На Луганщині місцева ТВК ввела ускладнені умови реєстрації журналістів

18 вересня Рубіжанська міська виборча комісія на своєму засіданні прийняла «Порядок надання документів та реєстрації на засіданнях комісії», що обмежує діяльність журналістів. На стенді ТВК його було оприлюднено 24 вересня. Про це повідомляє сайт ОПОРИ.

Раніше, на запит журналістів, голова комісія відмовлявся надати для ознайомлення ці протоколи.

У протоколі засідання комісії, на якому був прийнятий даний порядок, описані наступні вимоги до журналістів:

Журналіст зобов’язаний надати комісії :

  • копію посвідчення з довідкою від засобу масової інформації про те, що даний суб’єкт є журналістом даного засобу;
  • копію витягу з реєстру про реєстрацію засобу масової інформації завірену належним чином;
  • заяву журналіста, про намір способу фіксування засідання комісії (ауді-, відео-, фото- тощо у довільній формі).

ОПОРА вважає що даний порядок обмежує  діяльність журналістів.

ОПОРА нагадує, що згідно ст. 25 ЗУ «Про пресу від» 16.11.1992 № 2782-XII «Журналістом редакції друкованого засобу масової інформації відповідно до цього Закону є творчий працівник, який професійно збирає, одержує, створює і займається підготовкою інформації для друкованого засобу масової інформації та діє на підставі трудових чи інших договірних відносин з його редакцією або займається такою діяльністю за її уповноваженням.

Належність журналіста до друкованого засобу масової інформації підтверджується редакційним посвідченням чи іншим документом, виданим йому редакцією цього друкованого засобу масової інформації.

На особу, якій видано редакційне посвідчення чи інший документ, що засвідчує її належність до друкованого засобу масової інформації, поширюються права і обов’язки, зазначені у статті 26 цього Закону.»

Також відповідно до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» пункт 1 частини другої ст. 26 – журналіст має право на «вільне одержання, використання, поширення (публікацію) та зберігання відкритої за режимом доступу інформації;» підпункт 2 частини другої ст.26 – журналіст має право «відвідувати державні органи влади, органи місцевого і регіонального самоврядування, а також підприємства, установи та організації та бути прийнятим їх посадовими особами, а також підприємства, установи та організації та бути прийнятим їх посадовими особами» та відповідно підпункт 3 частини другої цієї ж статті журналіст має право «відкрито здійснювати записи, в тому числі із застосуванням будь – яких технічних засобів, за винятком випадків, передбаченим законом».

Кримінальний кодекс України, ст.171 п.1 визначає покарання  за умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів – «штраф до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років».

фото – oporaua.org

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *