Медіаюристи ІРРП проконсультували у день виборів 49 журналістів, ІМІ – лише чотирьох

На гарячу лінію Інститут розвитку регіональної преси  у день виборів за консультаціями звернулося 49 журналістів та 32 виборця. 

Виборців в основному турбували питання, як зафіксувати порушення та до кого звернутися, якщо у списках виборців відсутні їхні дані. А журналістів цікавили такі питання:

– про право вийти з дільниці після 20 години;
– право присутності в приміщенні окружних виборчих комісій, в тому числі під час підрахунку голосів;
– яким чином зафіксувати порушення, які були помічені журналістами;
– які дані можна публікувати в онлайн-виданнях до закінчення голосування.

Юристам довелося вирішувати і конфліктні питання в режимі онлайн. Зокрема, це стосувалося питань недопуску представників ЗМІ на спеціальні дільниці або спроби протиправного видалення журналістів з приміщень виборчих комісій. Всі конфліктні ситуації було вирішено на користь журналістів.

Зранку 28 жовтня  було заблоковано київський та сімферопольський номер телефону ІРРП: безперервно йшли фальшиві дзвінки, а після підняття слухавки лунала пісня Шнурова «Вибори, вибори».

Нагадуємо, що у такий же спосіб було заблоковано гарячу лінію, яку для журналістів у день виборів відкрила НСЖУ спільно з іншими медіаорганізаціями. За консультаціями до них звернулося лише 11 осіб.

Гаряча лінія Інституту масової інформації зафіксувала лише 4 звернення, – повідомляють на сайті організації. На думку юриста ІМІ Роман Головенко, журналісти стали краще підготованими до роботи у день виборів – краще знають свої права. Медіа-організації заздалегідь вивісили поради для журналістів на своїх сайтах. Тому лише на поодиноких виборчих дільницях було зафіксовано всього 16 фактів перешкоджання професійній діяльності журналіста з боку членів комісій.

Фото – oknakieva.com.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *