На виборах-2014 можливо вперше не буде масової видачі журналістських посвідчень стороннім особам – Томіленко

Вибори 2014 можуть бути першими, на яких не буде масової видачі журналістських посвідчень стороннім особам, вважає перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.

За його словами, на попередніх виборах всіх рівнів було зафіксоване масове використання журналістських посвідчень штабами та політтехнологами від влади. «В день голосування ми з подивом фіксували різке збільшення журналістів. Всі вони були чоловіками з міцною статурою», – зазначає Томіленко. Ці люди використовували журналістські посвідчення для перебування на дільниці в ніч підрахунку голосів, аби тиснути на членів комісії.

Після зміни системи функціонування владних органів, можна сподіватися на мінімальну кількість подібних зловживань, вважає Сергій Томіленко. На його думку, сьогодні у влади немає таких інструментів тиску, які були ще 2 роки тому у Партії регіонів. Крім того, менше тиску буде на комунальні ЗМІ, які раніше штампували прес-картки під впливом місцевої влади. Багато сподівань покладається на правоохоронців на місцях, які будуть оперативно реагувати на порушення.

Національна спілка журналістів України закликає спостерігачів, громадські організації та журналістів приділити особливу увагу до зошитів реєстрації спостерігачів та журналістів на дільниці. «Цей журнал ведеться на кожній дільниці, але він не є журналом суворого обліку, і на ранок, коли підписуються протоколи, цей журнал можуть просто викинути. Цей журнал допоможе з’ясувати, хто реально був на дільниці в ніч голосування. Ми закликаємо фотографувати сторінки журналу, поки до нього є доступ», – наголосив  Сергій Томіленко.

фото: http://nsju.org

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *