Під час теледебатів запитання до кандидатів у президенти буде відбирати «Громадське телебачення»

Запитання до кандидатів на пост Президента України під час «Національних дебатів» на Першому національному будуть відбирати журналісти «Громадського телебачення». Про це сьогодні, 7 травня, повідомив генеральний директор Національної телекомпанії України (НТКУ) Зураб Аласанія на прес-конференції, присвяченій теледебатам.

Пан Аласанія нагадав, що запитання до кандидатів у президенти будуть надходити від студентів та професури, від експертів,користувачів соціальних мереж та від присутніх глядачів дебатів у студії.

«Кожен кандидат, зрозуміло, хоче знати, які питання будуть їм ставити. Відбиратиме питання для дебатів «Громадське телебачення». Я не займаюсь питаннями і навіть не матиму змогу задавати уточнюючих запитань, адже я не ведучий, а модератор. Максимум, що я можу зробити, це зробити кандидату зауваження, що той не відповів на поставлене запитання», – розповідає пан гендиректор НТКУ.

На прес-конференції пан Аласанія також пояснив, як змінюватиметься програма, якщо хтось із кандидатів не прийде або відмовиться від участі у дебатах в останній момент.

«Якщо хтось відмовляється, чи не приходить,  то ми скорочуємо програму на той ефірний час, який був розрахований на цього кандидата. Навіть якщо у студії буде один кандидат замість трьох, то ми проведемо ці дебати, але програма вийде втричі коротшою», – зауважує модератор.

Після «Національних дебатів» учасників програми запросять на пост-прес-конференцію до студентів. Трансляція заходу здійснюватиметься командою проекту Сampus. Всього дана програма триватиме 15-20 хвилин.

Як уточнив президент фундації «Суспільність» Тарас Петрівякий також приймає участь у роботі над форматом теледебатів, «Національні дебати» можна буде побачити на всіх провідних інтернет-ресурсах.

«Ми вже розіслали код плеєра на трансляцію у найбільші інтернет-видання: «Українська правда», Ліга.net, «Громадське телебачення»…», – додає пан Петрів.

У свою чергу Зураб Аласанія нагадав, що трансляція теледебатів кандидатів у президенти буде доступна на інформаційно-розважальному сайті bigmir.net. «Ми надали їм права транслювати дебати безкоштовно. Ми зацікавлені у тому, щоб теледебати були загальнодоступними», – говорить гендиректор НТКУ.

Крім того Зураб Аласанія сказав, що НТКУ має намір запросити на ефіри представників ОБСЄ, щоб ті проконтролювали чесність дебатів.

Щоб забезпечити рівність можливостей на програмі, НТКУ придбати  для студії три крісла, оскільки Юлія Тимошенко не в змозі стояти протягом всього ефіру. «На дебати ми витратили всього 103 тисячі гривень. Ця сума пішла на придбання пюпітрів та трьох крісел й столика, за якими розмістяться кандидати, які будуть дебатувати з Юлію Тимошенко, оскільки вона не може стояти всю програму», – деталізує пан Аласанія.

Нагадаємо, 9 травня в ефірі Першого національного розпочнеться телепроект «Національні дебати», якийпідготовлено Першим національним спільно з МГО «Інтерньюз-Україна», «Громадським телебаченням», фондом «Суспільність» та ГО «Центр UA».

21 кандидат на пост Президента України братиме участь у проекті «Національні дебати» у прямому ефірі Першого національного. Спочатку підтвердили свою згоду на участь у дебатах всі 23 кандидати. Згодом Михайло Добкін та Олег Царьов висунули свої умови участі, що суперечать запровадженим НТКУ правилам щодо забезпечення рівних можливостей для всіх кандидатів. Тому в теледебатах братиме участь 21 кандидат.

Модеруватимуть дебати Зураб Аласанія та журналіст, ведуча Інна Москвіна.

28 квітня відбулось жеребкування кандидатів, складений графік виходу дебатів у ефірі Першого національного. Перші дебати вийдуть 9 травня, останні – 23 травня. Онлайн – трансляція всіх дебатів відбудеться на сайті bigmir.net.

Із графіком виходу теледебатів можна познайомитись на «Телекритиці».

Як писала «Телекритика», агентство США з міжнародного розвитку (USAID) виділяє додаткові $1,25 млн для медіапідтримки демократичної та збалансованої виборчої кампанії в Україні. Частина даної суми буде перерахована Першому національному для здійснення трансляції дебатів між кандидатами в президенти.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *