Нацрада повідомила, як телеканали порушують виборче законодавство на позачергових виборах Президента України

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення за результатами моніторингів електронних засобів масової інформації щодо дотримання виборчого законодавства у період з 5 по 11 травня цього року встановила, що чотири телерадіокомпанії не надали супровідної інформації при оприлюдненні даних соціологічних досліджень щодо виборів Президента України. Про це йдеться на сайті регулятора.

Також Нацрада зафіксувала, що один канал повторно демонстрував прізвища, ім’я, по батькові замовника політичної реклами у формі текстового повідомлення, яке займало лише 5% площі екрана, тоді коли за законодавством має бути 15%.

Крім того регулятор отримав інформацію про порушення, що стосуються інформаційних сюжетів на каналах. Зокрема незбалансоване висвітлення виборчого процесу в інформаційних передачах було зафіксовано на двох каналах, на ще одному мовнику з порушеннями вийшов в ефір сюжет про відвідини кандидатами військових частин.

За інформацією представників Національної ради в областях, в ефірі регіональних і місцевих мовників порушень виборчого законодавства не зафіксовано.

Відповідно до моніторингу дотримання ЗМІ виборчого законодавства за  21 квітня – 4 травня, найпоширенішим порушенням було  використання зображення Державного прапора України в політичній рекламі. Дане порушення було зафіксовано в ефірі десятьох телеорганізацій.

Неправильно демонстрували прізвища, імена, по-батькові замовників політичної реклами шість телерадіокомпанії,  не надали супровідної інформації при оприлюдненні даних соціологічних досліджень щодо виборів Президента України  п’ять телерадіокомпаній, показали сюжети про відвідини кандидатами військових частин дві телерадіокомпанії.

Крім того минулого тижня Нацрада зафіксувала, що шість телерадіокомпаній за кошти державного бюджету транслювали передвиборчу агітацію, що може мати ознаки розпалювання насильства та міжетнічної ворожнечі. Того ж тижня Нацрада отримала інформацію, що одна телерадіокомпанія висвітлювала виборчий процес упереджено та незбалансовано. Окреме попередження отримала НТКУ за відсутність трансляції агітації одного із кандидатів на пост президента в час, передбачений постановою Центральної виборчої комісії.

Як йдеться у повідомленні Нацради, всіх мовників, які порушили законодавство, регулятор повідомить про такі випадки письмово та поінформує про них Центральну виборчу комісію.

фото – nmpu.org.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *