У друкованих виданнях близько 50% виборчого контенту — джинса. Моніторинг Комітету «Рівність можливостей»

Медіа забезпечують виборців різноманітною інформацією про вибори та учасників перегонів. Такі попередні результати моніторингу Асоціації «Спільний простір» та Комітету «Рівність можливостей» ЗМІ за період із 15 вересня по 10 жовтня 2014 року. Втім, проблема джинси нікуди не зникає: ЗМІ продовжують розміщувати проплачені кандидатами матеріали. В друкованих виданнях з усього виборчого контенту близько 50% — приховані рекламні матеріали. Поряд із традиційними видами джинси на телеканалах у великих обсягах з’являється корпоративна: олігархи-медіавласники використовують канали як піар-інструментарій «своїх» кандидатів та як зброю у війні компроматів. Про це на прес-конференції «Розпал виборчої кампанії — 2014: якість інформування та джинса» говорили голова Комітету «Рівність можливостей» Олександр Чекмишев та голова правління ГО «Телекритика» Наталія Лигачова. 

 

Згідно з даними моніторингу Комітету «Рівність можливостей», на відміну від попередніх парламентських виборів, основні загальнонаціональні канали продовжували плюралістичну політику, зараз в ефірі практично немає заборонених політиків чи експертів. Водночас ведуться війни олігархів, зокрема групи Льовочкіна — Фірташа, з одного боку, та Ігоря Коломойського — з іншого. Саме в контексті тих чи інших інтересів власників телеканали продовжували демонструвати симпатії чи антипатії стосовно певних кандидатів.

Великі обсяги проплачених матеріалів продовжували публікувати регіональні ЗМІ. Особливо це стало помітно після завершення реєстрації кандидатів-мажоритарників.

У друкованих виданнях близько 50% виборчого контенту — джинса

Як зазначив Олександр Чекмишев, преса висвітлювала виборчу тематику досить активно. Частка виборчого контенту в загальному обсязі матеріалів — 14%. Лідери інформаційного простору — Блок Петра Порошенка (10,2%) та «Батьківщина» (7,5%). Найменше представлена «Самопоміч» (0,1%). КПУ (5%) та «Громадянська позиція» (3,6%) збільшили свої показники за рахунок джинси. Інформація про партії переважно подавалася в нейтральній тональності, рідше — в негативній. Найбільше позитивної інформації оприлюднено на адресу «Сильної України», найбільше негативної — про Блок Петра Порошенка. Негативні показники «Опозиційного блоку» переважно зумовлені висвітленням побиття Нестора Шуфрича.

«З усього виборчого контенту близько 50% — приховано рекламні матеріали. Лідер із публікації джинси — “Батьківщина”, чим і зумовлені її високі показники. Також активно джинсують Сильна Україна” та “Опозиційний блок”, рідше — “Свобода”», — доповів Чекмишев.

Президент і прем’єр-міністр переважно були представлені як виконавці своїх обов’язків. Лише в останній тиждень з’явилися матеріали, де їх було представлено як партійців — здебільшого в негативній тональності.

Під час виборів-2012, зазначила Наталія Лигачова, в ефірі домінувала джинса або «за грубі гроші», або під тиском влади. Зараз же вирізняється корпоративна джинса. За такі матеріали ніхто не платить грошей, їх розміщують в інтересах власників телеканалів. «Якщо Льовочкін підтримує Ляшка, то на його каналі Ляшко часто з’являється в новинах та ток-шоу. Якщо Коломойський бореться з Ляшком, то у них навпаки, з’являється негативна інформація про Ляшка. Якщо Ахметов підтримує Опозиційний блок, то в новинах на “Україні” засилля кандидатів від нього, а також — зашкалює кількість розповідей про благочинність власника каналу». За даними моніторингів «Телекритики», лідерами корпоративної джинси є телеканал «Інтер» та «Україна», канал «1+1» також продукує такі матеріали, але в меншій кількості.

Діана Поладова, «Вибори та ЗМІ»

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *