Нацрада нагадала мовникам про «дні тиші» перед виборами

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення нагадала керівникам телерадіоорганізацій про законодавчі вимоги, яких необхідно дотримуватися мовникам наприкінці кампанії з виборів народних депутатів України.

Зокрема, частинами 3 та 4 статті 67 Закону України «Про вибори народних депутатів України»:

• забороняється оприлюднення чи поширення в інший спосіб результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, в тому числі щодо партій – суб’єктів виборчого процесу та кандидатів у депутати, протягом останніх двох днів перед днем голосування;

• способи проведення опитувань виборців щодо їх волевиявлення під час голосування повинні забезпечувати збереження таємниці голосування опитуваного виборця. Оприлюднення в день голосування результатів такого опитування до закінчення голосування забороняється.

Частини 2 та 3 статті 70 регламентують:

• передвиборна агітація закінчується о 24-й годині останньої п’ятниці перед днем голосування;

• передвиборна агітація напередодні дня голосування та в день голосування забороняється.

Відповідно до частини 11 статті 72:

• телерадіоорганізації зобов’язані здійснювати аудіо-, відеозаписи усіх передач, що містять передвиборну агітацію, і зберігати їх протягом тридцятиденного строку з дня офіційного оприлюднення результатів виборів.

Як відомо, позачергові вибори до Верховної Ради відбудуться 26 жовтня. Таким чином, 25 і 26 жовтня є своєрідними «днями тиші» щодо передвиборної агітації, а 24-25 жовтня і до 20:00 26 жовтня заборонено оприлюднювати дані соціологічних досліджень і результати екзит-полів.

«Вибори та ЗМІ»

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *