Херсонська газета «Сьогодення» поширює результати соцопитувань з порушеннями закону

У Херсоні, в газеті «Сьогодення» №9 (56) від 18 вересня 2015 року було опубліковано опитування громадської думки з порушенням всіх вимог Закону «Про місцеві вибори». Про це повідомляє сайт ОПОРИ.

Стаття віддає перемогу партії Відродження по місту Херсон.

Видання зареєстроване на фізичну особу-підприємця Дмитра Хільмана, воно традиційно супроводжує агітаційну кампанію колишнього члена «Партії регіонів», а тепер представника партії «Відродження».

Згідно з ч.2 ст.53 Закону про місцеві вибори: «ЗМІ, інформаційні агентства, інші суб’єкти у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, зобов’язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, а також інші відомості, зазначені у частині першій цієї статті».

ч.1 ст.53 дає перелік наступних відомостей, які повинні міститись у матеріалах, що публікують результати опитування громадської думки:

  • зазначенням часу його проведення;
  • території, яку охоплювало опитування;
  • розмір та спосіб формування соціологічної вибірки опитаних;
  • метод опитування;
  • точне формулювання питань;
  • можливої статистичної похибки.

У даній публікації не зазначено жодного з наведених вище вимог.

17 вересня у газетах «Рівне Вечірнє» та «7 днів» були розміщені матеріали однакового змісту, які мають ознаки прихованої реклами та опубліковані з порушенням порядку оприлюднення результатів опитувань громадської думки у ЗМІ. У публікаціях спростовуються рейтинги потенційних кандидатів на посаду міського голови м. Рівне, розміщеного напередодні у деяких рівненських ЗМІ. Натомість подані альтернативні рейтинги, які автори статті називають «справжніми».

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *