У Криму порушено кримінальну справу через злам сайту «Центру журналістських розслідувань»

Перешкоджання журналістській діяльності у день виборів в СБУ до уваги не брали.Кримський главк СБУ порушив кримінальну справу за фактом DDoS-атак на сайт «Центру журналістських розслідувань». Про це повідомляє інформагентство «Новий регіон».

Нагадаємо, атаки на сайт почалися в день виборів до Верховної Ради України 28 жовтня. Внаслідок дій хакерів недоступними також стали шість сайтів медіа-центрів громадської організації «Інформаційний прес-центр» (ІРС) та проект ІРС-Севастополь «Цивільна оборона».

Заву подала керівник «Центру журналістських розслідувань» Валентина Самар. Вона просила провести перевірку і порушити кримінальну справу не лише за статтею 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, мереж, автоматизованих систем. – ТК),  але і статтею 171 (перешкоджання професійній діяльності журналістів). Адже внаслідок DDoS-атаки і недоступності сайтів медіа-проектів ІРС журналісти в дні виборів і підбиття підсумків голосування не могли вести повноцінно професійну діяльність і вільно поширювати суспільно значущу інформацію.

На даний час кримінальна справа порушена лише за фактом злочину, передбаченого частиною 1 статті 361 КК.

Зазначені сайти хакери почали атакувати у день виборів о 13.00. Окрім сайту «Центру журналістських розслідувань» атака охопила ряд вебресурсів ІРС в Сімферополі, Ялті, Феодосії, Євпаторії, Джанкої, та Севастополі, а також розслідувального проекту ІРС-Севастополь «Цивільна оборона». 29 жовтня DDoS-атака припинилася, але 30 жовтня хакери відновили її до 4 листопада.

Як повідомляла «Телекритика», у день виборів до ВР України і наступні дні DDoS-атакам були підданісайти опозиційних партій і кандидатіворганізацій, які вели моніторинг дотримання виборчих прав (КВУ, «ОПОРА», виборчі проекти «Інтерньюз-Україна» Electua.org і сайту «Майдан» ), а також ряду ЗМІ.

Раніше, в середині жовтня, про злом партійного сайту та створення його клону заявляла Кримська організація Партії регіонів. Керівник організації Анатолій Могильов звернувся в СБУ із заявою, після перевірки якого було порушено кримінальну справу за статтею 361 Кримінального кодексу України.

Фото – thenewnewinternet.com

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *