Нацрада зафіксувала сюжет з ознаками політичної «джинси»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернула увагу на сюжети одного із загальнонаціональних телеканалів про одну з партій, один з яких має ознаки «джинси». Про це йшлося на засіданні робочої групи Нацради з нагляду за перебігом виборчої кампанії у ЗМІ, повідомляє офіційний сайт регуляторного органу.

Перший сюжет вийшов в інформаційній програмі, а другий – одразу після неї без відбивки. Плашка з’явилася лише через кілька секунд. «У першому випадку розміщення матеріалів про політичну партію має ознаки джинси, чітких критеріїв якої досі не вироблено в українському законодавстві. Щодо другого випадку вирішено надіслати компанії листа для отримання пояснень», – йдеться в повідомленні Нацради.

На якому каналі було зафіксовано сюжети і про яку партію в них ідеться – Нацрада не повідомляє.

Також на засіданні робочої групи йшлося про тенденцією розміщення матеріалів, які містять ознаки політичної реклами, у блоках комерційної реклами. Як відомо, 6 жовтня на сайті Центральної виборчої комісії має з’явитися інформація про зареєстрованих кандидатів. І з того часу реклама відповідних осіб чи партій розцінюватиметься як політична і має бути профінансованою виключно із виборчих фондів кандидатів.

Нагадаємо, 3 вересня Нацрада створила робочу групу з нагляду за дотриманням мовниками виборчого законодавства під час місцевих виборів. Робоча група розглядає результати моніторингів виборчої кампанії на телебаченні та радіо. Для моніторингу під час місцевих виборів Нацрадазастосовує методику, розроблену європейським медіаекспертом.

Втім, Нацрада наразі не має змоги застосовувати якісь санкції в разі виявлених ознак порушень мовниками виборчого законодавства. Єдиний спосіб, у який Нацрада може реагувати на ознаки порушень, – це листи до Центральної виборчої комісії. «На попередніх виборах ми писали тільки листи. І цього разу будемо писати листи до ЦВК. На жаль, жодних заходів впливу ми не можемо вживати, у тому числі, не можемо контролювати розміщення джинси», – зауважувала раніше член Нацради Уляна Фещук.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *