Голова ЦВК: повідомлення ЗМІ про злам нашого веб-сайту – компонент інформвійни проти України

25 жовтня окремими засобами масової інформації були поширені повідомлення щодо начебто зламу офіційного веб-сайту Центральної виборчої комісії і отримання несанкціонованого доступу до інформаційних ресурсів ЦВК віртуальною «хакерською організацією». ЦВК зазначає, що це не відповідає дійсності.

«Усі подібні повідомлення абсолютно не відповідають дійсності та суперечать здоровому глузду. Їх слід розцінювати лише як один з компонентів інформаційної війни, яка ведеться проти нашої держави. Метою таких повідомлень є створення атмосфери недовіри до тієї інформації щодо перебігу голосування та опрацювання протоколів дільничних виборчих комісій, яка 26 жовтня та у наступні дні буде надходити до Центральної виборчої комісії засобами Єдиної інформаційно-аналітичної системи “Вибори”. Ми всі чудово пам’ятаємо аналогічні “вутки”, які поширювалися у засобах масової інформації та соціальних мережах напередодні дня голосування на позачергових виборах Президента України», – каже голова ЦВК Михайло Охендовський.

У ЦВК запевняють, що сьогодні всі без винятку інформаційні ресурси Комісії функціонують належним чином та у штатному режимі. «Усі вони є захищеними на тому рівні, який дозволяє бути упевненим у неможливості несанкціонованого доступу до них з боку спецслужб розвинених країн та інших країн світу. Жодних загроз інформаційним ресурсам Центральної виборчої комісії на цей час не існує», – заявив з цього приводу голова ЦВК.

Інтенсивність хакерських атак на інформаційні ресурси Центральної виборчої комісії традиційно зростає перед днем голосування. Позачергові вибори народних депутатів України також не є винятком.

«Але, як і завжди, такі атаки є марними. Жодних негативних наслідків спричинити вони не здатні, – наголосив Охендовський. – Працівники управління інформаційного забезпечення Секретаріату Комісії мають у своєму розпорядженні весь арсенал необхідних засобів для протидії будь-яким спробам несанкціонованого доступу до інформаційних ресурсів ЦВК. В необхідних випадках Комісія отримує належну організаційно-технічну допомогу з боку Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, а також Служби безпеки України».

За його словами, комплексна система захисту ЄІАС «Вибори» отримала атестат відповідності вимогам законодавства України ще 20 жовтня 2014 року. «Це дозволяє нам бути абсолютно переконаними в тому, що жодна особа, у якій би країні вона б не перебувала та яких би зусиль не докладала, несанкціонованого доступу до інформаційних ресурсів Центральної виборчої комісії отримати не зможе. Відповідно не існує і жодної небезпеки функціонуванню таких ресурсів, а також надійності передачі даних з їх використанням як сьогодні, так і в день голосування та в усі наступні дні. Інформаційних загроз належному проведенню виборів немає», – зауважив голова Комісії.

«Вибори та ЗМІ»

Фото espreso.tv

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *