Нацрада домовились про тісну співпрацю протягом передвиборчої кампанії зі спостерігачами ОБСЄ/БДІПЛ

На зустрічі з Місією ОБСЄ/БДІПЛ зі спостереження за достроковими виборами обговорювалось завдання Національної ради щодо проведення моніторингу дотримання законодавства та домовлено про регулярну співпрацю під час передвиборчої кампанії. За ініціативою Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ сьогодні, 7 жовтня, члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення провели зустріч із представниками Місії зі спостереження за достроковими виборами, завданням якої є підтримка постійних зв’язків з усіма зацікавленими сторонами виборчого процесу на всіх рівнях.  Про це йдеться на сайті Нацради.

Перший заступник голови Нацради Ольга Герасим’юк повідомила присутнім про діяльність робочої групи з питань дотримання телерадіоорганізаціями виборчого законодавства під час агітаційної кампанії народних депутатів. За її словами, робоча група вже виявила перші порушення, і Нацрада планує звернутися до телерадіоорганізацій за роз’ясненнями із зазначенням виявлених матеріалів, що мають ознаки порушень. Порушення стосуються оприлюднення даних результатів опитувань громадської думки; використання у комерційній та соціальній рекламі прізвищ чи портретів кандидатів у депутати і назв чи символіки партій – суб’єктів виборчого процесу, а також недотримання збалансованості при висвітленні позицій партій.

Національна рада планує продовжувати традиційну співпрацю з Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (ОБСЄ/БДІПЛ) зі спостереження за достроковими виборами з метою забезпечення дотримання законодавства у сфері телерадіомовлення під час виборів у 2014 році та удосконалення законодавчої бази на майбутнє. Представники ОБСЄ також налаштовані на кооперацію, регулярні зустрічі та постійне інформування щодо ситуації у передвиборчій кампанії. Голова Місії Тана де Зулуета повідомила, що вони проводять моніторинг 6 телеканалів і вже зараз спостерігають активну виборчу кампанію.

У передвиборчій агітації кандидатів у народні депутати цього року, за словами заступника голови Нацради Григорія Шверка, існують як плюси так мінуси. Перевагою є беззаперечна консолідація суспільства, а недоліком все ще залишається непрозорість стосунків політичних сил та медіа.

Учасники заходу домовились про тісну співпрацю протягом передвиборчої кампанії, під час якої Місія ОБСЄ/БДІПЛ зі спостереження за виборами буде поряд як спостерігач. Представники Місії були запрошені на засідання відповідної робочої групи при Національній раді, яке відбудеться 8 жовтня.

Інтереси ОБСЄ представляли Тана де Зулуета, голова Місії ОБСЄ/БДІПЛ зі спостереження за виборами, П`єтро Тесфамаріам, медіа-аналітик, і Тамара Береш, перекладач-асистент. З боку Національної ради участь у зустрічі взяли перший заступник голови Ольга Герасим’юк, заступник голови Григорій Шверк та керівники структурних підрозділів регуляторного органу.

«Вибори та ЗМІ»

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *