На Донеччині журналіста не пустили на жодне засідання місцевих ТВК

13 жовтня у Кураховому (Донецька область) журналіст видання «Точка Опори» написав заяву до Мар’їнського районного відділу міліції щодо заборони відвідувати засідання територіальної виборчої комісії. Про це повідомляється на сайті ОПОРИ.

За словами журналіста, наразі він не зміг відвідати ще жодного засідання Мар’їнської районної територіальної виборчої комісії та Курахівської міської виборчої комісії. Голови комісій вимагають спеціальної акредитації у зоні АТО. Про це він написав заяву до Мар’їнського районного відділу міліції, який знаходиться у Кураховому. У міліції заяву прийняли без перешкод та зазначили, що ще не отримували звернень з питань порушення виборчого законодавства.

Як нагадує ОПОРА, голова Мар’їнської районної територіальної виборчої комісії Альона Степаненко та голова Курахівської міської виборчої комісії Оксана Міхненко наголошують, що оскільки Курахове є прифронтовим містом, то тут мають бути застосовані підвищенні міри безпеки. Тож вони згодні надавати відповіді на питання журналістів лише у письмовому вигляді.

За словами аналітиків ДОО ВГО «Комітет виборців України», подібні дії суперечать нормам Закону. Так, у пункті 4 ч.1 ст.11 Закону України «Про місцеві вибори» йдеться, що виборчий процес здійснюється на засадах публічності і відкритості. У частині 4 ст.13 зазначено, що представникам ЗМІ гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов’язані з місцевими виборами. Окрім порушення виборчого законодавства, члени комісій порушують також Закони України, які регулюють журналістську діяльність, а також основні демократичні принципи, які прописані в Конституції України.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *