16 медійників потраплять до парламенту за партійними списками

Загалом у Верховній Раді буде понад 20 депутатів, близьких до медійної галузі.

Понад десять колишніх і діючих медійників стануть народними депутатами за партійними списками. Нагадаємо, до Верховної Ради потрапляють п’ять політичних сил: Партія регіонів, «Батьківщина», УДАР, КПУ і «Свобода». У виборчих списках практично всіх цих політсил є журналісти і власники медіа.

Зокрема, Партія регіонів проведе до парламенту радника президента України Ганну Герман (№ 13), колишнього керівника одеського телеканалу РІАК Світлану Фабрикант (№ 25) і поки що діючих народних депутатів – членів Комітету з питань свободи слова та інформації Олену Бондаренко (№ 47) і Миколу Баграєва (№ 51).

Від «Батьківщини» в новому парламенті знову будуть колишній голова Комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко (№ 33), член цього комітету Олександр Абдуллін (№ 28), голова підкомітету з питань реклами Олена Кондратюк (№ 60), нинішній голова цього комітету і генпродюсер 5-го каналу Юрій Стець (№ 63), а також засновник «Чорноморської ТРК» Андрій Сенченко (№ 48). Крім того з’явиться й новий депутат-журналіст, а саме директор телеканалу ТВі (ТОВ «ТРК “Телерадіосвіт”») Микола Княжицький (№ 11).

Разом з УДАРом до парламенту повернеться колишній прес-секретар президента Віктора Ющенка та екс-президент інформагенції УНІАН Ірина Геращенко (№ 6) та екс-журналіст, екс-прес-секретар Юлії Тимошенко Віталій Чепинога (№ 40), а також увійде до Ради новий депутат – директор продакшн-студії «Медіум-ТВ» Рустам Раупов (№ 22).

Серед комуністів знову в парламенті буде головний редактор газети «Комуніст», заступник голови Комітету з питань свободи слова та інформації Олександр Голуб (№ 11).

Всеукраїнське об’єднання «Свобода», яке так само, як і УДАР, вперше стало парламентською політичною силою, провело до парламенту заступника головного редактора газета «Свобода», колишнього спортивного журналіста, телеведучого Ігоря Мірошниченка (№ 4) і прес-секретаря партії Юрія Сиротюка (№ 14).

Водночас низка колишніх і діючих медійників не потрапила до парламенту через те, що їхні партії не подолали п’ятивідсотковий бар’єр. Зокрема, не пройшли за партійним списком «Нашої України» прес-секретар президента Віктора Ющенка Ірина Ванникова (№ 4), директор ПП «Україна молода» Михайло Дорошенко (№ 6), заступник директора ТВі (ТОВ «ТРК “Телерадіосвіт”») Валентина Руденко (№ 13), генеральний директор Івано-Франківського обласного телебачення «Галичина» Ольга Бабій (№ 24).

Партія зелених намагалась провести в парламент телеведучого, директора ТОВ «Джеджула м’юзік» Андрія Джеджулу (№ 3) та співвласника Business Radio Group, директора ТОВ «Сенд Рекордз» Євгенія Євтухова (№ 7).

Володимир Поліщук, який був під № 3 у списку Ліберальної партії України, не стане нардепом і залишиться на посаді начальника управління зв’язків із громадськістю Міністерства внутрішніх справ України.

Не пройшли до Ради від політичної партії «Україна майбутнього» телеведуча ТОВ «БіЕндДі» Дарія Шилова (Даша Ши, № 2) та  головний редактор газети «Новомосковськ сьогодні» Ольга Бугай (№ 20).

Нагадаємо, що в мажоритарних округах на виборах до парламенту перемогли президент мистецької агенції «Територія А» і співвласник музичного каналу OTV Олександр Бригинець, екс-керівник продакшн-студії «Закрита зона», народний депутат Володимир Ар’єв, член Нацради з питань телебачення і радіомовлення Оксана Калетник, власник 5-го каналу та низки інших медіа, міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко, власник ТРК «Ера», народний депутат Андрій Деркач, власник Першого ділового каналу, народний депутат Ігор Шкіря, засновник газети «Високий замок» Степан Курпіль.

Водночас не потрапили до парламенту екс-журналіст ТВі Костянтин Усов, журналіст Тетяна Чорновіл, генпродюсер телеканалу ZIK Дмитро Добродомов, екс-гендиректор Дніпропетровської ОДТРК Вікторія Шилова, екс-член Нацради Ігор Курус, ведуча «Київського форуму» на КДРТРК Рена Назарова, телеведуча, народний депутат Ольга Герасим’юк, телеведуча Наталя Розинська, екс-телеведуча й адвокат Тетяна Монтян, журналіст Олена Кочкіна, керівний партнер «Савік Шустер студії» Павло Єлізаров, Ігор Тупікін, журналіст Олесь Бузина та журналіст «Інтера» Геннадій Стамбула.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *