«Правий сектор» і «5.10» підтримують роздержавлення ЗМІ

Політичні партії «Правий сектор» та «5.10» підтримують роздержавлення ЗМІ. Про це заявили їхні представники під час «Національних дебатів» на Першому національному 15 жовтня, відповідаючи на запитання оглядача «Телекритики» Світлани Остапи.

«Наша політична сила підтримує питання роздержавлення державних ЗМІ, переводячи їх в суспільне русло. Це означає, що держава починає і закінчує темою фінансування, а вже суспільні лідери, громадські активісти займаються контентом, наповненням цих медіа. Ми вважаємо, що поряд з комерційними проектами повинні бути також суспільні, які несуть певні ціннісні пропозиції для суспільства. Повинні бути культурні, освітні канали тощо. Ми дуже велику увагу приділяємо інформаційній безпеці України. Вважаємо, що сьогодні у нас є великі проблеми з незалежними ЗМІ. У нас склалася ситуація, коли олігархи скупляють масово провідні ЗМІ і диктують свої умови. Це має припинитися. В країні мають виникнути чесні медіа, і одними з них можуть бути суспільні мовники», – сказав представник «Правого сектора» Юрій Міндюк.

Лідер партії «5.10» Геннадій Балашов вважає, що суспільному телебаченню треба подумати, як отримувати безкоштовний контент від відеоблогерів. «Якщо ми говоримо про суспільне телебачення, то потрібно замислитися над тим, хто має право мовити на державному каналі як громадськість? Там максимально мають мовити люди, які за це не отримують грошей, а роблять це для того, щоб проінформувати суспільство. Я не думаю, що є необхідність у державних ЗМІ», – зауважив він. За його словами, суспільне телебачення має право на життя, а все решта телебачення має бути приватним.

Представник партії «Україна – єдина країна» Олексій Мочанов переконаний, що доступ до медіа має бути гарантовано забезпечений не олігархами, як, за його словами, це відбувається зараз в країні, а грамотними людьми, які дають інформацію народу. «Люди у нас достатньо розумні, щоб робити висновки, а не примножувати багатство олігархів», – сказав він.

Водночас «Інтернет партію України» цікавить більше якість інформації, а не форма власності. «Нас цікавить більше якість інформації, а не форма власності: державна/ приватна, колективна/кооперативна. І перед тим, як займатися якимись реформами щодо форми власності, ми спочатку повинні поставити питання відповідальності ЗМІ щодо загального психозу, який вони роблять. Тобто спочатку треба встановити відповідальність, а лише потім вирішувати, яка це буде форма власності. Стратегічний напрям в країні, це інформація», – зазначив представник цієї партії Ігор Доценко. За його словами, медіа повинні бути ресурсом, нести інформацію, а заробляти вони можуть тільки на рекламі. «Медіа, я вважаю, повинні бути не як бізнес, тоді вони будуть чітко виконувати свою роль. Вони можуть належати громадським об’єднанням, професійним об’єднанням, галузям. У нас велика проблема, що журналісти не спеціалісти, пишуть про все, плутають примітивні поняття», – сказав він.

Нагадаємо, 15 жовтня в «Національних дебатах» брали участь представники політичних партій «5.10», «Україна – єдина країна», «Інтернет партія України» та «Правий сектор».

Як писали «Вибори та ЗМІ», КПУ відмовилась брати участь у дебатах. Дебати йтимуть два тижні.  З 13-го жовтня глядачі побачать 4 випуски дебатів з понеділка по четвер, з 20-го жовтня – три випуски з вівторка по четвер. Програма виходитиме о 21:15.

Які партії, з ким і коли дебатуватимуть можна прочитати тут.

«Вибори та ЗМІ»

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі
  • А Остапу кроме Суспильного еще какие-то проблемы в стране волнуют?
    Как курица с яйцом носится. Да политики сейчас на камеру госканала что угодно наговорят. А она уши развесила. Стареешь, мать…. (не по возрасту, по профессионализму, конечно)

  • Да у нас еще страну могут разделить из-за деятельности “демократов”, которые кредиты набирают и делают страну зависимой. Правильно коммунисты мыслят, что нужно страну и экономику развивать, чтобы страна была едина. Согласитесь в сильной бы стране таких бы сценариев как у нас не было бы. Поэтому как для меня в парламенте нужна КПУ у них, есть антикризисная программа и при них у нас страна была кормилицей Европы с мировыми заводами и фабриками.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *