На Хмельниччині виявлено публікації з ознаками замовності

У виданнях «Проскурів» і «Подільська пропозиція» вийшло однакове інтерв’ю з в. о. міського голови, кандидатом на посаду міського голови Хмельницького Костянтином Чернилевським. Тижневик «Подільські вісті» написав про «добрі справи», якими партія «За конкретні справи» завойовує прихильність виборців. «Подільські вісті» опублікувала матеріал з ознаками замовності про Аграрну партію України та Радикальну партію Олега Ляшка. Про це пише сайт ОПОРИ.

1 жовтня в газеті Хмельницької міської ради «Проскурів» у рубриці «Подробиці» опубліковано інтерв’ю з в. о. міського голови, секретарем міської ради Костянтином Чернилевським, який до того ж з 29 вересня є кандидатом на посаду міського голови Хмельницького. У публікації кандидат, зокрема, зазначає, що «зробив аналіз деяких кандидатур на посаду міського голови, за якими нічого, крім прагнення використання цієї посади в особистих цілях та для власного бізнесу, не побачив. На мій погляд, так безвідповідально ставитися до долі власного міста не можна». Продовжуючи думку, Костянтин Чернилевський  говорить: «А щодо мене, то я втратив би самоповагу, якби погодився дати наше місто на відкуп багатьом з тих, хто рветься у міську раду та на крісло мера. Цю корупційну карусель треба припинити за будь-яку ціну і це вже питання і завдання хмельницьких виборців, усіх хмельничан, яких закликаю взяти найактивнішу участь у місцевих виборах 25 жовтня. Зрештою, маю своє бачення завтрашнього дня нашого міста і ці погляди поділяють багато хмельничан».

Chernilevskiy dzhinsa

Відповідно до ч. 4 ст. 54 Закону офіційні повідомлення в період виборчого процесу про дії кандидатів, пов’язані з виконанням ними посадових (службових) повноважень, не є передвиборною агітацією. Однак у інтерв’ю, яке, до речі, висвітлює роботу в. о. міського голови у суто позитивному контексті, прослідковуються ознаки прихованої реклами кандидата та «антиагітації».  Зокрема у наведених вище цитатах, оскільки вони спонукають читачів не голосувати за певних кандидатів (ч. 1 ст. 54).

Ідентичне інтерв’ю опубліковане в обласній щотижневій рекламно-інформаційній газеті «Подільська пропозиція», яку безкоштовно отримують хмельничани. А наявність однакового матеріалу у кількох ЗМІ може свідчити про його замовний характер, пише ОПОРА.

Chernilevskiy dzhinsa1

Тижневик «Подільські вісті», що вийшов  1 жовтня, підготував огляд «добрих справ», якими партія «За конкретні справи» вітала мешканців обласного центру з річницею міста. У публікації «Команда політичної партії «За конкретні справи» привітала хмельничан з Днем міста» (рубрика «Добрі справи»)  прослідковується бажання авторів прихилити виборців на бік політичної сили, вважає ОПОРА.

Відповідно до ч. 5 ст. 57 Закону повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку місцевої організації партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів місцевими організаціями партій, кандидатами, політичними партіями, місцеві організації яких є суб’єктами відповідного виборчого процесу, належить до політичної реклами, тож має бути відповідно означене.

Za konkretní spravi dzhinsa

Привертає увагу і така цитата з тексту: «Як завше, очільники партії подбали про коштовні, а подекуди й про дуже коштовні подарунки. Так, серед глядачів розіграли безліч призів: починаючи з футбольних м’ячів, завершуючи пральною машиною».

Однак, згідно з ч. 4 ст. 60 Закону забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Нагадаємо, що з гідно з ч. 2 ст. 160 Кримінального кодексу України пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років. А прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, незалежно від фактичного волевиявлення особи та результатів голосування караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк (ч. 1 ст. 160 ККУ).

Позитивна оцінка авторами діяльності партії теж може розцінюватися як прихована реклама: «У ці скрутні, важкі часи так не вистачає радості і добрих подій, добрих справ. Не кожен піде зараз на такі витрати для людей, як це робить повсякчас команда «За конкретні справи».

Ознаки «джинси» вбачаємо і в публікації «Аграрії роблять крок у майбутнє», яку «Подільські вісті» подають під рубрикою «Здорова земля – здорова нація».

Agrarna partíya dzhinsa

«Аграрна партія України, – йдеться у статті, – пропагує ідею органічного землеробства, а відтак – екологічно чистих продуктів харчування для населення». І ще: «Земля – єдиний ресурс в Україні, який не є товаром. Аграрна партія підтримує ідею продовження мораторію на її продаж. А також усіляко сприятиме збереженню її якості. Задля цього аграрії мусять об’єднуватись і йти на вибори, аби мати своїх представників у владі».

Така інформація може спонукати виборців голосувати за партію, тож цілком ймовірно, що стаття має замовний характер. До того ж аналогічна публікація є і в міськрайонній газеті «Шепетівський вісник», але вже позначена як реклама:

Agrarna partíya reklama

Ще одна публікація з ознаками «джинси» – «Олег Ляшко: Арешт Мосійчука – агонія режиму» вийшла у«Подільських вістях» під рубрикою «Точка зору». Оцінка факту арешту у матеріалі подається суто з позиції Радикальної партії Олега Ляшка, без коментарів представників інших політичних сил, що може свідчити про необ’єктивність зроблених висновків.

 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *