Нацрада помітила перші порушення мовниками виборчого законодавства

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, яка під час нинішньої парламентської виборчої кампанії розпочала моніторинг дотримання мовниками виборчого законодавства, вже зафіксувала перші порушення, які стосуються оприлюднення даних соціологічних досліджень. Про це на брифінгу 17 вересня повідомив голова Нацради Юрій Артеменко.

«Найбільш суттєві порушення, які ми фіксуємо вже зараз, пов’язані із соціологічними дослідженнями, коли не виконується норма про вибірку, хто проводив, де, коли, скільки людей було опитано. Скажімо, на одному з телеканалів було повідомлення, що компанія “Социс” каже, що одним з лідерів перегонів є партія “Заступ”. Це все має ґрунтуватися на конкретних фактах і цифрах. Ми це розцінюємо, як політичне маніпулювання і порушення закону», – сказав голова Нацради.

Також Нацрада помітила певні проблеми, що існують у процедурі виявлення порушень і вжиття заходів щодо їх припинення. «Національна рада наділена повноваженнями складати адмінпротокол про порушення під час виборів. Але попереднім складом Національної ради не була затверджена інструкція про складання такого протоколу. Тому під час цієї кампанії ми не зможемо застосовувати цей засіб. Але я дав доручення зареєструвати відповідну інструкцію, щоб на наступних виборах ми могли користуватися цією процедурою», – повідомив пан Артеменко.

Він нагадав, що Нацрада створила робочу групу для здійснення нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями законодавства під час виборчої кампанії народних депутатів України у 2014 році, яку очолила Ольга Герасим’юк. Перше засідання робочої групи відбулося 15 вересня. На ньому робоча група визначилася з порядком нагляду.

Нацрада моніторитиме ефір телерадіоорганізацій під час виборчої кампанії і про виявлені порушення виборчого законодавства повідомлятиме Центральну виборчу комісію, а також оприлюднюватиме інформацію на власному сайті. Під час виборчої кампанії Нацрада може проводити планові перевірки, а позапланові можуть призначатися в екстрених випадках.

«Враховуючи обмежені терміни проведення виборів, ми будемо рекомендувати людям, які звертаються до нас щодо порушення мовниками виборчого законодавства, одночасно зверталися до судів і телерадіоорганізацій. Бо в нашому випадку повноваження Національної ради – це моніторити, фіксувати порушення і передавати їх ЦВК», – сказав пан Артеменко.

«Вибори та ЗМІ»

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *