На конференцію «Опозиційного блоку» в Кіровограді не пустили журналістів деяких ЗМІ

25 вересня журналістів видань «Точка ОПОРИ» та «Гречка» не пустили на конференцію політичної партії «Опозиційний блок», де проходило висування кандидатів по багатомандатному виборчому округу до Кіровоградської обласної ради. Охорона заходу намагалася завадити проводити журналісту зйомку ззовні. Про це йдеться на сайті ОПОРИ.

Конференція проходила на території Торгово-промислової палати. Журналістів газети «Точка ОПОРИ» Зою Лебідь та Марину Стебу не пустили на конференцію, заявивши, що вони не запрошені. Олена Данилишин, яка представилася як кандидат до обласної ради, пояснила, що  «запрошення надсилали усім електронною поштою та телефонували особисто». І що, ймовірно, в деякі ЗМІ запрошення не надійшли.

Натомість опитування серед кіровоградських журналістів у спеціалізованій групі  в соціальній мережі Фейсбук засвідчило, що запрошення електронною поштою або телефонним дзвінком надходило в редакцію обласного телебачення. Також на конференцію потрапили працівники районних друкованих ЗМІ.

Представники «Точки ОПОРИ» дізналися про конференцію партії «Опозиційний блок»  від представників обласної виборчої комісії.

Згідно частини 5 статті 37 Закону України «Про місцеві вибори» політична партія повинна повідомляти про дату, час та місце політичної конференції територіальну виборчу комісію не пізніше ніж за день до дня зборів. Згідно цієї ж статті абзацу другого політична партія повинна повідомляти ЗМІ та визначити порядок акредитації для ЗМІ.

ОПОРА вважає, що в даному випадку йдеться про вибірковий підхід до ЗМІ з боку партії «Опозиційний блок». Так, пункт 4 ст. 13 Закону України «Про місцеві вибори»,передбачає, що всім представникам  ЗМІ, незалежно від форми власності, гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов’язані з місцевими виборами.

Частина 1 ст. 26 Закону України «Про інформацію» передбачає, що усі дії,  пов’язані  з  акредитацією,  мають  ґрунтуватися на принципах   відкритості,   рівності,   справедливості   з    метою забезпечення  права  громадськості  на  одержання інформації через засоби масової інформації.

23 вересня о 12 годині у Кам’янець-Подільській ТВК відбулися збори районної організації політичної партії «Опозиційний Блок». Журналістку «Точки ОПОРИ» не пустили на ці збори. На прохання пояснити причини такого рішення керівник осередку Віра Коваль зазначила: «У нас будуть свої ЗМІМи вас не повідомляли».

24 вересня у смт Торчин Волинській області члени Луцького районного осередку політичної партії «Опозиційний блок» не пускали журналіста «Точки ОПОРИ» на партійну конференцію, яка проходила у приміщенні магазину.

22 вересня у Дніпропетровську представники «Опозиційного блоку» кілька разів відмовлялижурналістам у допуску на партійні збори з висування кандидатів.

21 вересня у Бердянську Запорізької області представник політичної партії «Опозиційний блок» не пустив знімальну групу телеканалу «Юг» на партійну конференцію.

21 вересня у Запоріжжі журналістку «Точки Опори» Катерину Коротченко охорона не пустила до гуртожитку №23, де проходила конференція з висунення кандидатів до Запорізької міської ради представників місцевого осередку «Опозиційного блоку». Міліція відмовлялась виїжджати на порушення.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *