На зміну агітації в новинах приходить «чорнуха»

В передостанній тиждень перед виборами «Інтер» проводив кампанію проти «Самопомочі», а на «1+1» щодня намагалися очорнити Ляшка. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах каналів «Інтер», «1+1», СТБ, ICTV, «Україна», 5-й та Перший національний 13–18 жовтня 2014 року.

Із наближенням виборів тема бойових дій на Донбасі поступово відійшла на другий план. У передостанній тиждень виборчої кампанії замовних матеріалів побільшало; особливо активізувався «Опозиційний блок», який робить наголос на теплі, пенсіях і стабільності. Також серед замовних матеріалів значно побільшало чорного піару. На «Інтері» та «1+1» чорний піар був щоденним і регулярним.

Понеділок, 13 жовтня

Головна подія дня ― демарш спецпідрозділу «Барс» під Адміністрацією Президента. Важливою також була відставка міністра оборони Валерія Гелетея.

У матеріалі «ТСН» про повернення додому батальйону «Київська Русь» є невиправданий коментар кандидата в нардепи, самовисуванця Сергія Міщенка: «Там, де ми могли крикнути, щоб влада почула оцих жінок, матерів, дружин, батьків, от спільними цими зусиллями і вдалося сьогодні добитися того, що ця ротація відбудеться». У сюжеті ж про люстрацію в Черкасах кореспондент невиправдано подав аж три коментарі свободівця Олега Сиротюка. Аналогічна ситуація і з матеріалом про відтворення весільних традицій на фестивалі в Прикарпатті: коментар близького до власника «1+1» кандидата в нардепи Олександра Шевченка. Всі три матеріали мають ознаки прихованої політичної реклами.

Не припиняє «ТСН» своєї війни проти Олега Ляшка. В понеділок вийшов матеріал про те, як Ляшко власноруч нищив білборди: «Олег Ляшко зіпсував чуже майно на десятки тисяч гривень! Одіозний радикал із групою невідомих пошкодили кілька великих рекламних конструкцій  на них веселі клоуни зізнавалися, що підтримують кандидата в нардепи. Те, як розуміє політик свободу слова, вже зафіксовано міліцією. Правоохоронці обіцяють покарати винних». Позиції Ляшка в матеріалі немає.

«Інтер» запросив до студії командира батальйону «Шахтарськ» Андрія Філоненка, щоби той мав змогу звинуватити в ефірі заступника голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації (ведуча нагадала: заступник Коломойського!) Геннадія Корбана. Балансу тут також не дотрималися.

У сюжеті про німецькі будинки для переселенців «Подробности» дають невиправданий коментар кандидата від «Опозиційного блоку» Михайла Добкіна: «Нет программы государственной по расселению беженцев. Нет программы, которая бы указывала, какие виды социальной помощи переселенцы и беженцы могут получать, на той или иной территории. Нет преференций для бизнеса и промышленных предприятий, которые бы предоставляли вакантные рабочие места для того чтобы трудоустроить эту часть населения». Те саме ― в сюжеті про вбивство ударівця Івана Великого; чомусь цю подію коментує Нестор Шуфрич із «Опозиційного блоку».

Далі в «Подробностях» ― п’ять відверто замовних повідомлень:

«Сильна Україна»: «Повышая тарифы и цены практически на все, одновременно снижая реальные пенсии, и снижаю заработные платы, власть, правительство ставит в тупик и людей, и экономику страны в целом» (Сергій Тігіпко, лідер партії).

«Батьківщина»: «Ми для того, щоб підтримати Надію Савченко. Я думаю, що кожен українець вправі розраховувати на те, що його країна, його народ стоять за нього, навіть якщо ця людина знаходиться в російській в’язниці. Тому ми тут для того, щоб забезпечити дотримання прав людини у справжньої української патріотки, якою є Надія Савченко» (Андрій Шевченко, кандидат від «Батьківщини»).

«Опозиційний блок»: «Сегодня реальный центр реформ находится не в кабинетах, не в административных зданиях, а именно в лабораториях, современных научных центрах, И наша задача сделать так, чтобы наши ведущие ученые, работали на развитие нашей страны» (Володимир Семиноженко, кандидат у нардепи від партії «Опозиційний блок»).

«Громадянська позиція»: «Путін з терористами контролюють десятки тисяч квадратних кілометрів території Донбасу, де під окупацією залишилися мільйони людей. За наказом президента готується три лінії оборони. Обтягується ця ділянка колючим дротом. Це означає, що там українські закони не діють і суверенітет України над цими територіями втрачено» (Анатолій Гриценко, лідер партії). Аналогічний матеріал вийшов на каналі «Україна».

І знову «Опозиційний блок»: «Цель “Оппозиционного блока” ― защитить каждую украинскую семью. В отличие от нынешних властей ― у нас есть знание, и профессиональный опыт в управлении государствами. У нас есть конкретный план, который остановит войну, сохранит рабочие места, и восстановит экономику» (Юрій Бойко, лідер партії).

Далі у випуску ― прихована реклама Радикальної партії Олега Ляшка: «За две недели до выборов в Радикальной партии провели люстрацию кандидатов по партийным спискам и мажоритарщиков. Своим решением ― гордятся. Говорят ― народ требовал избавиться от двух претендентов на парламентские кресла с непогашенными судимостями, и одного пенсионера пятиразового депутата. Решили не пускать в Верховную раду и тех, кто работает в Киевском горсовете». Вустами Ляшка озвучують антирекламу щодо близького до Коломойського кандидата Олександра Шевченка: «83-й виборчий округ іде так званий демократ Шевченко, який насправді є ставлеником олігарха Коломойського. Ми не дамо олігархам мати більшість у парламенті. Ми не пустимо олігархів до парламенту, ми їх зупинимо. А якщо вони туди, сволочі, пролізуть, ми їх винесемо вперед ногами». Немає в матеріалі ані балансу (точніше, здійснення права на відповідь людини, яку звинувачено), ані реального інформаційного приводу.

ICTV в матеріалі про те, що Надію Савченко піддали примусовій психологічній експертизі, наголосив на її партійності: «Керівництво партії “Батьківщина” постійно підтримує контакт з міжнародними організаціями що до звільнення Савченко. Депутати підкреслюють: українська льотчиця не винна і незаконно утримується у в’язниці. Якщо Савченко пройде в Раду, фракція “Батьківщина” делегує її у Парламентську асамблею Ради Європи, що надасть їй особливого статусу і прискорить визволення». Для повноти картини ― невиправданий коментар представника «Батьківщини» Андрія Кожемякіна.

Є у «Фактах» і передвиборча агітація «Опозиційного блоку» та «Сильної України». «Опозиційний блок»: «Опозиційний блок має намір захистити українців від високих цін та підвищених комунальних тарифів. Про це повідомив лідер блоку Юрій Бойко. Опозиційна партія підготувала відповідний законопроект про захист та підтримку родин. Там кажуть ― чинна влада заморозила сьогодні пенсії, зарплати бюджетників, а підвищила комуналку. Натомість в опозиційному блоці пропонують на законодавчому рівні заморозити ціни на соціальні харчі, ті ж таки тарифи на комірне, і підвищити розмір соціальних виплат на дітей. Обіцяють опозиціонери і швидку реєстрацію переселенцям, допомогу в отриманні харчів, житла, медичних послуг». «Сильна Україна»: «Зростання цін і тарифів, одночасне зменшення доходів людей може призвести до соціального вибуху. Так вважають в партії «Сильна Україна». Її лідер, Сергій Тігіпко сьогодні був на Київщині. Політик незадоволений ініціативою Кабміну про зміну до Податкового Кодексу, який передбачає запровадження нового податку на житлову площу та нерухомість в цілому. За цією урядовою ініціативою, раз на рік податок понад 24 гривні за квадратний метр, мають сплатити усі українці, не зважаючи на розмір помешкання. Сергій Тігіпко переконаний, що треба понижувати податки, та підтримувати експортера. А йдучи нинішнім шляхом, влада веде людей до серйозних економічних проблем».

На Першому національному в матеріалі про створення громадської ради, яка контролюватиме люстрацію, кандидата в нардепи від «Самопомочі» Єгора Соболєва протитрували як голову громадського люстраційного комітету України. Коментар його також був не надто доцільним: «Ми окремо запрошуємо сильних журналістів-розслідувальників, громадських активістів, які мають багаторічну репутацію, досвід і успіхи в боротьбі з корупцією, сформувати наглядову раду з люстрації». Дотепер Перший не був помічений у джинсі, тому припускаємо, що це лише помилка, але редакторам варто бути пильними.

«Україна» подала відразу два матеріали про доброчинність Ахметова: гуманітарна допомога в Маріуполі та конференція для волонтерів «Взаємодія без кордонів» із коментарем представниці фонду Ахметова Дарії Касьянової. Далі у випуску ― ще три джинсові повідомлення:

«Батьківщина»: «Парламент завтра на пленарном заседании первым вопросом рассмотрит законопроект о прокуратуре. Об этом сообщил глава фракции “Батькивщина” Сергей Соболев после согласительного совета. Принятие этого закона было одним из основных требований фракции “Батькивщина” к Президенту Украины». І коментар політика: «Це буде історичний момент, оскільки без закону про прокуратуру вести мову про зміни в судовій системі, вести мову про зміну в системі боротьби з корупцією, в цілому в правоохоронних органах було б неможливо».

«Опозиційний блок»: «В “Оппозиционном блоке” подготовили закон, который по их мнению должен защитить семьи от высоких цен и коммунальных тарифов. Лидер блока, Юрий Бойко предлагает заморозить цены на коммуналку, а социальные выплаты ― повысить». І коментар кандидата від «Опозиційного блоку» Юрія Бойка. Сюжет із таким самим змістом показав СТБ.

«Громадянська позиція»: «Перемирие на востоке на руку России и террористам, заявляют в “Гражданской позиции” Анатолия Гриценко. По его словам это приведет к сдаче интересов Украины на востоке». І коментар Анатолія Гриценка. Знову ж таки, аналогічний матеріал можна було побачити на СТБ.

У матеріалі про відновлення мовлення 34-го каналу в Дніпропетровську «Україна» знову зачіпає Ігоря Коломойського: «Напомним, когда технические специалисты “34 канала” обратились за объяснениями причин отключения к директору Днепропетровского филиала концерна РРТ, Кирилл Данилов, по совместительству студенческий приятель губернатора и олигарха Игоря Коломойского, посоветовал обращаться непосредственно в обладминистрацию».

У «Вікнах» СТБ вийшов матеріал про відновлення життя на Луганщині, побудований на особистості губернатора, який намагається навести лад: журналіст подає аж п’ять коментарів Москаля, закінчуючи сюжет його словами: «По каждому населённому пункту я провожу отдельное совещание. Собираю всех и отдельно пункты. Там, где не было света, уже заработал, там, где не было газа, уже есть, там, где не было воды, уже есть». Замовним є сюжет про проект «Медсанбат» ― це «приватна ініціатива Віктора та Олени Пінчуків. Дмитро Литвиненко бачив все на власні очі», «Аби зменшити смертність та процент інвалідності Віктор та Олена Пінчук, Світовий конгрес українців та Міноброни почали спільний проект». Є в цьому випуску «Вікон» і джинса «Сильної України»: «Зростання тарифів та цін на тлі зменшення зарплат та пенсій призведе до соціального вибуху. Таку заяву зробив лідер партії “Сильна Україна” Сергій Тігіпко. На його думку, проблеми вирішуються через гаманці простих людей».

13 жовтня у новинах аналізованих телеканалів було зафіксовано 29 матеріалів з ознаками замовності. Найбільше на «Інтері» ― 10 матеріалів, далі «Україна» ― 7, СТБ та «1+1» ― по 4, ICTV ― 3. Із-поміж гаданих замовників джинси найщедріший «Опозиційний блок» ― 6 матеріалів, далі «Батьківщина» ― 4, «Сильна Україна» ― 3, «Громадянська позиція» ― 2. По одному матеріалу ― «Свобода», «Самопоміч» і Радикальна партія.

14 жовтня, вівторок

Головна тема дня ― заворушення під Верховною Радою, де протестувальники застосували силу до правоохоронців.

«Подробности» масово забувають протитрувати політиків як кандидатів у депутати від певної політичної сили: Борислава Березу називають «представником “Правого сектора”», Олеся Донія ― депутата від групи «Європейська суверенна Україна», Ляшка ― як позафракційного. Ті самі проблеми з титруванням Нестора Шуфрича, Олега Тягнибока та Віктора Чумака. Наведені коментарі не були інформативні ― наприклад, Ляшка: «А хто, ангели з білими крилами будуть працювати в Антикорупційному бюро? Де ви візьмете цих ангелів? Із прокуратур, із судів, із СБУ. Для того є рішення суду. Якщо він корупціонер, візьміть його за задницю, і посадіть. Але відповідно до вимог закону».

Слова Нестора Шуфрича не мають жодного стосунку до закону про люстрацію, який є темою сюжету: «Сегодня мы требуем отставки правительства, понимаем при этом, что через 2 месяца оно и так должно будет уйти. Но я абсолютно уверен, 2 месяца с этой властью мы не переживем, которая сегодня на выборах, и кроме выборов ни о чем не думает». Ідентичний коментар Шуфрича використано ICTV, де є також недоцільний коментар кандидата в нардепи і лідера партії «Сильна Україна» Сергія Тігіпка: «Сьогодні затримуватись з прийняттям цього законодавства, я вважаю, було би недоцільно. Але я хотів би всіх застерегти. Тому що сьогодні дуже багато оптимізму я бачу у керівництва країни, що ці закони абсолютно нічого не вирішують. Тому що сьогодні немає в Україні основного ― нема політичної воли по боротьбі з корупцією».

Низку стандартів порушили «Подробности» в матеріалі про Одеський нафтопереробний завод, спрямованому проти Ігоря Коломойського: «Олигарх из прошлого и олигарх из настоящего рейдерят то, что принадлежит государству. Правительство молчит»; «Теперь эксперты гадают: то ли Курченко воюет с Коломойским за эти активы, то ли они сговорились, чтобы вывезти все и потом поделить?», «А оппозиционеры считают, это собственность государства, а не двух сговорившихся олигархов ― Курченко и Коломойского».

Також у цьому матеріалі з’являється недоцільний коментар кандидата в нардепи від «Опозиційного блоку» Миколи Скорика: «И то, что происходит сейчас на Одесском НПЗ, это война предыдущего олигарха, благодаря которому разворована наша страна с олигархом нынешним, который практически сросся с властью и сегодня олицетворяет власть. Единственный выход это отставка действующего Кабинета министров, который всячески способствует подобным рейдерским действиям». Творці матеріалу не обмежують себе в оцінкових судженнях: «Теперь главное, чтобы эта дополнительная охрана не стала троянским конем, подаренным заводу», «А правительство то ли не видит происходящее, то ли не хочет видеть. Они тоже в выборах»

У сюжеті про напад на агітаційний намет «Опозиційного блоку» використано коментарі трьох представників партії, звісно ж, без жодного балансу. Далі ― вісім матеріалів з ознаками замовності поспіль:

«Батьківщина»: «Лидер “Батькивщины” Юлия Тимошенко посетила богослужение в Свято-Покровском соборе в городе Ривне. Она поздравила людей с днем покровы Святой Богородицы, пообещала никогда не сдаваться, и получила благословение от Архиепископа». Такий же матеріал з’явився і на каналах «Україна» та СТБ.

«Опозиційний блок»: «Объединенные левые Европарламента организовали в Брюсселе конференцию-дебаты на тему украинского кризиса. Высказывались сами. Посетовали на запрет коммунистической партии, заслушали эксперта из Москвы и гостей из Украины. Оппозиционер Александр Вилкул сегодня в Брюсселе показал видеоролик с избиением своего однопартийца Нестора Шуфрича в Одессе. И вот какая реакция». Олександр Вілкул: «Европейские политики очень негативно оценивают действия власти. Если не остановить радикалов, которыми в том числе прикрывается действующая власть, эти выборы могут быть самыми грязными за всю историю Украины. Поэтому Европарламент направит максимальное количество наблюдателей в Украину». Це вже звичне використання «друзів Вілкула» для створення ілюзії зв’язків політика з європейськими парламентарями.

«Громадянська позиція»: «Нынешние цены на лекарства ― нереальны для украинцев. Это мнение лидера “Гражданской позиции” Анатолия Гриценко. Он обратился к правительству установить новую систему контроля за рынком медпрепаратов».

«Заступ»: «Всеукраинское аграрное объединение “Заступ” подарили в Кировоградской области дом семье переселенцев из Донецка. Теперь он живут рядом с родственниками».

«Сильна Україна»: «В “Сильной Украине” заявили, что парламент может принимать новые законы. Но, пока в стране высокий уровень коррупции реформы не заработают. Говорят, нужен контроль гражданского общества и политическая воля». Сергій Тігіпко, лідер партії: «Сьогодні затримуватися з прийняттям цього законодавства, я вважаю, було би недоцільно. Сьогодні дуже багато оптимізму я бачу в керівництва країни, що ці закони абсолютно нічого не вирішують. Тому що сьогодні немає в Україні основного ― немає політичної волі по боротьбі з корупцією».

Знов «Опозиційний блок»: «Херсонский судостроительный завод не может работать. Рабочие заявили, что предприятие, которое производило серии танкеров, пострадало из-за потери российского рынка. Лидер “Оппозиционного блока” Юрий Бойко пообещал помочь судостроителям».

З’явилась у «Подробностях» і відверта агітація від Блоку Петра Порошенка: «Внутреннюю люстрацию провели в блоке Петра Порошенко. Там сняли с предвыборной гонки некоторых кандидатов-мажоритарщиков. Говорят, в преддверии выборов в Раду решили вывести на поле игры самых сильных своих игроков в округах. Чтобы не пропустить в новый парламент старые лица. Их много. Вот часть из них». Підозрілим у цьому ж випуску є повідомлення про Марину Порошенко, яка вишила рушник і подарувала його храму.

«Радикальна партія»: «Олег Ляшко в праздник Покровы решил посетить дом-музей Романа Шухевича во Львове. Вместе с сыном героя УПА». Олег Ляшко, лідер партії: «Юрій Шухевич, син Романа Шухевича, стане де путатом Верховної Ради. Це наша історична місія. І це є історична місія. Очевидно в цьому і полягає і моя, і “Радикальної партії”, що дух Шухевича, ім’я Шухевича, головного командира Української повстанської армії ми приведемо до нового українського парламенту».

Вперше в новинах ICTV з’явився замовний матеріал на користь «Самопомочі»: «Охочі потрапити на владний олімп використовують всі можливі інструменти для переконання, що займають свою посаду не з корисливих мотивів. П’ятеро депутатів Київради з об’єднання “Самопоміч” пройшли за власним бажанням опитування на детекторі брехні», «Першими прийшли п’ятеро депутатів Київради від об’єднання “Самопоміч”. Три години підготовки та відповідей, голову фракції об’єднання “Самопоміч” у Київраді Сергія Гусовського дещо втомили. Але він геть не хвилювався, і жодного разу не збрехав. Депутат переконаний, що така процедура обов’язкова для всіх хто хоче йти в політику», «Усі депутати від “Самопомочі” тест на правду пройшли. І пропонують те саме зробити іншим політсилам». Однак глядачі почули лише одне запитання і не отримали підтвердження того, що відповідь була правдивою.

Уже традиційно вихваляє ICTV члена сім’ї свого власника ― Леоніда Кучму: «Офіційний представник України в контактній групі в Мінську з врегулювання ситуації на сході Леонід Кучма не забуває і про свої духовні проекти. Другий президент країни подарував музичним школам держави вже понад 40 фортепіан відомого світового виробника. Нині благодійна естафета дійшла до Львівщини. Леонід Кучма особисто передав інструмент музичній школі імені Соломії Крушельницької».

5 канал протитрував кандидата в нардепи від БПП Віктора Чумака як голову комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

«Україна» запросила у студію кандидата в нардепи від «Опозиційного блоку» Юрія Бойка, який кілька хвилин розповідав про помилки чинної влади, відповідаючи на зручні запитання ведучої. Не забувають «События» і про інвестора телеканалу ― Ріната Ахметова: «Гуманитарная помощь от Рината Ахметова продолжает поступать в зону гуманитарной катастрофы. Сейчас 500 тонн продуктов разгружают на распределительной базе в Мариуполе, после чего волонтеры расфасуют еду в наборы. Очередная колонна приехала в Мариуполь вчера. Сегодня прибыло еще 500 тонн продуктов. Через несколько дней, 90 тысяч продуктовых наборов отправят в зону АТО. Большая часть из них поедет в Донецк, остальное м получат жители Мариуполя, Харцыска, Амвросиевки, Угледара, Селидова и Новогродовки».

Далі у випуску ― ще три джинсові матеріали:

«Народний фронт»: «Ввести криминальную ответственность за подкуп избирателей, фальсификацию документов, кражу и взлом урн предлагает лидер Народного фронта Арсений Яценюк. Говорит, изменения в криминальный кодекс уже подготовили, нужна лишь политическая воля депутатов».

«Опозиційний блок»: «Нынешняя власть увлечена лишь выборами и безответственно относится к судьбам украинцев ― считает, представитель оппозиционного блока Нестор Шуфрич. По его словам, парламентарии принимают популистские законы, чтобы повысить себе рейтинги, вместо того, чтобы готовить страну к зиме».

«Батьківщина»: «Юлия Тимошенко праздник Покровы встретила в Ровенской области. Символично ― лидер “Батькивщины” сегодня посетила Свято-Покровский кафедральный собор. Там она с прихожанами помолилась за страну, призвала не опускать рук и продолжать борьбу против российского агрессора».

Олег Тягнибок, лідер партії «Свобода»: «Як героїв УПА досі не визнала українська держава, так ми маємо цілу купу прецедентів, скарг та повідомлень про те, що дуже багато тих, які кладуть свої голови на сході, вони можуть бути також невизнаними. Тому якась не надто хороша паралель»

Гостем студії «України» був кандидат у нардепи від «Опозиційного блоку» Андрій Черкасов, який критикував владу і розповідав рецепти «покращення». Також із репліки ведучої видно її заангажованість: «Вы честный кандидат, и агитируете только словом, своими действиями».

Другий день поспіль СТБ висвітлює поїздки Леоніда Кучми: цього разу він дарував фортепіано музичній школі Львова і радив, що потрібно робити для припинення агресії Росії.

14 жовтня у новинах було зафіксовано 28 матеріалів з ознаками замовності. 15 ― дав «Інтер», 7 ― «Україна», 4 ― ICTV, по одному ― СТБ, «1+1» та 5-й. Серед гаданих замовників на першому місці й далі «Опозиційний блок» (6), Блок Петра Порошенка (3), «Сильна Україна», Радикальна партія Ляшка і «Батьківщина» (по 2).

15 жовтня, середа

Головною темою дня для більшості телеканалів стали сутички в зоні бойових дій на Донбасі.

«1+1» видає в ефір замовний матеріал на користь одного з протеже Ігоря Коломойського ― екс-регіонала Віталія Грушевського: «Втім, ворог для росіян ― друг для українців. За найсвіжішими соцопитуваннями, Віталій Грушевський перемагає на 101-му виборчому окрузі Кіровоградщини. За опитуваннями Інституту досліджень регіонального розвитку України, за чинного нардепа свої голоси готові віддати 36 % респондентів. Найближчий суперник ― ректор-співак Михайло Поплавський ― має удвічі менший показник. Соціологи пояснюють, що електорат позитивно реагує на тих кандидатів, які реально допомагають своєму округу».

«Інтер» також дбає про своїх протеже: кандидата-мажоритарника з Троєщини Борислава Березу, який фігурує в «Подробностях» другий день поспіль (а до студії цього дня запросили Дмитра Яроша), та одного з лідерів «Опозиційного блоку» Нестора Шуфрича, що намагається розкритикувати будівництво стіни на кордоні з Росією: «Это правительство, кроме как пиар-правительством назвать нельзя. Мы прекрасно понимаем, что никто не требует этой стены, кроме как желание отпиариться и сделать себе политическую рекламу. Лучше бы эти деньги были направлены на индексацию пенсий и на помощь тем людям, которые реально пострадали от девальвации гривны, которая стала почти в 2 раза дешевле. И правительство, которое вместо того, чтобы подготовить страну к зиме в полном составе пошло на выборы и занимается ничем, кроме своего пиара. Такое правительство мы должны отставить как можно быстрее».

Цього дня в новинах «Інтера» вперше з’являється негативний сюжет про партію «Самопоміч»: «Львов ― чудеснейший город Украины, который так и остается один на один с проблемами. Львовяне вынуждены помогать сами себе. Кто развесил пиардым, из-за которого все же видны проблемы города и кто их должен решать ― подробнее Андрей Кравец», «Участки втихую приватизируются неизвестными. Отдуваться приходится первому заму городского головы. Сам мэр, по словам активистов, сбежал, лишь их завидев», «Я пам’ятаю його(Садового. ― ТК) візит до нас. Але це дуже небезпечна людина, тому що якщо ти зробив щось добре, він це бачить, то ти це втрачаєш і можеш втратити все. Я переконана, що Андрій Садовий міг от так зупинити це (закриття галереї. ― ТК). Але він це не зупинив» (Оксана Мачеус, директор художньої галереї «Арт-11»), «Депутат горсовета, пытавшийся заблокировать скандальную сделку, уверяет, продажа квадратных метров по цене как минимум вдвое дешевле рыночной прошла непосредственно с ведома мэра», тощо. Балансу в матеріалі немає; в наступні дні чорнуха про «Самопоміч» стане регулярною та масовою.

У сюжеті про блокування «Запоріжсталі» «Правим сектором» журналісти невиправдано подали коментар кандидата в нардепи від «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула: «Такие акции под пиар лозунгами ― это репетиции рейдерских захватов. Это ― жизнь предприятия, от которого зависят судьбы сотни тысяч людей. Это очень напоминает репетиции по государственному перевороту, которые проходят в Киеве. Европа это очень хорошо видит. И мы точно не допустим дестабилизации не в экономике, не в стране». У матеріалі на цю ж тему ICTV хилить у бік Ахметова: «Такі дії розхитують ситуацію в місті та області, адже металургійне підприємство, яке належить мільярдеру Рінату Ахметову дає роботу п’ятнадцяти тисячам людей і є бюджетним донором. У той же час, прес-служба “Правого сектора” заявила, що організація немає жодного стосунку до акції і не знає, що за група людей зібралася біля прохідної, і які цілі вони переслідують».

Бездоказово звинувачують «Подробности» кандидата в нардепи Наталію Б’янову: «Со всех сторон общественникам приходят сигналы о применении админресурса. Глава райадминистрации Наталья Бянова собирает у себя бюджетников: директоров школ, учителей, врачей. Давит, чтобы те агитировали людей за нужного кандидата. На рабочем месте Бянову мы не застали ― срочно уехала в командировку, как только узнала о нашем приезде», «Председатели практически всех райадминистраций Одесской области ― в том числе и Наталья Бянова ― должны покинуть занимаемые должности. И они их покинут. Остаться в нагретых креслах им не позволят ни люди, ни мы». Жодної позиції правоохоронних органів не надано, стандарт балансу думок.

Далі у випуску ― ще сім відверто агітаційних матеріалів:

«Громадянська позиція»: «Анатолий Гриценко, лидер партии “Гражданская позиция” считает: предметом разговора Порошенко и Путина в Милане может быть только немедленный вывод российских войск и техники с территории Украины». Такий же матеріал з’явився на СТБ.

«Опозиційний блок»: «За 23 года страна в ресурсном направлении к зиме не готова. И мы видим, что и плана как такового нет у сегодняшней власти, как нам пройти зиму, кроме того, чтоб отключать газ, отключать свет, воду и все остальное. Сегодняшняя власть неспособна решить эти вопросы и практически загоняет местное самоуправление в угол, а, соответственно, и подставляет всех людей» (Юрій Бойко, один із лідерів партії).

«Сильна Україна» представила в одному випуску одразу двох кандидатів: Тігіпка та Хорошковського: «Лидер партии “Сильная Украина” Сергей Тигипко на Запорожском машиностроительном конструкторском бюро “Прогресс”. Смотрел как производят военную продукцию», «Внешняя помощь ― это только то, что может помочь от дефолта. То есть, эти какие-то единоразовые вливания, они помогают просто отсрочить проблему на какой-то длительный период времени. На самом деле, если мы говорим о спасении экономики, мы должны говорить о системном подходе, возрождении индустрии прежде всего, свободе бизнеса, уменьшение коррупции» (кандидат у нардепи Валерій Хорошковський).

«Батьківщина»: «Я побачила сьогодні, що Україна здатна і виховати покоління сильних професійних офіцерів, і в принципі створити одну з найкращих у Європі армій. Все в наших руках. І саме так і буде» (Юлія Тимошенко, лідер партії).

«Заступ»: «Партия “Заступ” в Харькове помогает детям-сиротам из зоны АТО. Раздали теплые вещи на зиму». Євген Дігтяр, активіст партії: «Одеть деток не во что. Сейчас будет зима, какая это будет зима мы еще не понимаем. Поздравили деток, полностью теплой одеждой, начиная от теплых носочков, заканчивая комбинезонами, сапожками, спортивными костюмчиками».

«Радикальна партія»: «Радикал Олег Ляшко в Днепропетровской области. Встречался с местными жителями. Люди жаловались на местную власть в лице ее губернатора Коломойского и его заместителей. Ляшко сказал, где он бывает, и куда едет».

І вкотре ― «Опозиційний блок»: «”Оппозиционный блок” требует от Президента немедленно разоружить все военизированные формирования, которые не имеют официального статуса. По столице разгуливают толпы озлобленных и вооруженных лиц. Власть и МВД закрывают на это глаза. Оппозиционер Вадим Рабинович прямо утверждает ― почему».

ICTV звинувачує Коломойського в оборудці з Херсонським нафтоперевальним комплексом: «Найгірше те, що нікому до цього немає діла. Представники комплексу зверталися до президента, прем’єра, паливного міністра Продана. У відповідь ― тиша, замість того, щоб нафта дійсно перейшла у власність держави, її зараз приберуть до рук умільці таких операцій. За даними видання “Капітал” деякі засоби масової інформації вважають, що стоять за цим структури близькі до керівника Дніпропетровської області Ігоря Коломойського», «Деякі ЗМІ стверджують, що на них має вплив інший олігарх ― Ігор Коломойський. Заступник керівника одного з підприємств утік від спілкування з журналістами», «Історія із незаконним вивезенням нафтопродуктів у Херсоні набула продовження в Одесі. Так, учора вранці невідомі у камуфляжі на двох автобусах заблокували виїзд із Одеського нафтопереробного заводу. У резервуарах заводу приблизно сімдесят тисяч тон арештованих державою нафтопродуктів. Появу невідомих людей адміністрація підприємства пов’язує з можливою рейдерською атакою все тієї ж фінансово-промислової групи “Приват”, підконтрольної керівнику Дніпропетровщини, а йдеться про сотні мільйонів гривень». Балансу в матеріалі вже традиційно немає.

ICTV недоцільно використовує коментар кандидата в нардепи від «Сильної України» Валерія Хорошковського, що стосується закону про прокуратуру: «В нас дуже багато правильних законів, але вони, нажаль, не виконуються і на сьогоднішній день не змінено головне, тобто, не змінений підхід до кадрової політики, не змінений підхід до покарання тих, хто, умовно кажучи, не тільки не виконує закони, а працює проти закону знаходячись і маючи владні повноваження. І це головна проблема». Хорошковський не має стосунку до прокуратури і взагалі не є дійовою особою української політики вже кілька років, тож його поява в сюжеті свідчить про замовний характер. Підозрілим у «Фактах» є також матеріал про БПП: «Маловідомі політики навмисно обирають символіку, кольори і гасла розкручених брендів. Так, на двісті п’ятнадцятому окрузі в Києві активно агітують за Віктора Кондратенка. На білбордах з написом “За блок Петра Порошенка”, він закликає українців єднатися». Весь сюжет побудовано на цьому факті, без балансу думок.

Далі у випуску ― ще чотири агітматеріали:

«Сильна Україна»: «Високотехнологічні виробництва ― наш козир на світовому ринку ― про це заявляє лідер партії “Сильна Україна” Сергій Тігіпко під час поїздки на машинобудівне КБ “Прогрес” імені Івченка, яке виробляє продукцію, потрібну у військовій, авіаційній та промисловій галузі. Треба надати пільгові умови високотехнологічним виробництвам щоб використовувати і розвивати наш потенціал у сфері високих технологій, а не рекламувати Україну винятково як сировинний край, що робить нинішній уряд ― вважає політик». Аналогічного змісту матеріал з’явився на СТБ.

«Опозиційний блок»: «Енергетичних ресурсів на зиму немає ― про це сьогодні заявив кандидат у народні депутати від опозиційного блоку Юрій Бойко в Харкові, на зустрічі з представниками житлово-комунальної галузі. А неготовність країни до опалювального сезону може призвести до техногенної катастрофи. Політик заявляє, що уряд не накопичив потрібної кількості вугілля та газу. Щонайменше, для початку опалювального сезону бракує п’ять мільйонів тон вугілля і п’ять мільярдів кубів газу» (Юрій Бойко, один із лідерів партії).

«Батьківщина»: «Юлія Тимошенко вважає, що українська держава здатна виховати нове покоління професійних військових, які за рівнем освіти відповідатимуть найвищим стандартам Північноатлантичного альянсу».

БПП: «Фонд Віталія Кличка передав клініці “Охматдит” сучасне обладнання, завдяки якому батькам не доведеться везти своїх дітей за кордон на дорогі операції на очах чи хребті».

На «Україні» ― «викривальний» матеріал про кандидата від «Самопомочі» Семена Семенченка: «А вот бывший боец батальона Олег Дуб уверен, что за исчезновением Александра Калашника стоит комбат ― Семён Семенченко». І подають його коментар: «Людина знала про фінансові махінації в батальйоні “Донбас”. Людина про це конфліктувала з Семенченком. Мій друг вирвався з-під Іловайська. І коли він вернувся додому, виявилося, що і контракт з ним не підписаний. В їхньому підрозділі були вписані шість бійців, яких ніхто ніколи не бачив. І в нього є підозри, що якраз ці шість бійців і отримували його зарплату, і його статус». Відповідь Семенченка в матеріалі не наведена. Далі у випуску ― невиправдані прогнози «Опозиційного блоку» щодо опалювального сезону: «Правительство провалило работу по подготовке к зиме. Об этом заявил один из лидеров “Оппозиционного блока” Юрий Бойко. По его словам, страна к холодам ресурсно не готова ― не хватает примерно пяти миллионов тонн угля и пяти миллиардов кубов газа». Гостем у студії був Остап Семерак, кандидат у нардепи від «Народного фронту».

Не забувають висвітлювати «События» доброчинну діяльність свого власника Ріната Ахметова: «Записаться на обследование можно позвонив на телефон “горячей” лини при гуманитарном штабе Фонда Рината Ахметова. Приоритетно сейчас работаем на категорию переселенцев и женщин в сложных жизненных ситуациях. В дальнейшем возможно будем расширя В Маріуполь сегодня прибыла передвижная женская консультация ть категорию из которой мы будем работать» (Вікторія Миколаюк, керівник програми «Рак излечим» Фонду Ріната Ахметова), «Среди онкологических заболеваний, в Украине рак молочной железы стоит на первом месте. Два года назад Фонд Рината Ахметова закупил такую клинику в рамках программы “Рак излечим”. Сейчас спецмашина ездит по разным городам Украины, и обследует женщин. Мобильный кабинет уже принял около 5 тысяч пациенток. У 10 из них онкологи подтвердили диагноз ― рак. Но благодаря раннему выявлению, женщины болезнь победили». Є в «Событиях» також замовні матеріали зі згадками про «Сильну Україну» (синхрон Тігіпка) та «Опозиційний блок» (синхрон Вадима Рабиновича.

15 жовтня в новинах центральних телеканалів було зафіксовано 30 матеріалів з ознаками замовності. Найбільше на «Інтері» (14), далі ICTV (8), «Україна» (6), СТБ та «1+1» (по одному). «Опозиційний блок» і далі замовляє найбільше ― 7 замовних сюжетів і повідомлень, «Сильна Україна» і «Батьківщина» — по 4, Блок Петра Порошенка ― 2. Два матеріали спрямовані на дискредитацію партії «Самопоміч» (далі їхня кількість зростатиме).

16 жовтня, четвер

Однією з головних тем дня стало посилення тиску Заходу на режим Володимира Путіна. Також теленовини звернули увагу на обшуки в управлінні «Укрзалізниці».

«1+1» продовжує щоденну рубрику негативних матеріалів про Олега Ляшка: «Нові подробиці земельних оборудок у Київській області. Кореспонденти ТСН розшукали ще 14 гектарів землі, які належать радикалові Олегу Ляшко. Шість років тому він безкоштовно оформив на себе і своїх родичі землю в місті Буча і селі Нижча Дубечня. Перші вже незабаром суд поверне державі, а другі сьогодні розпродують по шматочку. Правозахисники кажуть, що це корупційна схема і закликають прокурорів її розслідувати. Подробиці дивіться зараз». Як завжди, навіть спроби дотриматися балансу не зроблено. Джинсовий сюжет теесенівці зняли про колишнього регіонала, а тепер самовисуванця Олександра Онищенка; інформаційний привід традиційно нікчемний ― посвячення новозбудованої церкви в селі на Київщині, яке Онищенко коментує: «Если в каждом селе появляется церковь, то как бы есть куда пойти, есть с кем поделиться и горем, и радостью, и для людей это очень важно».

Тим часом «Інтер» займається просуванням «Опозиційного блоку». В матеріалі про закриття медичного стаціонару використано коментар кандидата в нардепи від цієї партії Сергія Ларіна, який медицини ніяк не стосується: «Закрытие фельдшерско-акушерских пунктов, в народе их называют ФАПы ― это просто преступление. Потому, что село, если там нет ФАПа, если там нет школы и нет пункта связи ― это село жить не будет. И сегодняшнее правительство, оно вообще не понимает, что происходит внизу. Сегодня на многомиллионной “стене”, выбрасывая практически деньги, которые нужно направлять вниз, туда где живут люди, это просто преступление. И это правительство должно просто само самолюстрироваться и уйти в отставку». Окремо у випуску йде повідомлення з критичними висловлюваннями представника «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула на адресу чинного уряду. А в сюжеті про конфлікт навколо Херсонського нафтоперевалочного комплексу використано синхрон Нестора Шуфрича.

«Плюсам» «Інтер» відповідає черговими звинуваченням в бік Ігоря Коломойського: «“Укрнафту” ― госкомпанию, которая занимается добычей нефти, по факту контролируют представители одной финансово-промышленной группы. На днях Геннадия Боголюбова и Игоря Коломойского переизбрали членами Нацсовета. Подобная ситуация в “Укртатнафте”. Там руководство просто не могут поменять, так как представители группы “Приват” собрания акционеров игнорируют. Игнорируют годами». Балансу думок у матеріалі не дотримано.

Вже другий день поспіль «Інтер» б’є по «Самопомочі»: «Когда три года назад жители улицы Крымской во Львове сами восстановили старую детскую площадку и превратили ее в вот это, они и не догадывались, что качели для малышей так разозлят городские власти. Сергей ― один из тех, кто сбрасывался на лавочки, турники и искусственное покрытие, ― показывает кипу писем. Это переписка со львовской мэрией. Оказывается, власти на этом клочке над обрывом собирались построить 14-этажный жилой дом. Самопомощь такая». Балансу в матеріалі ― як і в усіх наступних ― немає. Слід зауважити, що власкор «Інтера» Христина Гашенко, травмована нещодавно на Яворівському полігоні, в підготовці матеріалів проти «Самопомочі» участі не бере ― для цього залучили інших людей.

«Інтер» допомагає висуванцю Блоку Петра Порошенка Віталію Чудновському, близькому до співвласника каналу Сергія Льовочкіна, негативним сюжетом про його головного опонента на мажоритарному окрузі ― Антона Яценка. Поміж іншими в матеріалі використано позитивний коментар Мустафи Найєма. Не забувають і про Борислава Березу, ще одного постійного протеже, чиї подвиги на Троєщині опиняються в «Подробностях» мало не щодня: «Гречка, сахар, масло, шоколад… И агитка. Это ― продовольственный пакет-2014. Раздавали такой в спальном районе Киева ― на Троещине. На горячем “гроечкосеев” поймал ― “Правый сектор”».

Далі у випуску ― ще шість джинсових повідомлень:

«Опозиційний блок»: «Оппозиционер Юрий Бойко ― в Днепропетровске. На “Днепроблэнерго”. Говорит о газе и зиме, которую как-то нужно пережить. Критикует правительство ― мол, не тем занимаются. У них все выборы в голове, а пора подумать, чем обогревать дома через месяц. И рассказывает о реформах, которые оппозиция будет инициировать первыми».

«Батьківщина»: «Юлия Тимошенко во Львове. Встречалась лидер “Батьківщини” с председателями сельсоветов. Пыталась понять, что для них сделать в новом парламенте. Сошлись на реформе. Для села». Аналогічний сюжет з’явився на ICTV.

«Заступ»: «”Заступ” не только о селе говорил, но и яблони сажал. В Тернопольской области. Для будущего сада, на территории агротехнического колледжа. Потом пошли смотреть, как строят спортплощадку. Оттуда ― на форум, обсуждать дела насущные». Аналогічний матеріал на ICTV.

«Сильна Україна»: «Сергей Тигипко и “Сильная Украина” ― в Днепропетровске. На заводе. Говорил ― о ВВП. Прогнозирует падение на 10%. И если правительство услышит его, то вот что нужно делать». «Еще один лидер “Сильной Украины” ― Валерий Хорошковский ― говорит о беженцах. Просит Раду ― подумать о них. Из Крыма и Донбасса переселенцев уже ― 800 тысяч».

«Громадянська позиція»: «Окремі високі чиновники, які мають піти під очищення, раптом захотіли поїхати в зону АТО. Очевидно отримати корочку для того, щоб уникнути втрат влади. Бо це їм дає закон. Вважаю, що мають провести невідкладно перевірку голова СБУ і генеральний прокурор» (Анатолій Гриценко, лідер партії).

«Радикальна партія»: «Продал авто и увидел его ― в АТО. Радикал Олег Ляшко поехал в Мариуполь. С помощью бойцам. И увидел там, в прошлом свой, а теперь ― камуфляжный Рендж Ровер. В батальоне “Святая Мария“».

Гостем студії ICTV був один із лідерів «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул, який відверто критикував владу й агітував за свою політичну силу. У матеріалі про схему підкупу виборця на Донбасі «Факти» невиправдано використали коментар кандидата в нардепи, самовисуванця Сергія Пояркова: «У избирателя, пенсионера изначально крадут из его пенсии 5000 гривен. 1200 ему платят в виде пенсии, а на украденную разницу периодически дают нищенские подачки. Это суть подкупа избирателей. Причем за подкуп избирателя всегда платит сам избиратель».

Також у випуску новин ICTV ― матеріал про партію «Самопоміч», який схожий на замовний: «Зумів зацікавити і переконати західних інвесторів Львів. Понад 100 мільйонів євро грантів та кредитів від європейських фондів та урядів залучила в розвиток міської інфраструктури львівська влада. За останні 8 років місто лева лише розширює масштаби. Тепер європейці допомагають місту і дороги будувати, і на енергетиці заощаджувати, і дворики будинків ремонтувати. Львівська влада каже, що європейські держави виділяють багатомільйонні бюджети. А фонди і банки видають довготермінові дешеві кредити. На підтримку тим, хто прагне жити за європейськими стандартами, вміє працювати і демонструє результат» тощо. В матеріалі використано синхрон мера Львова та кандидата від «Самопомочі» Андрія Садового.

ICTV вихваляє доброчинність Ріната Ахметова: «Все необхідне для малюків в зоні АТО. Молочні каші і суміші, інше дитяче харчування та підгузники купуватимуть і доправлятимуть сім’ям гравці футбольного клубу Шахтар та гуманітарний штаб при фонді Ріната Ахметова. На території проведення антитерористичної операції в Донецькій області опинилися майже 40 000 таких дітей до двох років. Якщо раніше батьки могли купити в магазинах все необхідне, то нині дитячих товарів там обмаль. Частину грошей від продажу квитків на домашні матчі футбольний клуб спрямовував на лікування постраждалих в зоні бойових дій дітей, та підтримку сімей, які втратили батьків. А жителям Донецька роздали понад 200 000 продуктових наборів. А тепер разом з гуманітарним штабом у жовтні та листопаді доправлять малюкам по 20 000 спеціалізованих дитячих наборів». Два матеріали на цю тему показали цього дня в «Событиях» каналу «Україна».

Далі у випуску «Фактів» ― серія джинсових повідомлень:

«Сильна Україна»: «Негайно розглянути закон про статус біженців закликає Верховну раду другий номер виборчого списку Сильної України Валерій Хорошковський. Адже вимушені переселенці із Криму та зони АТО нині в критичному стані. Вони не отримують пенсії, позбавлені соціального захисту. У людей закінчуються гроші, вони не мають постійного місця проживання, і таких в Україні 800 000 ― каже Хорошковський. Закликає парламент у понеділок на останньому своєму засіданні насамперед розглянути закон про статус тимчасових переселенців».

«Опозиційний блок»: «Сьогодні одне з головних завдань, яке найбільше хвилює людей ― це скасування пенсійної реформи ― переконаний Юрій Бойко. Один з лідерів Опозиційного блоку сьогодні на Дніпропетровщині зустрічався з представниками Дніпрообленерго. Він запевнив, що в новому парламенті його політична сила обов’язково доможеться скасування пенсійної реформи. А також наполягатиме на індексації соцвиплат та рівень інфляції. За словами Бойка, це першочергові кроки для підтримання найнезахищеніших українців».

У цьому випуску «Событий» ― одразу два повідомлення, покликані зашкодити Ігореві Коломойському:

1) «Продолжаем выпуск. Президента Петра Порошенко просят сделать кадровые выводы в отношении днепропетровского губернатора Игоря Коломойского. Поводом стал распоряжение его заместителя Геннадия Корбана, уничтожить всю рекламу “Оппозиционного блока” в Днепропетровской области. Да и других инцидентов немало. Смотрите сами». Однак баланс думок порушено, оскільки немає думки жодного представника Коломойського.

2) «У нас есть информация, что заместитель губернатора Днепропетровской области отдавал приказ командиру батальона “Днепр” организовать нападение на одного из лидеров оппозиции Александра Вилкула. Таким образом власть пытается запугать представителей оппозиции, заткнуть рот тем, кто требует остановки войны, повышение зарплат, пенсий и установления справедливости в стране» (Юрій Бойко, один із лідерів партії). Такі ж звинувачення подає ICTV та «Інтер».

Наприкінці випуску ― «Событий» ― ще три замовні матеріали:

«Батківщина»: «Парламент, Верховная Рада, Администрация президента должны состоять из реформаторов. Об этом на форуме в Киеве заявила лидер партии “Батькивщина” Юрия Тимошенко. Новых чиновников, по ее мнению, нужно избирать на конкурсной основе».

«Опозиційний блок»: «Лидер “Оппозиционного блока” радуется возобновлению экономических отношений с Россией. Так уверен Юрий Бойко. Удастся сохранить на предприятиях рабочие места. Об этом политик заявил во время посещения Крюковского вагоностроительного завода».

«Радикальна партія»: «Олег Ляшко презентовал проект “Национальный центр поддержки участников АТО”. По его словам, эта организация объединит добровольцев, активистов революции “Достоинство” и волонтеров».

СТБ джинсує на користь «Сильної України»: «Сегодня необходимо подумать о повышении социальных стандартов» (Сергій Тігіпко), «Пан Хорошковський стверджує ― гривня ще може істотно обвалитися, якщо НБУ, комерційні банки та МВФ не домовляться, як створити резервні фонди для відновлення Донбасу. Як сильно може зрости долар, кандидат каже ― космічно». Ознаки замовності також має матеріал «Вікон» про меморандум підтримки Реанімаційного пакету реформ, який підписали вісім політсил: «Це план змін, що його запропонували молоді громадські активісти під час майдану. Нині експерти реанімаційного пакета йдуть в Раду в списках “Народного фронту” та партії Порошенка, блоку “Самопоміч” та “Громадянська позиція”, а також у списках партії “Батьківщина”. Всі політсили, які підписали меморандум, домовились підтримувати реформи від молодих експертів і активістів».

16 жовтня в новинах центральних телеканалів ми зафіксували 33 матеріали з явними ознаками замовності. 13 ― на «Інтері», 10 ― на «Україні», 6 — на ICTV,2 — на «1+1» і один — на СТБ. Антилідером із кількості замовних матеріалів залишається «Опозиційний блок» — 7, Блок Петра Порошенка ― 3, «Сильна Україна» та «Радикальна партія» ― 2.

17 жовтня, п’ятниця

Головною темою для більшості телеканалів стали бойові дії на Луганщині.

«1+1» не полишає своїх щоденних атак на Олега Ляшка. Цього дня негативних матеріалів про лідера Радикальної партії два:

1) «Яєчну атаку пережив в Івано-Франківську Олег Ляшко. Аби зустрітися зі своїми виборцями він орендував призваний літак шестимісний СЕСНА-560. Повітряне судно належить фірмі “Бізнес джет тревел ЛТД”. Послугами її лідер радикалів користується вже не вперше. Скільки обійшовся йому такий вояж з Києва до Івано-Франківська і назад не каже. Але за словами працівників аеропорту зазвичай ціни на такі рейси коливаються від 12 до 18 тисяч доларів. В Івано-Франківську на Олега Ляшка крім оплесків однопартійців чекали ще й вигуки “ганьба!” і кілька пожбурених яєць від чоловіків, а ще гарбуз від дівчат. Вручити його, щоправда, дівчата не встигли. На сцену їх не впустили молодики спортивної статури».

2) «За справедливість таки варто боротися ― суд міста Ірпінь повернув державі скандально відомі землі так званого Бучанського межигір’я. Прокурорам міста Буча вдалося переконати суд, що селищна рада не мала права розпоряджатися землею лісового фонду. Серед відповідачів ― Бучанська селищна рада ― комуніст Руслан Скарбовійчук і дід колишнього віце-спікера Верховної Ради Ігоря Калетника, а також ще 141 людина, які, починаючи із 2002 року отримували на цій території ділянки по 10 соток. Левова частка дісталася членам Радикальної партії, а її голова ― Олег Ляшко з родиною ― незаконно заволодів майже двома гектарами Бучанського лісу. Ще стільки ж мали куми і друзі нардепа. Рішення суду з радістю вітали бутанські активісти». В обох матеріалах немає сторони Ляшка.

Цими днями по Україні з’явилися загадкові білборди з повідомленням, що громадяни України мають право самі обирати, в якому банку отримувати зарплату. Телевізійний вимір цієї анонімної кампанії можна було побачити 17 жовтня у «ТСН»: «Дмитро Фурдак, кореспондент: “Ви отримували зарплату у “ПриватБанку”. У вас були якісь претензії, проблеми, негаразди?”. ― Жінка: “Ніяких! Ніяких претензій у мене не було”, “Нам зручно працювати зараз із “Приватбанком”, то, може, якісь лучші будуть переваги, тоді подивляться люди”» (Світлана Мирнацька, керівник управління праці та соціальної політики Подільської райдержадміністрації), «Мы оказались очень удивлены, когда к нам начали обращаться сотрудники бюджетных организаций с сообщениями о том, что их принудительно заставляют получать карточки «Ощадбанка Украины», и на них переводят, без их ведома, заработные платы» (Олег Ганоцький, директор філії «Розрахунковий центр» «ПриватБанку»). Таким чином «Плюси» захищають комерційні інтереси свого власника, чий банк почав утрачати клієнтів через розпорядження влади перевести зарплатні проекти державних організацій та установ до «Ощадбанку».

Тим часом у матеріалі «Інтера» про нібито рейдерське захоплення Одеського нафтопереробного заводу недоречно використаний коментар кандидата від «Опозиційного блоку», одесита Миколи Скорика зі звинуваченням на адресу влади. Чергова порція чорного піару проти команди Коломойського ― матеріал про начебто замах на Вілкула: «В сети появились два фрагмента аудиозаписей телефонных разговоров. На первом ― зам губернатора Днепропетровской области Геннадий Корбан отдает приказ своему подчиненному Николаю Колеснику по прозвищу “Тайсон” ― напасть на оппозиционера Александра Вилкула. Кстати, этот Тайсон ― кандидат в народные депутаты. А выполнить поручение Корбана должен командир батальона Нацгвардии». Іще одна щоденна рубрика ― чорний піар проти партії «Самопоміч» та її лідера Андрія Садового. Цього разу в ній два матеріали:

1) «Люди, видевшие кадры, как Садовой поздравляет Януковича с днем рождения в 2011-том, пришли на площадь Рынок. Держали плакаты “Садовой лицемер”, “Предатель”, “Львов против Садового”. На одном из транспарантов фотография, где Янукович в окружении мэров и среди них Андрей Садовой. Люди пели гимн и требовали люстрации главного поморника» (у партії «Самопоміч» іще до початку акції, що пройшла під прапорами маловідомої партії «Громадський рух України», заявили, що вона проводиться спеціально для камер телеканалу «Інтер». ― ТК).

2) «Мы спросили у офицеров 80-й аэромобильной бригады ― их постоянное место дислокации Львов ― есть ли какая-то помощь от львовского мэра. Бригада снаряжает уже третий батальон в зону АТО. Рады принять все ― от специальных планшетов ― до лопат. И вот какая самопомощь Садового». «Мені це дуже обідно, тому що з нами приходять з різних куточків України офіцери, солдати і так дальше. І дивишся, їм там через воєнкомати мери, громада міста і так дальше якось передають якісь там бронежилети, там якесь обладнання. Я теж не чув про допомогу з боку Андрія Івановича взагалі» (Сергій Невеличук, старший лейтенант 80-ї аеромобільної бригади), «Только после помощи городских депутатов, неподконтрольных Андрею Садовому, парням удалось получить в паспорта печать о регистрации. Жители общежития уже годами не могут добиться передачи здания в коммунальную собственность. Это позволило бы им приватизировать свои квартиры и регистрировать своих детей. Почти десять лет назад все общежитие голосовало за Садового ― тот все обещал сделать. В результате жилье передали соседнему заводу ― юридически оформили как дополнительное производственное помещение ― то есть склад».

Далі ― звичний для «Інтера» джинсовий дайджест:

«Опозиційний блок»: «Почти половина Донбасса вне парламентских выборов. Голосования точно не будет в 14 округах Донецкой и Луганской областей ― из 32. Работа еще трех окружкомов ― 45-го, 51-го и 53-го ― под вопросом, говорит глава ЦИК Михаил Охендовский. И вот как это могут использовать». «Это Донецк, это Горловка, Торез, и Енакиево, ― каже кандидат в нардепи від опозиціонерів Сергій Ларін. ― То есть, берется небольшой участок территории, в котором проживает может быть 2-3 тысячи человек, это 5% от территории, и присоединяется к этому округу, то есть тот который находится за зоной АТО. И типа там проводятся выборы. Избирается мажоритарный депутат. То есть не 150 тысяч человек голосует, а голосует буквально 2-3 тысячи человек. И еще может быть там будут прописаны военные к этому округу. То есть власть искусственно завышает себе мажоритарщиков в следующем парламенте. Вместо того, чтобы устанавливать порядок на территории».

І знову «Опозиційний блок»: «Оппозиционер Юрий Бойко ― в Полтавской области, на Крюковском вагоностроительном заводе. Здесь работают 6 тысяч человек. Говорит, таким предприятиям нужна поддержка власти. А они ― остались без контрактов».

«Заступ»: «”Заступ” занялся раздариванием овец в Черновицкой области. Не простых, а племенных. 20 пар овец достались сельским семьям. Теперь они обязуются смотреть за животными, а приплодом ― делиться с соседями»

«Сильна Україна»: «Сергей Тигипко смотрел, как пекут батоны, бублики и караваи. Пообщался с коллективом “Киевхлеб”, поговорил ― о соцстандартах. На хлебе, говорит Тигипко, люди стали экономить»«На сегодня надо принимать срочные меры для стабилизации банковской системы. И, безусловно, здесь нужен консенсус между сильнейшими банкирами, а также Национальным банком. Думаю, что одним из рецептов, конечно они никуда не денутся, это будет дальнейшая капитализация за счет государственных ресурсов»(Валерій Хорошковський, один з лідерів партії). Джинса Хорошковського і «Сильної України» є також на СТБ.

«Батьківщина»: «Юлия Тимошенко ― на форуме, столичном, с реформаторами. Лидер “Батькивщини” подписалась под меморандумом. Общим, совместным с движением “Честно” и инициативой “Реанимационный пакет реформ”. Обязуются ― что-то менять в стране». Аналогічний матеріал вийшов на ICTV та СТБ.

«Громадянська позиція»: «В “Гражданской позиции” говорят о налогах. Анатолий Гриценко считает ― в перечне всех платежей есть лишние, такие, как НДС. Его нужно отменить, а другой налог ― с оборота ввести».

І втретє ― «Опозиційний блок»: «А Нестор Шуфрич ― в Николаеве. Там оппозиционер хотел поучаствовать ― в сессии облсовета. А вместо этого в него полетели яйца и оскорбления. В “Оппозиционном блоке” считают ― это дело рук батальона “Азов”, переодетых в гражданку. Сам Шуфрич говорит ― сейчас батальоны превратились ― в штурмовые отряды власти».

На ICTV ― замовне повідомлення про економічні плани «Сильної України» з синхроном Сергія Тігіпка. Далі мажоритарник-самовисуванець Сергій Поярков, у порушення закону названий «активістом і художником», закликає до чистих виборів: «Стати ближчим до Європи ― значить передвиборча кампанія без брехні і маніпуляцій. На цьому наголосив художник та активіст Сергій Поярков. На його думку, вибори до парламенту мають проходити в публічній площині. Адже саме так можна поламати стару систему. Народні обранці мають слухати, а не ображатися. Активіст закликав самих кандидатів не порушувати закон. На прикладі продемонстрував як один із обранців а 91-му мажоритарному окрузі, який представляє Макарівський, Фастівський та частину Києво-Святошинського району і Фастів друкує листівки без зазначення накладу, і надає безкоштовні послуги. А це суперечить чинному законодавству. Сергій Поярков закликав всіх, особливо кандидатів-мажоритарників, не зраджувати Майдан. А виборців просить керуватися розумом, а не емоціями»; і синхрон Пояркова: «От по коліно засівають всі округи гречкою, асфальтом, стьоклами. У нас идет в стране массовая скупка, ну практически всеми фракциями мажоритарными кандидатами. Не вартує майбутнє ваших дітей, ваших онуків і ваше цих 500–300 чи скільки-то гривень».Конкурента Пояркова, про якого йдеться в матеріалі, не було названо, і йому не дано змоги відповісти на звинувачення. Далі ― джинса ще одного мажоритарника з Києва, Ярослава Діденка, який змальований борцем за збереження київської архітектури.

На «Україні» в матеріалі про підписання закону «Про особливий порядок самоврядування» використано коментар одного з лідерів «Опозиційного блоку» Юрія Бойка. Далі у випуску «Событий» ― традиційні два матеріали про те, як Рінат Ахметов рятує Донбас своєю гуманітарною допомогою. Далі ― ще один матеріал про успіхи його ж компанії ДТЕК.

Далі у випуску новин «України» ― звичний джинсовий дайджест:

1) Матеріал про яєчний замах на Нестора Шуфрича («Опозиційний блок»), у якому травмований звинувачує батальйон «Азов»: «Во время инцидента мы обратили внимание на то, что отдельные представители были хорошо подготовлены, а после стычки, сели в автобусы и заехали на территорию воинской части, где сейчас расположены батальон “Азов”. В стране руководят и хозяйничают частные военные подразделения, которые никому не подчиняются».

2) Блок Петра Порошенка ― незбалансований матеріал про напад на штаб мажоритарника від президентської партії Гліба Пригунова: «Взорвать офис депутата мажоритарщика от блока Порошенко пытались в Кривом Роге. Около двух ночи охранник услышал громкий взрыв и на камере наблюдения увидел вспышку на входе в здание. Никто не пострадал. Правоохранители обнаружили на месте происшествия небольшую воронку, полсотни осколков и фрагмент чеки гранаты. Представители политической силы ночное происшествие расценивают, как попытку запугать кандидата».

Крім того, гостем студії «Событий» є кандидат від Блоку Петра Порошенка Юлій Мамчур. Ще у випуску є замовні матеріали на користь Олега Ляшка та ВО «Батьківщина» і ще одна інформація щодо начебто планованого замаху на Вілкула.

Загалом 17 жовтня було виявлено 32 матеріали з явними ознаками замовності. Найбільше ― на «Інтері» (15 матеріалів), далі «Україна» (8), ICTV (4), «1+1» (3) і СТБ (2). Із конкретних замовників можна виділити «Опозиційний блок» (5), «Сильну Україну» (3), «Батьківщину» (2); дедалі більше матеріалів являють собою чорний піар, спрямований проти певних політичних партій або політиків.

18 жовтня, субота

У фокусі теленовин цього дня знов були події на Донбасі. Попри вихідний, кількість джинси в новинах доволі солідна.

У матеріалі «1+1» про ремонт дороги поблизу міста Орджонікідзе ― прихована реклама кандидата-мажоритарника Андрія Шипка: «В таком состоянии она оставаться не могла. Поэтому я объединил усилия директоров крупных предприятий, переговорил с коллективами. Мы понимаем, что сейчас бюджета нет, и ждать нам пока нечего. Но в таком состоянии сооружение опасно оставлять»Не забули в ТСН про щоденну рубрику «чорнуха про Ляшка»:«Піар на крові. У Павлограді, щоб розмістити свою рекламу, Радикальна партія Олега Ляшка зняла білборд, яким павлоградці зробили місцем пам’яті загиблого на сході героя і утримували власним коштом. Партійців не зупинило ні те, що вже понад чотири місяці до цього місця городяни несли квіти, ні те, що проти зміни зображення були батьки загиблого хлопця. Місце, яке стало знайомим кожному Павлоградцеві, було надто привабливим, щоб замислюватись над моральними принципами. Історія набула такого розголосу, що вийшла далеко за межі населеного пункту. Відновити справедливість взялись бійці батальйону “Айдар”, які були обурені черговим проявом брутального популізму радикалів Ляшка».

«Інтер» продовжує піарити Олександра Вілкула, розповідаючи про конфлікти в Дніпропетровську: «То, что повредили именно их наружную рекламу и именно в одну ночь, оппозиционеры считают конкретным заказом. И это доказывает телефонный разговор, который появился в интернете. Заместитель Днепропетровского губернатора Геннадий Корбан отдаёт приказ советнику губернатора Алексею Салкочу», «Оппозиционный блок” боятся, потому что он говорит правду. “Оппозиционный блок” боятся, потому что видят, что по соцопросам мы выходим на второе место в стране. А в Днепропетровской области мы уверенно побеждаем любые провластные партии, которые сегодня пытаются вот таким вот образом побеждать, в кавычках, на выборах. Мы будем до последнего с людьми. Люди нас поддерживают» (Олександр Вілкул, лідер партії). Звинувачення на адресу команди Коломойського в «Подробностях» залишаються без доказів і відповіді.

Продовжуючи висвітлювати конфлікт навколо комбінату «Запоріжсталь», «Інтер» використовує коментар кандидата від «Опозиційного блоку» Сергія Кальцева, який можна трактувати як приховану агітацію.

«Чорнуха» про «Самопоміч» стає щоденною. Цього дня ― звинувачення Андрія Садового, лідера партії, в корупції: «В распоряжение “Подробностей” попал любопытный документ ― отчёт финансовой инспекции города о нецелевом использовании исполкомом средств городской общины. В нём вскрываются многочисленные факты, по сути, подкупа местных силовиков через разнообразные подачки со стороны городских властей. А если точнее ― мэра Андрея Садового. Правозащитник Виктор Чарномский поясняет, как, например, было организовано снабжение львовской милиции автомобилями», «Садовому вдалося просто купити всі правоохоронні органи Львова за рахунок знову ж таки львів’ян» (Анатолій Семенюк, голова ОО «Солідарність»), «Здание областной прокуратуры ― один из символов специфического выстраивания отношений Садового и тех, кто должен за ним следить. Городская казна, вопреки ещё указу времён Ющенко и антикоррупционному закону времён Януковича, заплатила полтора миллиона гривен за ремонт здания. Вход украшал витраж стоимостью в 10 тысяч долларов за квадратный метр. Теперь вместо него ― щиты. Витраж разбили львовяне во время “ночи гнева” в конце февраля этого года. С такой “самопомощью” мэра та “ночь гнева” может оказаться не последней».

Вже вдруге на «Інтері» ― чорний піар проти Антона Яценка, конкурента Віталія Чудновського, наближеного до Льовочкіна кандидата від Блоку Петра Порошенка: «В народе Антон Яценко слывет крёстным отцом тендерной мафии. Долгое время он возглавлял в парламенте профильный комитет и стал героем громких журналистских расследований, связанных с коррупцией и отмыванием бюджетных денег. Уманский журналист и общественник Герман Рахматулин точно знает, зачем Яценко нужен мандат». Балансу в матеріалі немає.

Далі у випуску новин «Інтера» ― сім замовних повідомлень:

«Опозиційний блок»: «У “Оппозиционного блока” есть план восстановление Донбасса. В понедельник презентуют. Обещают восстановить разрушенную войной экономику региона, отменить пенсионную реформу, индексировать пенсии и зарплаты».

«Громадянська позиція»: «Анатолій Гриценко о законе говорит. О специальном статусе Донбасса»; «Цей закон проломили через парламент при темному, мертвому табло, в закритому режимі. І він не буде діяти. По-перше, цей закон написаний в Кремлі, він суперечить інтересам країни. По-друге, Верховна Рада повинна прийняти додаткове рішення для того, щоб визначити межі цього особливого статусу» (Анатолій Гриценко, лідер партії).

«Сильна Україна»: «Светлана Фабрикант от “Сильной Украины” уверена: нужно посчитать долги правительства. И предлагает мониторинг всех кредитов».

«Батьківщина»: «Юлия Тимошенко поехала по сёлам. Хмельницкой области. Говорила перед массами о пропаганде Кремля на Западе, жаловалась, что дипломаты Украину в Европе мало пиарят. И что послы до сих пор не везде. Из одного села помчала в другое». Матеріал з таким же змістом показав ICTV

«Радикальна партія»: «Нападение после “Черного зеркала”. Ночью неизвестные набросились на кинорежиссера-документалиста и кандидата от Радикальной партии Марка Греся. Напали под подъездом, с ножом. В результате ― глубокий порез груди». «Я могу предположить, что это была заказная штука после эфира “Черного зеркала”. Абсолютно. Потому что у нас как раз блок, острым моментом, связанным с фамилиями “Семенченко”. Я упоминал генерала Хомчака, я упоминал Семенченко, я упоминал господина Коломойского. И, в конце концов, задавал не самые приятные вопросы мэру Львова Садовому. Я не думаю, что меня хотели убить. Скорее, это был акт запугивания» (Марк Гресь, кандидат в нардепи від «Радикальної партії»). У цьому матеріалі також подані неправомірні звинувачення на адресу кандидатів від партії «Самопоміч» Семена Семенченка та Андрія Садового. Коментар Греся з’явився також на «Україні». Перший національний, натомість, подав цю інформацію безсторонньо.

«Правий сектор»: «Берёза садил берёзы. И калину тоже. В парке, на Троещине. Высаживали деревья местные жители, вместе с добровольцами “Правого сектора”, которые только что из АТО. Теперь здесь будет целая аллея специально в честь бойцов, ― говорит Борислав Берёза». Такий матеріал вийшов і на ICTV.

І знову «Опозиційний блок»: «“Опозиционный блок” категорически против внесения изменений в любые законы до выборов. Это противоречит как Конституции Украины, так и всем международным нормам, да ещё и накануне виборов». Від імені партії Сергій Ларін вимагає: «Мы просим, мы требуем от Президента, чтобы он обеспечил честные и прозрачные выборы на всей территории Украины, и особенно там, где сегодня идут боевые действия, ― это в Донецкой и Луганской области. Привлечь Службу безопасности Украины, привлечь регулярную армию для того, чтобы они обеспечили порядок, чтобы не было там незаконных вооруженных формирований, которые сегодня угрожают членам комиссии и пытаются сорвать выборы или их фальсифицировать. И чтобы действительно в парламент были избраны те люди, которые отражают интересы всех граждан Украины».

Гостем студії каналу «Україна» цього дня вкотре вже був лідер «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул, який бездоказово звинувачував владу та агітував за свою партію: «Власть вместо того, чтобы восстанавливать экономику, по беспределу воюет с оппозицией. Потому что “Оппозиционный блок” говорит правду, потому что “Оппозиционный блок” ― единственный ― имеет конкретную программу действий, а не пустую воинственную риторику, потому что, согласно соцопросов, по стране “Оппозиционный блок” выходит на второе место, а по промышленным регионам ― таких, как Харьковская область, Запорожская, Днепропетровская, Одесская ― на первое место. И у власти началась настоящая истерика из-за этого. Огромное количество рекламных конструкций было просто уничтожено, избиваются агитаторы, избиваются просто ребята, которые находятся в палатках и раздают продукцию. Некоторых вывозили на кладбище и рассказывали, что они больше оттуда не уедут, если они будут дальше работать с оппозицией. И готовятся массовые фальсификации!».

У випуску є також матеріал, присвячений Вілкуловій політсилі: «“Оппозиционный блок” выступает категорически против изменения законодательства до проведения парламентских выборов. Об этом заявил один из лидеров партии Сергей Ларин. По его словам, на внеочередном заседании Верховной Рады, запланированном на ближайший понедельник, депутатам предложат внести изменение в Закон о выборах. Политик заявил: ни в одной демократической стране правила проведения выборов не меняют за столь короткое время до дня волеизъявления».

Прихованою агітацією є повідомлення від «Батьківщини»: «Украина должна противостоять российской пропаганде ― об этом заявила лидер “Батькивщины” Юлия Тимошенко. В каждую европейскую страну она предлагает направить команды дипломатов, политиков, общественных деятелей и журналистов. Эти люди через западные СМИ должны информировать европейцев о том, что происходит в Украине. А во внутренней политике Юлию Тимошенко беспокоит проведение административной реформы»Традиційно в ефірі «Событий» два матеріали про доброчинність Ріната Ахметова.

18 жовтня в ефірі «Інтера» вийшло 9 матеріалів з ознаками замовності, «України» ― 6, «1+1» і ICTV ― 2. Загалом було виявлено 19 джинсових повідомлень і сюжетів. Найщедрішим замовником залишається «Опозиційний блок» (5 матеріалів), далі «Батьківщина» і «Сильна Україна» (по 2), грішні також «Правий сектор», «Громадянська позиція», Радикальна партія Ляшка. Не припиняються атаки «Інтера» на «Самопоміч».

Висновки

171 ― загальна кількість матеріалів (сюжетів і БЗ) з ознаками замовності, зафіксованих у новинах загальнонаціональних каналів протягом тижня. Це значно більше, ніж на минулому тижні (129).

Безперечним антилідером із кількості джинси залишається «Інтер» ― 76 сюжетів і повідомлень з ознаками замовності протягом тижня. Далі ― «Україна» (44), ICTV (27), «1+1» (13) і СТБ (9).

Чистими залишаються новини 5-го каналу та Першого національного, хоча зафіксовані протягом тижня порушення свідчать про те, що новинарям цих каналів необхідно посилити пильність.

Так само безперечний антилідер серед політичних сил, на користь яких виходять замовні матеріали ― «Опозиційний блок» (36 матеріалів), далі «Сильна Україна» (16), «Батьківщина» (14), Блок Петра Порошенка (8), Радикальна партія Ляшка (6), «Заступ» і Громадянська позиція (по 3). Вперше було зафіксовано замовні матеріали на користь партії «Самопоміч» (2).

Чимало замовних матеріалів спрямовані на дискредитацію політичних опонентів: Олега Ляшка і Радикальної партії, команди Ігоря Коломойського, партії «Самопоміч». Найактивніші «бойові дії», як і раніше, ведуть «Інтер» та «1+1», подекуди в них включаються ICTV та «Україна». Зовсім вільні від чорного піару новини СТБ, Першого і 5-го каналу.

Моніторинг дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів здійснюється громадською організацією «Телекритика» в рамках проекту «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні» за підтримки Ради Європи. Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медійного продукту.

Моніторинг є незалежною експертною оцінкою громадської організації «Телекритика». Всі висновки й точки зору, висловлені в усіх публікаціях моніторингу, можуть не збігатися з точкою зору Ради Європи.

«Вибори та ЗМІ»

фото – podrobnosti.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *