Серйозних порушень прав журналістів на дільницях у день виборів не було – медіаюрист Тетяна Котюжинська

25 травня під час виборів Президента України на переважній більшості виборчих дільниць серйозних порушень, які б перешкоджали здійсненню журналістської діяльності, зафіксовано не було – проблеми були переважно у Донецькій та Луганській областях. Про це в коментарі сайту «Вибори та ЗМІ» (ГО «Телекритика») зауважила медіаюрист Тетяна Котюжинська.

Під час виборів в Україні та під час підрахунку голосів сайту «Вибори та ЗМІ» стало відомо про 15 випадків перешкоджання журналістській діяльності. Також було зафіксовано три випадки видачі виданнями журналістських посвідчень стороннім особам.

Серед причин перешкоджання журналістській діяльності Тетяна Котюжинська називає недостатню поінформованість членів ДВК та страх отримати зауваження: «Кожного разу на місця членів виборчої комісії та спостерігачів приходять нові люди. Діє принцип закритості, що краще не дозволити, ніж мати потім проблеми. Також можна говорити про принцип недостатньої освіти для членів виборчих комісій та спостерігачів. Їм сказали: фотографувати бюлетені не можна, і вони цю заборону поширюють на будь-що».

Найрезонанснішим порушенням під час виборів стало викрадення журналіста «Обзору» В’ячеслава Бондаренко та стрімера Максима Осовського, які висвітлювали виборчий процес. Це сталося на блокпості в місті Щастя у Луганській області. Журналістів тримали в полоні у захопленій терористами будівлі луганської СБУ. Наразі журналісти на свободі.

Інший випадок фізичного тиску на журналіста стався у Дніпропетровську. Там стрімеру каналу «112 Україна» Антону Салюку перешкоджали вести пряме включення з виборчої дільниці № 121177. Під час нічного включення до нього підбігла голова комісії та почала виривати у нього навушники, перешкоджаючи роботі прямо під час прямого ефіру. Попри дії голови комісії, Антон Салюк провів включення, а інцидент транслювався у прямому ефірі каналу.

Ледь не розбили фотоапарат журналістці «Корабелов.ИНФО» Наталії Бєловій. Журналістка знімала підрахунок голосів на виборчій дільниці № 480800 у Миколаєві. Член ОВК Євген Базулько почав штовхати журналістку, в результаті чого вона впустила камеру. Журналістка написала заяву в міліцію.

Перешкоджали відеофіксації виборів ще в чотирьох містах України.

Так, у Миколаєві члени ДВК вигнали журналіста газети «Де правда» Романа Бабчука, заявивши, що він не має права проводити фото та відеозйомку процесу підрахунку голосів виборців. Це сталося після того, як пан Бабчук почав знімати неправомірні дії членів комісії.

У місті Чорткові Тернопільської області журналісту також забороняли проводити відеозйомку.

У Дніпропетровську кореспонденту «Точки ОПОРИ» Вадиму Головченку перешкоджали проводити фото- та відеозйомку на виборчій дільниці №121183.

У Києві члени ДВК №800240 забороняли журналістам фотографувати на дільниці.

Також 25 травня було зафіксовано 6 випадків недопущення журналістів на виборчі дільниці.

Так, у Волинській області на виборчій дільниці № 23 заступник голови комісії Світлана Демчук не допускала журналістів окремих видань до роботи в ОВК. Свої дії вона мотивувала тим, що в ЦВК ці видання не зареєстровані.

Журналістів телеканалу ZIK не пустили стежити за підрахунком голосів на кількох дільницях Львівщини. Члени дільниці не відчиняли дверей, деякі повідомляли, що не впускати журналістів – вказівка ОВК.

У Дніпропетровську кореспондента газети «Точка опори» не пустили на виборчу дільницю № 121481, вимагаючи дозвіл Пенітенціарної служби.

У Сумах голова дільничної виборчої комісії намагалася не дозволити позаштатному кореспонденту газети «Панорама» Оксані Мальченко бути присутньою у приміщенні для голосування під час підрахунку голосів.

Члени виборчої дільниці № 210795 у місті Хуст Закарпатської області прийняли постанову видалити з дільниці після 20:00 кореспондента «Точки ОПОРИ». Підстава – журналіст нібито «тисне на членів ДВК та заважає нормальній роботі». Це сталось після того, як журналіст зафіксував кілька порушень на ДВК.

На виборчій дільниці № 070841 у Старій Вижівці Волинської області члени дільничної виборчої комісії не впускали журналістів видання «Правий поступ» на територію виборчої дільниці після 20:00. Дільницю закрили та не відкривали на вимогу журналіста.

У Києві 27 травня журналіста «Точки ОПОРИ» невідомі особи, назвавшись представниками самооборони та працівниками міліції, не пропускали на засідання територіальна виборчої комісії № 214.

У місті Коломиї Івано-Франківської області голова ОВК №89 Леся Ішин відмовлялася надати будь-яку інформацію, що стосується перебігу виборів на Коломийщині, кореспондент Євгену Гапичу.

У день виборів сталися три інциденти за участі людей, які видавали себе за журналістів.

Так, у Миколаєві невідомі люди спортивної зовнішності заблокували двох спостерігачів Міжнародної місії Cвітового конґресу українців. Інцидент стався на виборчий дільниці №480752 після того, як голова дільничної виборчої комісії попросила покинути дільницю чоловіка, який мав підроблене посвідчення журналіста.

На Волині було помічено людей з журналістськими посвідченнями газети «Діалог», які, за свідченнями очевидців, журналістами не були, проте ніяких правопорушень не чинили.

У Києві близько 10 осіб з бейджами «Преса» від однієї організації зайшли до приміщення дільниці № 469. Аби уникнути можливих неправомірних дій з боку зазначених осіб, голова ДВК звернувся до них з проханням покинути дільницю, після чого громадяни без суперечок вийшли на вулицю.

«Вибори та ЗМІ»

фото – delfi.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *