Томенко закликав ЗМІ виконувати законодавство про оприлюднення соціологічних досліджень

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко закликав власників медіа та журналістів виконувати законодавство в частині оприлюднення даних соціологічних досліджень. Про це він сказав під час ефіру на «Громадському радіо», повідомляє персональний сайт політика.

«В Україні зараз розгорнулася ще одна війна – війна рейтингів. На сьогодні складається враження, що власники медіа і менеджери при мовчазній згоді більшості журналістів вирішили, що справжня війна з Росією спише порушення норм законодавства щодо проведення виборчої кампанії», – зауважив Микола Томенко.

Він зазначив, що серед традиційних порушень у ЗМІ – засилля так званої політичної джинси (коли рекламні матеріали політиків чи партій розміщуються у медіа без відповідної позначки «На правах реклами»), а також вже традиційна «війна рейтингів».

Микола Томенко наголосив, що, по-перше, абсолютна більшість медіа не вказує замовника соціологічного дослідження, що є порушенням законодавства. По-друге, акценти, які розставляються в тексті, зрозуміло, зроблені тільки в інтересах тієї політичної сили, яка, очевидно, оплачує такий матеріал, що розміщується далі в новинах без позначки «На правах реклами».

Крім того, за словами голови Комітету, в таких замовних, «військових» соціологічних матеріалах не вказується, чи наводяться цифри відносні (від загальної кількості виборців), чи абсолютні (від тих, хто визначився).

«Таким чином, порівняння соціологічних рейтингів кількох компаній суттєво різниться, що остаточно заплутує і викликає недовіру у виборців», – зауважив Микола Томенко.

Він також звернувся до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з проханням розпочати активно моніторити виконання норм виборчого законодавства засобами масової інформації, а також попередити медіа про недопущення подібних порушень.

«Вибори та ЗМІ»

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *