Журналісти видання «Новости Донбасса» відмовилися від політичної реклами

Журналісти інтернет-видання «Новости Донбасса» вирішили відмовилися від політичної реклами. Про це йдеться в заяві видання.

Вони зізнаються, що це рішення далося їм легко, хоча розуміють, що комерційний успіх і є гарантією реальної незалежності ЗМІ. «Але сьогодні всі ми готові відмовитися від солідного заробітку, тому що розуміємо – в ситуації, що склалася кожне наше слово може змінити історію Донбасу», – заявляють вони.

Журналісти «Новостей Донбасса» не хочуть рекламувати тих людей, які так довго утримували нашу Батьківщину в полоні червоних ілюзій, і не давали їй рухатися вперед. «Ми не хочемо їм допомагати – теперішнім і колишнім, розповідати про те, як вони допомагають біженцям. Вірніше, тим нещасним, яких вони зробили біженцями», – зазначають вони.

«Вибори та ЗМІ» друкує заяву повністю.

 

Заява редакції «Новости Донбасса»

Ми, журналісти «Новости Донбасса», вирішили, що цього разу на нашому сайті не буде політичної реклами. Не те, щоб «джинси» – її у нас і не було, а навіть цілком офіційної, під грифом і з позначками політичної реклами – не буде. Це рішення далося нам легко, хоча «Новости Донбасса» значною мірою існував довгий час за рахунок реклами, і для того, щоб вивести сайт на самоокупність, ми доклали чимало зусиль. Адже комерційний успіх – гарантія реальної незалежності ЗМІ.

Але сьогодні всі ми готові відмовитися від солідного заробітку, тому що розуміємо – в ситуації, що склалася кожне наше слово може змінити історію Донбасу.

Та й потім, це дивно – одночасно хотіти змін і рекламувати, нехай і цілком офіційно, тих людей, які так довго утримували нашу Батьківщину в полоні червоних ілюзій, і не давали їй рухатися вперед. Ми не хочемо їм допомагати – теперішнім і колишнім, розповідати про те, як вони допомагають біженцям. Вірніше, тим нещасним, яких вони зробили біженцями.

Але крім особливого ставлення до вчорашньої влади, яка прагне стати майбутнім, щоб знову затягти нас у морок минулого, склалося загальне відчуття того, що вся прийдешня передвиборна кампанія не повинна стати ярмарком великих і легких грошей, як це зазвичай відбувається у нас в країні.

Думаємо, не потрібно пояснювати – чому, так само, як не потрібно говорити про те куди саме мають бути спрямовані всі фінансові потоки.

Який нам толк від депутатів, навіть патріотичних і мудрих, якщо у нас не буде країни, не буде майбутнього.

Журналісти «Новин Донбасу» працюють в зоні бойових дій. Частина з нас на передовій і ми ніколи не працювали в таких умовах. Кожен, хто хоч раз побував тут, в епіцентрі подій і бачив зруйновані будинки, дивився в очі нашим солдатам, які знають смерть, ходив між розтяжок і бачив сліди, які залишили російські окупанти та їхні посібники на нашій землі, позбувся багатьох ілюзій і багато чого переосмислив.

Журналісти часто відчувають себе «над сутичкою». Вони пишуть про політиків, рекламують політиків, говорять з ними, навіть з самими огидними з них, з почуттям відстороненості – «це просто робота, я не повинен оцінювати, читач повинен приймати рішення сам».

Напевно, коли все це закінчиться, і ми будемо відновлювати нашу Батьківщину, звільнену від окупантів, ми знову зможемо бути відстороненими і неупередженими, але не зараз.

Якщо ми не дамо політикам-мільйонерам можливості рекламувати свою кандидатуру, то, можливо, тільки можливо, це створить більш конкурентну виборчу середу, а гроші, які вони готові витратити на слова, будуть витрачені на озброєння для армії?

Може бути, хоч так ми змусимо їх допомогти нам всім врятувати Україну.

Я не знаю, чи підтримаєте нас, або просто посміхнеться нашій наївності, але знаєте, так склалося, що в редакції «Новини Донбасу» основна частина журналістів за освітою – політологи і ми перестали вірити в realpolitik після тієї кількості чудес, які побачили за останній рік.

Але ми віримо, перш за все, в силу людського духу, в солідарність і в те, що люди і спільноти можуть мінятися, рости і еволюціонувати. У те, що правда, врешті-решт, перемагає.

І, звичайно, журналісти відіграють у цьому процесі далеко не останню роль. Так що, приєднуйтесь.

«Вибори та ЗМІ»

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *