На «Інтері» оголосять результати свого екзит-полу «Україна: парламентські вибори-2014»

На позачергових виборах 26 жовтня відбудеться ще один екзит-пол «Україна: парламентські вибори-2014», який проводитиме центр «Соціальний моніторинг» та Український інститут соціальних досліджень ім. О. Яременка. Результати опитування будуть оголошені в ефірі телеканалу «Інтер». Про це зазначила головний редактор журналу «Український соціум» Ольга Балакірєва на прес-конференції, повідомляє «Укрінформ».

«Ми об’єднали зусилля, оскільки вважаємо вкрай необхідним проведення чесних об’єктивних досліджень у день виборів парламенту України», – сказала Балакірєва.

Вона повідомила, що на кожній дільниці працюватиме по два інтерв’юери. Соціолог зазначає, що опитування в день виборів дає найточнішу інформацію: «Виборцям пропонується та ж сама можливість повторити свій вибір, єдиною відмінністю є те, що ми просимо надати інформацію про себе, зазначити стать, вік, освіту, національність для того, щоб можна було надалі аналізувати результат».

За словами директора Центру «Соціальний моніторинг» Дмитра Дмитрука, опитування пройде на 400 виборчих дільницях, щоб забезпечити високий рівень достовірності отриманих даних. «Якщо явка буде близькою до 60-65%, ми опитаємо близько 20 тисяч респондентів на виході із виборчих дільниць. Тобто, на кожній дільниці в середньому 50-55 осіб», – сказав він.

Отримані результати будуть репрезентовані на національному рівні зі статистичною похибкою близько 2% для лідерів перегонів та близько 1% для інших кандидатів. «Це похибки, які ми вважаємо статистичними, є ще систематичні похибки, які залежать від різних факторів, але зазвичай вони не впливають суттєво на результати», – зазначив соціолог.

Водночас, директор Українського інституту досліджень Тетяна Бондар розповіла, що опитування виборців буде таємним: «Не буде окремої кабінки, а буде окремий ящик і виборець сам відмічатиме за кого він проголосував».

Попередні результати (станом на 18:00) будуть оголошені в 20:00, одразу після закриття виборчих дільниць.

Нагадаємо, співвласниками телеканалу «Інтер» є бізнесмен Дмитро Фірташ і колишній голова адміністрації Януковича Сергій Льовочкін, який балотується за списком «Опозиційного блоку».

Нагадаємо, національний екзит-пол у день виборів до Верховної Ради 26 жовтня проведе Консорціум «Національний екзит-пол’2014», до якого входять Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Український центр економічних і політичних досліджень ім. О.Разумкова.

«Вибори та ЗМІ»

Фото fakty.ictv.u

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *