яких від виборців, решта – від представників ЗМІ.

Питання виникали через незнання закону про вибори членів дільничних комісій (як погасити зіпсований бюлетень), трансляцію з веб-камер, встановлених на дільницях (затримка сигналу, низька швидкість передачі даних) та голосування «на дому» (до якого числа потрібно було подати заяву).

Вночі були звернення про перешкоджання у доступі на дільниці, на яких спостерігачі повідомляли про порушення під час підрахунку голосів –  журналістів і міжнародних спостерігачів не пускали на дільницю після 20.00. Зранку порушення перемістилися до окружних виборчих комісій – комісії відмовлялись приймати протоколи ДВК, а заразом відмовляли у допуску журналістів на засідання, мотивуючи це відсутністю акредитації в ОВК або взагалі не надаючи пояснень.

Звернень від членів виборчих комісій щодо фальшивих журналістських посвідчень чи перевірки статусу журналіста не надходило, хоча самі журналісти повідомляли коорцентру про пред’явлення посвідчення позаштатного кореспондента місцевого видання особами, яких раніше як журналістів на заходах не помічали.

Вперше медіаюристи зафіксували, що під час роботи на виборчих дільницях, у разі перешкоджання або непорозуміння, журналісти, передусім, зверталися до міліції, а не до ЦВК чи ОВК. Черговий міліціонер надавав журналістам допомогу у переговорах з членами ДВК, але відмовлявся фіксувати порушення прав журналістів. Це не стосувалося ситуації у Києві, де міліціонери робили вигляд, що не помічають конфлікту.

Для порівняння, 2004-го року на гарячу лінію надійшло більше 60 звернень за добу, 2010-го – лише 3.

Нагадуємо, що 28 жовтня гарячу лінію координаційного центру почали блокувати фальшивими викликами – на неї безперервно дзвонили з кількох номерів, тож лінія постійно була зайнята. Довелося терміново змінювати телефони коорцентру.

Фото – vp.donetsk.ua

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *