Експерти ENEMO порадили визнати поняття «джинси» та запровадити відповідальність за неї

Під час передвиборчої кампанії до Верховної Ради України по всій країні суттєво збільшилися випадки публікацій «джинси» та «чорного піару». Про це повідомили у своєму звіті експерти з місії ENEMO.

Втім, експерти відзначили і позитивні моменти. «Переважна більшість друкованих, цифрових, телевізійних та інших засобів масової інформації уважно дотримувалися виборчого процесу та правил агітації протягом усього періоду передвиборчої кампанії. Не було зафіксовано будь-якого значного тиску на національні та місцеві ЗМІ з боку влади, хоча місцеві ЗМІ зазвичай більш схильні до спекуляцій. На відміну від попередньої практики, звичне співвідношення між нечесністю медійного підходу та географічним положенням регіону походження ЗМІ (схід та захід), а також відданість партійній приналежності зникли», – йдеться у звіті.

Місія зафіксувала порушення закону «Про вибори» стосовно використання рекламних матеріалів у Харкові, Чернігові, Києві, Черкасах, Івано-Франківську.

ENEMO високо оцінила переформатування каналу «Перший національний» в ЗМІ суспільного мовлення та підтримує подальшу лібералізацію державних ЗМІ.

ENEMO виступає за проведення суттєвих змін українського законодавства в сфері діяльності та моніторингу ЗМІ та дав декілька рекомендацій:

– визнати поняття «джинси» та ввести відповідальность за розповсюдження замовних матеріалів;

– підвищити прозорість приналежності та фінансування ЗМІ;

– розширити повноваження та кола важелів впливу та інструментів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення як контролюючого органу моніторингу державних ЗМІ.

Чумак Вікторія, «Вибори та ЗМІ»

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *