У Мукачево голова ОВК не дозволив журналістці збирати інформацію на дільниці

23 жовтня у м. Мукачево Закарпатської області голова ОВК №69 Володимир Гоменюк відмовив журналістці газети «Експрес» Еліні Савицькій в праві отримати інформацію. Тим часом член ОВК від Партії регіонів Сергій Носалюк безпідставно звинуватив її у непрофесійності та вигнав з приміщення ОВК. Про це регіональному кореспонденту ІМІ повідомила Савицька.

За словами Еліни, вона прийшла на ОВК з метою познайомитися з комісією та домовитися про формат співпраці в день виборів. Голова ОВК №69 Володимир Гоменюк заявив, що він жодної інформації не надасть і не співпрацюватиме з журналісткою, бо вона, нібито, може перекрутити його слова. Назвати інші причини відмови в наданні інформації журналістці голова комісії не зміг.

В розмову втрутився Сергій Носалюк, який також почав вигукувати, що журналістці ніхто не зобов’язаний надавати інформацію, що вона не є професіоналом своєї справи (Савицька 20 років працює журналістом) і взагалі заважає роботі комісії, тому повинна піти геть.

На захист журналістки виступила член ОВК (від Соціалістичної партії) Оксана Пархоменко, яка підтвердила, що на парламентських виборах 2012 року, як і на позачергових виборах Президента України 2014-го голови комісії надавали журналістам інформацію щодо активності виборців на території ОВК. І жодних фактів перекручування інформації та претензій з боку членів ОВК не було, зокрема й до роботи Еліни Савицької. На це Гоменюк відповів, що в день виборів він нічого нікому не коментуватиме, а всю інформацію ОВК буде оприлюднювати для всіх представників преси та спостерігачів лише офіційно у визначений ОВК час.

Такі дії членів та керівництва окружної виборчої комісії кваліфікуються як порушення прав журналіста, зокрема в частинні «безпідставна відмова у наданні відкритої інформації».

У день парламентських виборів, 26 жовтня, Савицька зателефонувала на стаціонарний номер окружної виборчої комісії №69 і поцікавилася, чи всі дільниці вже відкрилася. Проте журналістці відповіли, що ніхто їй цю інформацію надавати не буде, бо всі зайняті і напередодні голова комісії повідомив, що не даватиме жодних коментарів представникам ЗМІ.

Як повідомив член комісії, що спілкувався телефоном з Еліною, журналісти можуть акредитуватися на засідання комісії, прийти в час, коли оголошується інформація і почути усі дані, але не ставити жодних запитань.

«Вибори та ЗМІ»

фото – zn.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *