У день виборів буде проведено шість екзит-полів

26 жовтня 2014 року в день виборів до Верховної Ради України буде проведено шість екзит-полів.

Компанія TNS в Україні на замовлення телеканалу «1+1» проведе «Всеукраїнський телевізійний екзит-пол», результати якого буде оголошено в ефірі телеканалу о 20:00 під час виборчого марафону «ТСН. Вибори».

Координацію дослідження здійснюватиме заступник генерального директора TNS в Україні Світлана Винославська. «Головною відмінністю цього екзит-полу є висока точність. Обсяг вибірки в 20’000 респондентів дозволить не лише з високою точністю (випадкова помилка вибірки не більше 0,7%) оцінити результат для всієї України (без Криму та зони проведення АТО), але й отримати досить точну  картину голосування виборців для кожної області України (випадкова помилка вибірки нижче 4%). А опитування на 605 виборчих дільницях дозволить уявити загальну картину настроїв виборців України настільки повно, наскільки це можливо за даних умов», – йдеться повідомленні прес-служби.

Також буде проведено міжнародний екзит-пол (опитування виборців на виході з виборчої дільниці). Результати будуть оголошені в інформаційному агентстві УНІАН одразу ж після закриття виборчих дільниць. Організаторами екзит-полу є 4 партнери: Уряд Канади, Соціологічна група «Рейтинг» (Rating Group Ukraine) – компанія з дослідження громадської думки (Україна), Baltic Surveys/The Gallup Organization – компанія з дослідження громадської думки (Вільнюс), за підтримки Міжнародного Республіканського Інституту (The International Republican Institute – IRI). Екзит-пол буде проводитися у всіх регіонах України, крім Криму.

Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» оприлюднить результати “Національного екзит-полу”. Інтерв’юери опитають близько 17 тисяч респондентів, залежно від явки виборців, на 400 виборчих дільницях. В середньому на кожній виборчій дільниці 2-3 людини опитають приблизно 45 виборців. За даними організаторів екзит-полу, помилка вибірки не перевищить 2,5% для лідерів передвиборчих перегонів і буде в межах 0,5-1% для інших партій.  Респонденти даватимуть відповіді на питання екзит-полу  таємно. Вибірка буде репрезентативною для України в цілому і для її чотирьох регіонів (Захід, Центр, Схід, Південь).

«Савік Шустер студія» проведе власний екзит-пол. Планується опитати 16-20 тис. респондентів на 350 виборчих дільницях по всій Україні. Опитування проводитиметься шляхом імітації таємного голосування. Похибка вибірки не перевищуватиме 2% (без урахування дизайн-ефекту).

У день виборів відбудеться ще один екзит-пол «Україна: парламентські вибори-2014», який проводитиме центр «Соціальний моніторинг» та Український інститут соціальних досліджень ім. О. Яременка. Результати опитування будуть оголошені в ефірі телеканалу «Інтер».

За словами директора Центру «Соціальний моніторинг» Дмитра Дмитрука, опитування пройде на 400 виборчих дільницях, щоб забезпечити високий рівень достовірності отриманих даних. «Якщо явка буде близькою до 60-65%, ми опитаємо близько 20 тисяч респондентів на виході із виборчих дільниць. Тобто, на кожній дільниці в середньому 50-55 осіб», – сказав він.

Отримані результати будуть репрезентовані на національному рівні зі статистичною похибкою близько 2% для лідерів перегонів та близько 1% для інших кандидатів. Опитування виборців буде таємним.

Аналітичний центр «Універсітас» на замовлення та за підтримки інформаційної агенції «Українські національні новини» також проведе всеукраїнський екзит-пол. Його ключова відмінність полягатиме у тому, що акцент попереднього прогнозу виборів буде зроблений на дільницях сільської місцевості і невеликих населених пунктів.

Екзит-пол буде проводитися на близько 170 виборчих дільницях. Опитування розраховане на 10 тис респондентів, його проводитиме команда з близько 700 осіб. Похибка вибірки становитиме близько 0,8%.

«Вибори та ЗМІ»

Фото – mgm.com.ua

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *