Вибори-2014 на українських каналах. Зручна телепрограма

Розширені випуски новин, інформаційні телемарафони, результати екзит-полів і прямі включення з усіх регіонів і навіть із Донецької та Луганської областей  усе це готують українські телеканали на 26 жовтня

26 жовтня, в день позачергових парламентських виборів, на телеканалах стартують багатогодинні телевізійні марафони, гостьові студії та спецвипуски інформаційних програм із включеннями з виборчих дільниць по всій Україні та за кордоном, Центральної виборчої комісії, партійних штабів.

Частина загальнонаціональних телеканалів і всі інформаційні мовники збільшать обсяги та частоту новинних випусків. Перший національний запустить телемарафон «Україна завтра». На «1+1» крім марафону ТСН вийде спецвипуск ток-шоу «Право на владу», канал «Україна» спільно із «Савік Шустер студією» підготував інформаційний марафон «Ніч виборів», «Інтер» надасть вечірній ефір розширеному випуску «Подробностей недели», а ICTV покаже в ефірі відео про фальсифікації на виборчих дільницях, зняте глядачами.

Телеканали мають наміри приділити увагу голосуванню на сході країни і безпосередньо в зоні АТО, хоча Перший національний і «Київ» не мають своїх кореспондентів там.

Перший національний

У день виборів Перший національний збільшить кількість випусків новин — вони виходитимуть щодві години з 11.00. У випусках об 11.00 та 15.00 заплановано прямі включення з брифінгів ЦВК та виборчих дільниць у різних містах України.

О 18.30 у великій студії Першого національного стартує телемарафон «Україна завтра». Вестимуть програму Інна Москвіна та Ілона Довгань, із новинами включатиметься Олександр Просяник.

«Ми вважаємо, що вибори на той момент уже залишаться в минулому, тому хочемо обговорити завтрашній день в Україні разом з авторитетними експертами. Деяких з них глядач не знає, але це ті люди, які можуть обговорити важливі змісти. Після 20.00 ми запросимо до ефіру і політиків — тоді це вже буде можна. Особливо ми зацікавлені у діалозі з новими в цій сфері людьми — журналістами, комбатами», — зазначають у прес-службі.

У студії марафону «Україна завтра» будуть студенти й експерти, які зможуть долучатися до дискусії, ставити запитання. Крім того, Перший національний прагне залучити до перегляду марафону аудиторію, яка зазвичай не дивиться телевізора. «Існує інтернет-спільнота, яка не дивиться телевізор, її ми теж хочемо долучити до дискусії. Тому до марафону “Україна завтра” приєднався наш новий ведучий Майкл Щур, який коментуватиме окрему трансляцію в YouTube», — розповіли у прес-службі Першого національного.

У понеділок, 27 жовтня, на Першому будуть додаткові ранкові випуски новин о 9.00 та 11.00. Увечері ж стартує спецвипуск «Вибори 2014». Він складатиметься з випуску новин та годинної розмови ведучої Ілони Довгань із гостями в студії — українськими політиками. У проекті обговорюватимуть результати виборів.

Перший національний не має журналістів у зоні АТО й на Донбасі, але канал сподівається за допомогою контактів із місцевими медійниками та активістами отримати коментарі з виборчих дільниць.

«1+1»

Канал «1+1» у день парламентських виборів також проведе марафон «ТСН. Вибори». Він стартує 26 жовтня о 19.30 і триватиме 6 годин. Ведучими марафону стануть Алла Мазур та Лідія Таран.

«Попри війну, попри зневіру і втому, треба йти на вибори і обирати новий парламент. Все, що буде у цей вирішальний для нас день: включення з усієї країни, ексклюзивні інтерв’ю та перші результати голосування», — розповідає Алла Мазур.

У межах марафону глядачам повідомлятимуть найсвіжіші новини, показуватимуть прямі включення з усіх регіонів України та ЦВК, будуть оприлюднювати результати екзит-полів. До марафону ТСН долучиться журналістка «Світського життя» Катерина Осадча, яка розповість, що відбувається в штабах політсил у вечір виборів.

По завершенні марафону Алла Мазур передасть естафету спецвипуску програми «Право на владу». Спецвипуск ток-шоу розпочнеться о 00:15, у ньому візьмуть участь очільники політичних сил, які за попередніми результатами увійдуть до парламенту.

Над висвітленням виборів на проблемних виборчих дільницях по всій Україні працює близько 50 журналістів каналу. Кореспонденти ТСН цього дня працюватимуть і в зоні АТО, повідомляє прес-служба.

«Інтер»

У день позачергових парламентських виборів, 26 жовтня, на телеканалі «Інтер» збільшиться кількість випусків новин «Подробности». Розлогі випуски виходитимуть щодві години (о 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 та 18:00), короткі — щогодини. О 20:00 також розпочнеться розширений випуск «Подробностей недели», який триватиме понад п’ять годин — близько до 01:00–01:30, допоки активно працюватимуть дільниці та екзит-поли.

У висвітленні виборів буде задіяно корпункти новинного продакшну телеканалу «Інтер» — «Національні інформаційні системи» (НІС) у Вашингтоні, Лондоні, Брюсселі, Берліні, Москві, Гонконгу та Ізраїлі. Кореспонденти НІСу, які перебувають в Україні, робитимуть прямі включення зі штабів політичних сил та будуть присутні під час підрахунку голосів на виборчих дільницях.

За словами заступника директора з розвитку НІСу Ігоря Шувалова, як мінімум чотири знімальні групи НІСу також пересуватимуться зоною АТО та робитимуть прямі включення через LiveU. «Вже зранку ми робитимемо звідти прямі включення. Працюватимемо як з територій, які знаходяться під контролем України, так і з так званої «сірої зони», що сягає близько восьми кілометрів від лінії фронту, — там вибори не проводяться. Фактично, наші кореспонденти переміщатимуться всією «дугою» зони АТО, від територій поблизу Донецька до Луганської області», — зазначив пан Шувалов.

Серед місць, звідки планують робити включення журналісти, будуть Дебальцеве, Краматорськ (Донецька область), Попасна та Сватове (Луганська область). Повідомляється, що маршрути їхнього пересування коригуватимуться день у день — зважаючи на ситуацію в регіонів на поточний момент.

ICTV

Цього тижня програма «Факти» розпочала акцію «Народне відео з виборів». Канал запросив глядачів знімати й надсилати відео про фальсифікації на виборчих дільницях, проблеми чи порушення під час підготовки та проведення голосування. Ці відео телеканал планує показати в ефірі.

У день виборів 26 жовтня телеканал ICTV збільшить кількість випусків інформаційної програми «Факти». Новини виходитимуть в ефір щодві години з 8:45 до 16:45, темою номер один у них будуть вибори, зокрема заплановано включення з виборчих штабів різних політичних сил.

О 18:45 на ICTV традиційно розпочнеться програма «Факти тижня». Після неї на телеканалі стартує марафон «Факти. Вибори 2014», який триватиме з 19:55 до 21:30. Одразу після закриття виборчих дільниць буде оголошено результати національного екзит-полу. Вранці в понеділок марафон продовжиться, він триватиме з 7:45 до 9:55. У ньому глядачів інформуватимуть про підрахунок голосів і попередні результати виборів.

Телеканал обіцяє приділити багато уваги голосуванню на сході країни і безпосередньо в зоні АТО. Для програми «Факти» в АТО працюватимуть три київські групи у Краматорську, Маріуполі та Луганській області, а також один регіональний корпункт у Слов’янську.

«Україна»

День виборів телеканал «Україна» розпочне спецвипуском програми «Ранок з Україною», який стартує о 7:10. У студії працюватимуть ведучі Тала Калатай і Ольга Бутко.

До 9:00 глядачам запропонують новини про розвиток подій на виборчих дільницях, ситуацію в ЦВК, а також сюжети про український парламент. Щопівгодини заплановано прямі включення з виборчих дільниць із найбільших міст України. В рубриках програми розкажуть про плюси й мінуси професії депутата, як і де виробляються бюлетені для голосування, а також про найбільш вдалі та невдалі вбрання депутатів Верховної Ради.

Додаткові випуски матиме й новинна програма «События». Новини вийдуть в ефір об 11:00, 13:00, 15:00 і 17:00. А о 19:00 підсумки дня і виборчої кампанії почне підбивати Олег Панюта в студії інформаційно-аналітичної програми «События недели». Також протягом усього дня в ефірі каналу «Україна» транслюватиметься рухомий інформаційний рядок із найсвіжішими новинами про перебіг голосування, а також стрім-відео з усіх регіонів України.

Вечірній інформаційний марафон «Ніч виборів» канал «Україна» підготував спільно із «Савік Шустер студією». Він стартує о 19.40. До студії проекту вже запрошено відомих політиків та громадських діячів, соціологів і лідерів думок. Разом із ведучим Савіком Шустером вони стежитимуть за підрахунком голосів і коментувати перебіг виборчого процесу.

«Під час трансляції проекту «Ніч виборів» покажуть реакції виборчих штабів на перемогу і поразку, конфігурації майбутньої парламентської коаліції. Нова історія українського парламентаризму пишеться онлайн, і глядачі зможуть стежити за цим у прямому ефірі каналу Україна», — зазначають у прес-службі «України».

Глядачі побачать прямі включення з усіх регіонів, а також зі сходу України. Крім того в ефірі «Ночі виборів» оголосять дані ексклюзивного екзит-полу, проведеного на замовлення «Савік Шустер студії».

5 канал

5 канал запланував на 26 жовтня багатогодинний телемарафон «Восьме скликання», який розпочнеться о 7-й ранку. Впродовж марафону в ефір виходитимуть щопівгодинні випуски новин, аналітичні сюжети, а також включення з виборчих дільниць і з ЦВК. Глядачі каналу також побачать волевиявлення українців за кордоном.

Вестимуть телемарафон Інна Неродик, Яніна Соколова, Артем Овдієнко, Яна Конотоп, Роман Чайка, Тетяна Даниленко, Руслан Поліщук, Катерина Кельбус та Віталій Гайдукевич.

З 16:00 і до моменту закриття дільниць ведучі разом із гостями — експертами, журналістами, громадськими та політичними діячами обговорюватимуть перебіг кампанії, найпомітніші події й тренди перегонів.

О 19:50 у студію завітають чільні представники провідних політичних сил, соціологи та аналітики, які разом із ведучими спробують спрогнозувати майбутній склад парламенту, формат коаліції та уряду.

У прямому ефірі 5-го каналу буде оприлюднено результати екзит-полів та виголошено перші коментарі підсумків голосування; також передбачено прямі включення зі штабів переможців.

Після опівночі марафон продовжиться: ведучі й гості обговорюватимуть перші офіційні дані ЦВК та продовжать дискусію щодо майбутнього Верховної Ради VIII скликання. Час завершення не визначено, марафон триватиме доти, доки надходитиме нова інформація про вибори, зазначили у прес-службі.

«Ми покажемо, за яких умов голосують мешканці сходу — редакцією заплановані прямі включення журналістів 5-го з Маріуполя та зони АТО», — підкреслюють на 5-му каналі.

«112 Україна»

В день виборів канал «112 Україна» організує 20-годинний телемарафон (стартує о 07:00 і триватиме до третьої години ночі), який супроводжуватимуть щогодинні підсумкові випуски «Новин №1».

Ведучі Наталія Влащенко, Тарас Чорновіл і Валерій Бебик повідомлятимуть про перебіг виборів за допомогою інфографіки. Гостями ефіру стануть політологи, експерти й політики, спілкування з якими відбуватиметься у студії та на кількох зовнішніх майданчиках, де працюватимуть кореспонденти каналу.

«112 Україна» планує робити включення з виборчих дільниць з усіх регіонів України, в тому числі в частинах Луганської та Донецької областей, де відбуватиметься голосування. Канал також повідомлятиме про голосування Президента України, прем’єр-міністра, спікера нинішньої Верховної Ради та кандидатів від політичних партій. Крім цього, «112 Україна» вестиме трансляції брифінгів ЦВК та Українського кризового центру і робитиме включення зі штабів партій — лідерів соціологічних опитувань громадян. По завершенні голосування «112 Україна» повідомить про результати екзит-полів.

А в понеділок, наступного дня, на каналі триватиме телемарафон, під час якого ведучі інформуватимуть глядачів про підсумки виборів до Верховної Ради України. Прямий ефір цього дня триватиме до 24:00.

«Еспресо TV» спільно з «Радіо Свобода»

Телеканал «Еспресо TV» проведе телемарафон «Вибори-2014» спільно з «Радіо Свобода». Інформування глядачів щодо перебігу голосування розпочнеться о 8:00, з моменту відкриття виборчих дільниць.

Вестимуть марафон спільно ведучі «Еспресо TV» та «Радіо Свобода»: Ірина Штогрін, Артем Шевченко, Василь Зима, Віталій Портніков, Микола Вересень, Єгор Чечеринда та Інна Кузнецова. Ведучі будуть змінюватися щодві години.

Новинні випуски на «Еспресо TV» виходитимуть у звичайному режимі, але за можливістю канал планує включати в них стріми з місць подій. У межах партнерської співпраці «Еспресо TV» та «Радіо Свобода» висвітлюватимуть виборчий процес у різних регіонах України, зокрема на сході та півдні. Телеканал сподівається вести трансляції з Донецька, Криму та Херсона, куди можуть приїхати голосувати мешканці окупованого півострова. «Ми матимемо включення фактично з усіх регіонів України. Розкажемо, як голосуватимуть мешканці Криму та як працюватимуть дільниці, наприклад, у Слов’янську», — повідомила директор «Еспресо TV» Катерина Єрмолович.

«Еспресо TV» також висвітлюватиме ситуацію на виборчих дільницях Бельгії, Канади, Чехії та Росії.

Глядачі та слухачі марафону також зможуть дізнатися результати екзит-полів, стежити за ситуацією в найгарячіших мажоритарних округах і одержати інформацію з ЦВК та штабів провідних політичних сил України. Із 17:00 стартують гостьові студії, в яких візьмуть учать політологи, експерти, соціологи, громадські діячі та учасники виборів.

«24»

Телеканал новин «24» теж готує багатогодинний марафон «Вибори на 24-му». Із 8:00 до пізньої ночі його почергово вестимуть усі ведучі каналу — Павло Рольник, Вікторія Лісецька, Вадим Колодійчук, Дарія Кудімова, Наталка Тугузова та Христина Стець. Випуски новин на каналі «24» виходитимуть щопівгодини, а за допомогою спеціальної інфографіки ілюструватиметься явка на конкретну годину.

Впродовж виборчого марафону ведучі разом із соціологами, політологами, експертами та громадськими діячами аналізуватимуть перебіг виборів. У рамках марафону також заплановано постійні включення кореспондентів каналу з ЦВК, штабів основних політичних сил, регіонів України та закордонних дільниць.

Одна знімальна група каналу «24» вирушить до зони АТО. Звідти щогодини робитиме включення журналіст Артем Лисак, який повідомлятиме про перебіг волевиявлення на сході України.

«У висвітленні виборів будуть задіяні всі п’ять наших станцій для прямих включень, і практично вся редакція працюватиме до пізнього вечора. Частина з репортерів працюватиме безпосередньо на виборчих дільницях та буде присутня при підрахунку голосів. Звісно, ми не зможемо в повній мірі показати ситуацію в Донецьку чи Луганську, та інших окупованих містах. Але з підконтрольних українській владі населених пунктів будемо давати або включення телефоном, або лайфстріми», — зазначив генеральний директор телеканалу новин «24» Роман Андрейко.

О 19:50 «24» також розпочне пряму трансляцію оголошення результатів екзит-полів. А вже о 7:00 у понеділок телеканал продовжить підбивати підсумки виборів у прямому ефірі в студії каналу «24».

ZIK

Телемарафон «Рада. Версія 8» на каналі ZIK триватиме з 19:00 до опівночі з двох студій — львівської та київської. До них завітають гості та експерти, які поділяться своїми міркуваннями з приводу дня виборів і підрахунку голосів. Марафон щогодини перериватиметься випусками новин, у яких з’являтимуться прямі включення кореспондентів каналу ZIK із виборчих штабів партій і Центральної виборчої комісії. Крім того, будуть представлені думки людей від програми «Вільний мікрофон».

У випусках новин також будуть присутні включення з зони АТО, підготовлені журналістами програми «На периметрі», що стартувала 6 жовтня. Зокрема, в ефірі ZIK вийдуть сюжети ведучого програми Мирослава Отковича з Краматорська, Слов’янська, Дебальцевого та Артемівська.

БТБ

Телемарафон «Вибори-2014» на каналі БТБ стартує зранку, о 8:00, і триватиме до опівночі. В ролі спеціальних оглядачів виборчого процесу виступлять ведучі студії: Оксана Гутцайт, Світлана Шевченко, Катерина Романюк, Віталій Литвин, Євгеній Логвиновский і Микола Матвєєв. Вони спілкуватимуться із запрошеними гостями. Свою оцінку перебігу голосування та ролі виборчого процесу в Україні висловлять політологи, соціологи, громадські діячі та представники політичних партій.

Щогодини в ефірі каналу виходитимуть випуски новин із регіонів України і виборчих дільниць за її межами. На прямий зв’язок зі студією БТБ також виходитимуть експерти й кореспонденти з Токіо, Москви, Варшави, Вашингтона та Берліна. А відразу після закриття виборчих дільниць о 20:00 буде оголошено дані екзит-полів.

«Київ»

У день виборів на телеканалі «Київ» відбудеться 16-годинний телемарафон, присвячений виборам до Верховної Ради України. Він триватиме з 8:00 до опівночі в прямому ефірі.

Новини вестимуть Олекса Кібкало, Ростислав Сухачов, які розповідатимуть глядачам про перебіг голосування як у столиці, так і в різних регіонах України. Крім того, журналісти чергуватимуть у ЦВК й тервиборчкомі, штабах різних партій та на виборчих дільницях, щоб передати найоперативнішу інформацію.

Щогодини впродовж марафону до студії приходитимуть гості — юристи, політологи, економісти й соціологи, громадські діячі й політики. Вони обговорять проведення передвиборчої кампанії, поділяться своїми прогнозами про склад нового парламенту. Діалоги з експертами вестимуть ведучі Ірина Главацька, Наталя Денисенко, Лейла Мамедова та Сергій Дойко.

Як повідомила прес-служба телеканалу «Київ», у них немає власних кореспондентів на Донбасі, але вже заплановані включення місцевих журналістів різних ЗМІ, зокрема «Радіо Свобода».

Громадське ТБ

З 8-ї ранку на Громадському стартує марафон, присвячений виборам. Мовлення закінчиться близько 3-ї ночі, але нічний редактор залишиться на чергуванні та за потреби відновить ефір.

Впродовж марафону працюватимуть п’ять випускових груп. З 8:00 до 12:00 ефір вестиме Юлія Банкова, з 12:00 до 14:00 — Майкл Щур і Андрій Баштовий, з 14:00 до 16:00 — Катерина Сергацкова, з 16:00 до 20:00 — Дмитро Гнап, з 20 до 00:00 — Роман Скрипін, після опівночі — знов Андрій Баштовий.

Богдан Кутєпов підготує документальний фільм про те, що відбуватиметься  штабах. Про те, коли його можна буде подивитись, повідомлять в прямому ефірі.

Заплановані прямі включення зі сходу України. Журналісти «Громадського ТБ Донеччини» повідомлятимуть про перебіг подій у Донецьку, Слов’янську, Добропіллі та Маріуполі. Настя Станко, Макс ЛевинКонстантин Реуцкий та інші кореспонденти працюватимуть в Луганську. У Слов’янську організована телестудія, в якій працюватимуть Андрій Дем’яненко та Сергій Горбатенко. Серед запрошених гостей є представники правоохоронних органів та штабів. Після 21:00 на Громадському планується включення з Сіверодонецька.

Катерина Толокольнікова, Світлана Жиляєва, Діана Поладова, «Вибори та ЗМІ»

фото – zn.ua

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *